Το Εσπερινό Γυµνάσιο Χανίων ιδρύθηκε το 2003 και από τότε λειτουργεί αδιάλειπτα στην πόλη των Χανίων. Ως κτηριακή υποδοµή συστεγάζεται µε το 6ο Γυµνάσιο Χανίων, στην οδό Εµµανουήλ Μουντάκη 1, στο σχολικό συγκρότηµα της Αµπεριάς, µε τηλέφωνο επικοινωνίας 2821043161. Στο Εσπερινό Γυµνάσιο δικαιούνται να φοιτήσουν ενήλικες και έφηβοι που έχουν συµπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους και εργάζονται. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι απογευµατινό- βραδινό, ενώ η χρονική του διάρκεια είναι όπως του ηµερήσιου γυµνασίου, τρία έτη, και διδάσκονται τα βασικά µαθήµατα της ηµερήσιας ζώνης. Μετά την αποφοίτησή τους, οι µαθητές µας µπορούν να εγγραφούν σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ της προτίµησής τους.
Το Εσπερινό Γυµνάσιο Χανίων σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του έχει διακριθεί για τον ζήλο και το αµέριστο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει τόσο η διεύθυνση όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό για τους µαθητές του. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ενήλικες µαζί µε ανήλικους µαθητές, καταβάλλεται µια ιδιαίτερη προσπάθεια ενσωµάτωσης και ενεργοποίησης ώστε να δηµιουργηθεί µία συνειδητοποιηµένη σχολική κοινότητα µε τον στόχο όχι µόνο της αποφοίτησης αλλά και της ηθικής και γνωστικής απολαβής του κόπου και της προσπάθειας ήδη εργαζόµενων ατόµων, που έχουν όµως τον διακαή πόθο της µόρφωσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποτελούν τα διάφορα δηµοσιεύµατα για την απαρχή λειτουργίας του νυχτερινού Γυµνασίου Χανίων όπως του Κήρυκα στις 12 Σεπτεµβρίου 2003 µε τίτλο «Νυχτερινό Γυµνάσιο για όλες τις ηλικίες» όπου το άρθρο αρχικά ξεκινάει µε τη διαπίστωση της δυναµικής αρχής του µε 135 µαθητές ηλικίας 16 έως και 60 ετών, και στη συνέχεια δηλώνει ως απώτερο σκοπό της παρακολούθησής του την απόκτηση του απολυτηρίου του Γυµνασίου. Ένα άλλο άρθρο µε τίτλο «Οι δρόµοι της γνώσης… είναι και νυχτερινοί» δίνει τα εύσηµα της απρόσκοπτης λειτουργίας του στον πρώτο διευθυντή του σχολείου τον κ. Περακάκη µαζί µε τις ευχές για γρήγορη απόδοση των «γλυκών καρπών» της Παιδείας σε όσους αποκόπηκαν νωρίς, λόγω συνθηκών, από τις ρίζες της αλλά και του «Καλού ταξιδιού» στον κόσµο της γνώσης µετά από µία κουραστική εργάσιµη ηµέρα όπου το πνεύµα είναι πρόθυµο αλλά η σάρκα ασθενής. Επιπρόσθετα, διαπιστώνεται η βίωση του ονείρου και της προσδοκίας µιας ποιοτικά καλύτερης ζωής. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από ένα άλλο άρθρο µε τίτλο «Μια αλλιώτικη σχολική παρουσία» για τη συµµετοχή του σχολείου σε µία εκδήλωση όπως το 2007 µε τη συµµετοχή του στο Φεστιβάλ Μαθητικής ∆ηµιουργίας στα Χανιά που συµµετείχε µε µία φωτογραφική έκθεση, την παρουσίαση του Ερωτόκριτου µε λύρα και κιθάρα από τους µαθητές αλλά και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
Τα σηµεία που θα ήθελα να τονίσω, είκοσι χρόνια µετά, και τα οποία εντοπίζονται και µέσα στον τότε ηµερήσιο τύπο είναι η δύναµη της απόφασης από το ίδιο το άτοµο-µαθητή και το γεγονός ότι πρέπει να σπάσει τα ταµπού του περίγυρού του όχι µόνο για να ξαναγίνει µαθητής, αλλά και για να εκπροσωπήσει το σχολείο του σε µία εκδήλωση του τόπου του. Χαρακτηριστικό σηµείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι «θέλει αρετή και τόλµη η παιδεία», αφού µε τις εµπειρίες της ζωής ενός ενήλικα διδάσκονται και οι άλλοι καθώς θεωρείται µια πραγµατικά γοητευτική, προκλητική «διδακτική» εµπειρία όπως το επιβεβαιώνει και η µαρτυρία µιας µαθήτριας ετών 60, της κας Κατερίνας, στα Χανιώτικα Νέα της ∆ευτέρας µε τίτλο «Μαθήτρια ετών …60» που είχε τον πόθο της γνώσης και θεωρούνταν η «µητέρα» της τάξης. Μάλιστα, επιπρόσθετα, η ίδια συνιστά και σε όποιον πραγµατικά το θέλει, να µην το σκεφθεί, αλλά να σκεφθεί όλα αυτά που θα κερδίσει, αφού θεωρεί ότι ξαναγεννήθηκε και αναβαπτίσθηκε καθώς το σχολείο είναι πηγή ζωής! Γι’ αυτό η προτροπή της είναι ότι όλοι πρέπει να το τολµήσουν!
* Η Κωνσταντίνα Αναγνώστου είναι ∆/ντρια Εσπερινού Γυµνασίου Χανίων