Εργαζόμενες μητέρες, επέστρεψαν στα θρανία στο Εσπερινό Λύκειο Χανίων, πέρασαν πανεπιστήμιο και οι περισσότερες είναι έτοιμες να πάρουν πτυχίο!
Τέσσερις γυναίκες πρώην μαθήτριες του Εσπερινού Λυκείου μιλούν με θέρμη για το σχολείο που «μας άνοιξε τα φτερά» και τους άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή, εκπληρώνοντας τα πιο απίθανα όνειρα τους!
«Εργαζόμουν ως βοηθός νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο. Το 2015 συζητιόταν ότι θα μειωθούν οι μισθοί σε όσους δεν είχαν βγάλει το Λύκειο (είχα τελειώσει τη μέση, τεχνική επαγγελματική σχολή στο Νοσοκομείο) και αποφάσισα να ξανακαθίσω στα θρανία στα 48 μου. Ήλθα πολύ φοβισμένη αλλά γρήγορα οι καθηγητές με το ενδιαφέρον τους όχι μόνο με καθησύχασαν αλλά μου “έριξαν και το σπόρο” να δώσω Πανελλήνιες εξετάσεις» μας εξηγεί η κ. Αντωνία Σηφοστρατουδάκη. Έδωσε πανελλήνιες, πέρασε στο ΤΕΙ νοσηλευτικής και πήρε πτυχίο τον Ιούλιο του 2022!
Για την κ. Αντωνία ήταν καθοριστική στην επιτυχία της η συμβολή των καθηγητών του Εσπερινού. «Ήταν απίστευτα υποστηρικτικοί, έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν, να μας εμπνεύσουν! Για αυτό και κάθε άνθρωπο που δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο θα του έλεγα ανεπιφύλακτα να έλθει στο Εσπερινό Λύκειο Χανίων, είναι ένα σχολείο που αξίζει!» σημειώνει. Η ίδια για να καταφέρει να ανταποκρίνεται στο σχολείο έκανε βάρδιες νυχτερινές ή πρωινές στο νοσοκομείο και δούλευε κάθε Σαββατοκύριακο! «Ευτυχώς τα παιδιά μου ήταν μεγάλα και δεν είχαν ανάγκη να τα διαβάσω, στο να φτιάξεις ένα φαγητό είχα και τη συνδρομή του συζύγου» τονίζει.
Από τη μεριά της η κ. Κατερίνα Καραπατάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αφρική και ήλθε όταν ήταν δημοτικό στα Χανιά. «Δυστυχώς στο δημοτικό και στο γυμνάσιο είχα εκπαιδευτικούς…απαίδευτους που δεν με βοήθησαν να ενταχθώ. Κάποια στιγμή, δεν άντεξα να παλεύω να αποδείξω ότι ανήκω στο σχολείο. Το άφησα, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, αλλά ντρεπόμουν να λέω ότι δεν έχω βγάλει το λύκειο. Με την παρότρυνση του αδελφού μου αποφάσισα να γραφτώ στο Εσπερινό , με στόχο να βγάλω το λύκειο. Όμως οι καθηγητές μας είχαν τη δυνατότητα να με πείσουν να δώσω πανελλήνιες εξετάσεις. Πέρασα στο ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας και υδάτινων πόρων στο Βόλο, μια σχολή που μου αρέσει πάρα πολύ αλλά επειδή είναι μακριά θα ξαναδώσω εξετάσεις ώστε να περάσω στην Κρήτη σε παιδαγωγικά ή φιλοσοφική» διηγείται η συνομιλήτρια μας. Το διάστημα που επέστρεψε στο σχολείο παράλληλα εργάζονταν καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα! «Ήταν πολύ δύσκολα, διάβαζα μέχρι τις 3 το πρωί, είχα κακή ψυχολογία στη δουλειά, ερχόμουν στο σχολείο πάρα πολύ κουρασμένη γιατί είχα και την οικογένεια αλλά δεν ήθελα να το βάλω κάτω! Είχα τους καθηγητές , τους συμμαθητές που με στήριξαν. Το κλίμα στο Εσπερινό λύκειο δεν περιγράφεται» .
