Για ένατη χρονιά τελέσθηκε εσπερινός το απόγευμα του Σαββάτου 1 Σεπτεμβρίου στο μικρό εικονοστάσι του πάρκου Μόρφου, αφιερωμένο στον Άγιο Μάμα στην Ενορία Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών.
Ακολούθησε στον ίδιο χώρο μπροστά από το μνημείο, τρισάγιο προεξάρχοντος του πανοσιολογιοτάτου αρχιμανδρίτη, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κυπρίων με καταγωγή από την επαρχία Μόρφου που φονεύθηκαν ή αγνοούνται κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο εσπερινός και το τρισάγιο τελέστηκαν από την Ενορία Λενταριανών μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
«Κατ’ εξαίρεση λόγω της σημαντικής ιστορίας τελείται εσπερινός σε εικονοστάσι» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο π. Δαμασκηνός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του καθώς επίσης και τους Ιερείς π. Γεώργιο Πατεδάκη της Ενορίας Αγίων Αναργύρων και του καταγόμενου από την Κύπρο εφημερίου Ντερέ π. Δημητρίου Κλεοβούλου, που τέλεσαν την ακολουθία του εσπερινού και συν προσευχήθηκαν στο Τρισάγιο.
Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης τόνισε ότι «για μια ακόμα χρονιά βρισκόμαστε στο πάρκο Μόρφου για να τιμήσουμε τον αγώνα των Κυπρίων και να πάρουμε την ευλογία του Αγίου Μάμα. Θα επισκεφθώ από 12 με 15 Οκτωβρίου και φέτος την Μόρφου, όπως κάνω από το 2007 και θα συμμετέχω στην αντικατοχική πορεία. Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε μια Κύπρο ενιαία, αδιαίρετη και ελεύθερη. Είμαι επίτιμος δημότης του Δήμου Μόρφου από το 2013 και αυτό το πάρκο, ο δρόμος και το εικονοστάσι έγιναν επί δημαρχίας μου το 2009».
Εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων, ο πρόεδρος του κ. Ιωάννης Χατζηιωάννου κατά την ομιλία του υπογράμμισε τα εξής: «Στις 16 Αυγούστου 1974 σε περίοδο εκεχειρίας τα κατοχικά Τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πόλη της Μόρφου και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στα ιερά και τα όσια μας μετέτρεψαν την εκκλησία του Αγίου Μάμα πολιούχου της πόλης Μόρφου σε μουσείο». Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε ότι «μαζευτήκαμε σε τούτο τον ιερό χώρο μνήμης και σεβασμού να γιορτάσουμε τον Άγιο Μάμα και να τον ικετεύσουμε για επιστροφή στη γη των προγόνων μας. Υποκλινόμαστε με ευλάβεια, σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους πεσόντες και αγνοουμένους Μορφίτες. Δεν ξεχνούμε την σκλαβωμένη γη μας, αγωνιζόμαστε για ελευθερία και επιστροφή» κατέληξε ο κ. Χατζηιωάννου.