Η τελευταία προ ηµερησίας διάταξης συνεδρίαση της ολοµέλειας της Βουλής για τις πυρκαγιές, απέδειξε ότι το Μ. Μαξίµου αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειµένου να γυρίσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, την οποία θεωρεί ως µη υπάρχουσα αλλά και να ‘‘µπαλώσει’’ τις ρωγµές στις εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις της κυβερνώσας παράταξης µε ιδιαίτερη έµφαση στις επιθέσεις εκ µέρους του κ. Σαµαρά.
Ο πραγµατικός λόγος της αποδοκιµασίας του πρώην αρχηγού της Ν.∆. και πρωθυπουργού µε τα όσα εξέφρασε σε δηµόσιες εκδηλώσεις του, λένε οι συνεργάτες του ότι αφορούσε κριτική στις σχέσεις µας µε την Τουρκία µετά τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνους χαριεντισµούς» και υποκριτικά τα «βραχύβια σύµφωνα φιλίας».
Στην Επιτροπή για την Εξωτερική Πολιτική ο κ. Γεραπετρίτης έδειξε την ενόχλησή του επειδή µερικοί δηµοσιολογούντες, κόµµατα δεξιότερα της Ν.∆., ένα µέρος της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί Καραµανλής και Σαµαράς, ανησυχούν για τον διάλογο µεταξύ των αξιωµατούχων Αθηνών και Άγκυρας, ότι θα αποβεί σε βάρος των εθνικών µας συµφερόντων σε στεριά, αέρα και θάλασσα.
«Ήρεµα νερά» δεν µπορεί να υπάρξουν µε τους Τούρκους, γιατί η αποδοχή τους οδηγεί σε τετελεσµένα και καταλήγει σε φουρτούνες. Οι επικριτές χρησιµοποιούν τον όρο υποχωρητικότητα, σε ζητήµατα εθνικής κυριαρχίας, επειδή στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µπαίνει και το Κυπριακό, πράγµα για το οποίο διαρρήδην και απερίφραστα δεν είχε αποδεχθεί ο κ. ∆ένδιας. Προφανώς ο τέως υπ. Εξωτερικών υπηρετούσε την κυβερνητική πολιτική. Τώρα τι µπορεί να συµβαίνει; Έχει αλλάξει η κυβερνητική πολιτική;
∆εν είναι, τέλος, ο υπ. Οικονοµικών που δέχθηκε τα πυρά για τα κόκκινα δάνεια, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης έγινε αποδέκτης παραπόνων της εσωκοµµατικής δυσαρέσκειας για την ακρίβεια των ειδών πρώτης ανάγκης, τις υψηλές τιµές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την επαναφορά στα νησιά του µειωµένου ΦΠΑ. Ανέλαβε επιπλέον να κατευνάσει τις εσωκοµµατικές διαµαρτυρίες. Αισιοδοξία εξέφρασε και η κα Μπακογιάννη, ότι ανοίγεται ένα «παράθυρο ευκαιρίας» σε Κύπρο και Αιγαίο, ο δε κ. Μαρινάκης διαµηνύει ότι «συνοµιλούµε… χωρίς να υποχωρούµε».
Η πολιτική στη χώρα µας βρίσκεται σε κρίση. Η Ν.∆. κυβερνάει γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση ισχυρή να την αµφισβητήσει. Έτσι η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκούται.