Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενημερωτική εσπερίδα αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας» σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:30, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου αρ. 9).
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «στόχος της εκδήλωσης η ανάδειξη και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του»
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
«Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘’Κρήτη/Kriti”, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!»
17:30-17:40
Προσέλευση-Εγγραφές
17:40-18:00
Έναρξη-Χαιρετισμοί
18:00-18:15
«Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου»
Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη
Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc Γεωπόνος ΤΕ
18:15-18:30
«Η σημασία του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου»
Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης,
Αναπληρωτής Καθηγητής Ελαιοκομίας, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
18:30-18:45
«Μπορεί η παράδοση να συμπορευτεί με την ποιότητα του ελαιολάδου;»
Ομιλητής: Μανώλης Καρπαδάκης
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου
18:45-19:00
«Πιστοποιημένα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης: το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας».
Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής
ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
19:00-19:15
«Επιμολύνσεις ελαιολάδου»
Ομιλήτρια: Γαλλιάκη Άννα
Χημικός, MBA, Μέλος της ΕΕΧ Κρήτης.
9ετης εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων και ελαιολάδου
19:15-19:30
«Μαγειρεύουν στις επαγγελματικές κουζίνες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;»
Ομιλητής: Μανώλης Παπουτσάκης
Σεφ-Πατρόν στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα Τραπέζια και Pharaoh
19:30-20:00
«Η οργανοληπτική Αξιολόγηση ως πυλώνας της ποιότητας του Εξαιρετικού Παρθένου ελαιολάδου ‘’Κρήτη/Kriti’’»
Δοκιμές Κρητικών ποικιλιών ελαιολάδων
Ομιλήτρια: Ελευθερία Γερμανάκη,
Γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου
20:00-20:30
Συζήτηση-Κλείσιμο εσπερίδας
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικά μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Κουνάβων και Αγ. Παρασκιών.