«Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και την Υγεία του λαού ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα εξελίσσεται καθημερινά σε όλες τις δημόσιες υγειονομικές υποδομές στην Κρήτη».
Αυτό τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Διαμάντω Μανωλάκου.
Επίσης σημειώνουν:
«Οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που οδηγούν στην επικίνδυνη εντατικοποίηση της εργασίας, η απλήρωτη εργασία του προσωπικού, οι ατέλειωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία, οι έλλειψη κλινών, του υγειονομικού υλικού, τα εργαστήρια που υπολειτουργούν, ο ιατρικός εξοπλισμός που δεν λειτουργεί, συνθέτουν μια δραματική καθημερινότητα των ασθενών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στους τοίχους των υπό διάλυση νοσοκομείων της Κρήτης».
Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «το ΠΑΓΝΗ έχει εισπράξει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέχρι το Απρίλη 2015 2.000.000 Ευρώ όταν οι λειτουργικές ανάγκες αυτού του νοσοκομείου είναι περίπου 4.500.000 ευρώ», «στους εργαζόμενους του Βενιζελείου και του Αγ. Νικόλαου χρωστάνε οι Διοικήσεις 8000 ημέρες ρεπό, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται οι εργαζόμενοι», στο Κέντρο Υγείας Μοιρών «που εξυπηρετεί τουλάχιστον 70-80000 άτομα από τις 11 θέσεις γενικών γιατρών που προβλέπονται, υπηρετούν μόνο οι τρεις» και «στο ΚΥ Κισσάμου υπάρχουν αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και διαδίκτυο για τις ανάγκες της συνταγογράφησης. Στήνονται πρόχειρα αγροτικά ιατρεία σε αποθήκες και καφενεία».
Καταλήγοντας ερωτούν τον Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και ποιά μέτρα σκοπεύει να πάρει για να εξασφαλίσει :
1. Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων ώστε να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη λειτουργία όλων των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών της Κρήτης παρέχοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους του νησιού υψηλής ποιότητας υγειονομική και νοσηλευτική φροντίδα.
2. Την απαιτούμενη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων, βαθμίδων και ειδικοτήτων.
3. Την δημιουργία και την στελέχωση των δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και των μονάδων ΠΕΔΥ, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη.
4. Την κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, τα φάρμακα, τις θεραπείες, το υγειονομικό υλικό και τα τεχνικά βοηθήματα.
5. Την καταβολή, στο σύνολό τους, των δεδουλευμένων εφημεριών.
6. Την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους και ανέργους.