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Η Ελένη Σαλεβουράκη ολοκλήρωσε κανονικά της λυκειακές της σπουδές όταν ήταν μικρή όμως στη συνέχεια «έκανα λάθος επιλογές στη ζωή μου, κάποια στιγμή είπα ότι μου αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Ήλθα στο Εσπερινό λύκειο, πέρασα στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, πήρα το πτυχίο και τώρα ελπίζω σε διορισμό. Για αυτό και η συμβουλή μου είναι προς όλους να μην το σκέφτονται αν πρόκειται να επιστρέψουν στα θρανία. Η ζωή σου δίνει ευκαιρίες εκεί που δεν το περιμένεις!» Η κ. Σαλεβουράκη μας αναφέρει πως το Εσπερινό Λύκειο δεν την δυσκόλεψε αλλά χρειάστηκε να διαβάσει πάρα πολύ αφού «τα αρχαία δεν ήταν εύκολα, το ίδιο και τα μαθηματικά είχαμε όμως εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς που ήταν δίπλα μας. Αποδείξαμε όλα τα παιδιά πως η γνώση δεν έχει ηλικία. Από το σχολείο είχαμε πολύ καλή προετοιμασία για τις εξετάσεις αλλά και για να αντεπεξέλθουμε έπειτα στο πανεπιστήμιο».
Το 1999 ήλθε στην Ελλάδα από την Αλβανία η κα Λουτβίλα Τσούνη. «Παντρεύτηκα μικρή και όταν ήλθα εδώ είχα δύο παιδιά. Όταν μεγάλωσαν λίγο σκέφτηκα ότι θα ήθελα να τελειώσω το σχολείο. Με το που ήλθα στο σχολείο βρήκαν μεγάλη ζεστασιά, όλοι οι καθηγητές ήταν κοντά μας, δεν έχω λόγια για αυτούς πραγματικά, ήμασταν μια οικογένεια. Στην αρχή είχα δυσκολίες. Μια εξίσωση δεν μπορούσα να τη λύσω, όμως με τον κ. Βεριβάκη τον μαθηματικό σιγά-σιγά τα λύσαμε όλα!» διηγείται. Η κ. Τσούνη έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από το οποίο θα πάρει και το πτυχίο της τον Μάρτιο τελειώνοντας σε 5 χρόνια! «Δεν το φανταζόμουν καν ότι θα τελειώσω το σχολείο πόσο μάλλον να πάω πανεπιστήμιο! Ήταν για μένα ένα όνειρο! Πως κατάφερα να συνδυάσω οικογένεια, σχολείο, σπουδές, δουλειά; Είναι θέμα θέλησης πρώτα από όλα…Εργαζόμουν καθαρίστρια σε ξενοδοχεία, έπρεπε να τελειώσω, να ετοιμαστώ και να έλθω στα Χανιά από την Πλάκα Αποκορώνου και μετά ξανά πίσω! Όμως άξιζε τον κόπο!» καταλήγει.
Χρήσιμη ιστοσελίδα
Γιορτάζοντας τα 18 χρόνια από την ίδρυση του το Εσπερινό ΓΕΛ Χανίων πραγματοποίησε χθες μια μικρή εκδήλωση όπου μίλησαν για αυτό παλιοί και σημερινοί μαθητές. Η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά, ενώ το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής, η κ. Α. Μαρματάκη από τη Διεύθυνση Δευτεορβάθμιας Εκπαίδευσης. Την εκδήλωση προλόγισε η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου κ. Μ. Καλαθάκη, ενώ ο κ. Ν. Βεριβάκης παρουσίασε την ιστοσελίδα του σχολείου: http://lyk-esp-chanion.chan.sch.gr , ενώ τον συντονισμό είχε η διευθύντρια κ. Κ. Βλοντάκη.
Το παρών έδωσαν παλιοί εκπαιδευτικοί, ενώ κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.