Βρέθηκε η χρυσή τομή για το θέμα του γάλακτος, μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και με την έγκριση της τρόικας, ότι στην αγορά θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος.
Το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας.
Στη συσκευασία του δεύτερου τύπου γάλακτος θα υπάρχει σχετική επισήμανση για την κατανάλωσή του ανάλογα με την ημερομηνία παστερίωσης.
Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά, από το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ’ αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.
«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:
«Το “γάλα ημέρας” αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. ‘Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου “φρέσκο”, θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η “ψυκτική αλυσίδα”, καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την “ΕΒΓΑ της γειτονιάς”.
Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού “γάλα υψηλής παστερίωσης” που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό “γάλα υψηλής παστερίωσης” θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».