Με αφορµή την γιορτή της προστάτιδας του Κοινωφελούς Ιδρύµατος ‘‘Αγίας Σοφίας’’ στον Αποκόρωνα Χανίων τελέστηκε το απόγευµα της ∆ευτέρας στην εορταζόµενη εκκλησία που βρίσκεται στον χώρο του Ιδρύµατος στους Αγίους Πάντες, εσπερινός προεξάρχοντος του αρχιµανδρίτου Ιερεµία ηγουµένου της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Καρυδίου για να ακολουθήσει τρισάγιο στη µνήµη του αείµνηστου Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων, των ευεργετών και των δωρητών του Ιδρύµατος καθώς επίσης και του µακαριστού αντιπροέδρου του Ιδρύµατος, επίτιµου εφόρου αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη.
Μετά το τρισάγιο έγινε αναφορά στον Μιχ. Ανδριανάκη και βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Περιφέρειας Κρήτης µε τίτλο: «Τα µονοπάτια µου στην Κρήτη: Αποκόρωνας».
Το βιβλίο παρουσίασε η Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος και γραµµατέας του Ιδρύµατος µαζί µε ∆ηµήτρη Μιχελογιάννη, δικηγόρο και ειδικό σύµβουλο της Περιφέρειας Κρήτης που επιµελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου το οποίο µοιραζόταν δωρεάν. Συντονιστής στην εκδήλωση, η οποία υποστηριζόταν από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, ήταν ο γραµµατέας του σωµατείου φίλων του Ιδρύµατος Μάρκος Σελλιανάκης, που έδωσε τον λόγο στον διευθυντή του Ιδρύµατος πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτοµερώς στην συµβολή του µακαριστού Μιχ. Ανδριανάκη τονίζοντας µεταξύ άλλων: «Ο Μιχάλης Ανδριανάκης δεν κουράστηκε ποτέ να εργάζεται αδιάκοπα, να γράφει και να µιλά, να προτείνει και να διαφωνεί, για τα θέµατα που ήταν συνυφασµένα µε την πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου µας (…) Ο Μιχάλης εργάστηκε µε πάθος και έρωτα για την επιστήµη της αρχαιολογίας και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην έρευνα, την προστασία και την αποκατάσταση των µνηµείων όλης της Κρήτης, ιδίως των βυζαντινών και µεταβυζαντινών. Η προσφορά του στην επιστήµη και στη ∆ιοίκηση ήταν πολυετής και παραγωγικότατη. Στη µακρόχρονη θητεία του είναι µοναδική η συµβολή του στην προστασία, αναστήλωση και προβολή των ενετικών φρουρίων της Κρήτης και των κτηρίων και ευρηµάτων της παλιάς πόλης των Χανίων (…) Πρόβαλε τη σχέση των µνηµείων µε την τοπική κοινωνία. Πίστευε ότι όλοι πρέπει να γίνουν κοινωνοί και συνυπεύθυνοι στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς. Υπερασπίστηκε σθεναρά το δηµόσιο χαρακτήρα της (…) ∆εν σταµάτησε ποτέ να αρθρογραφεί, να παρεµβαίνει δηµόσια µε προτάσεις ή να επισηµαίνει κακώς κείµενα πάντα µε τεκµηριωµένες θέσεις. Κυρίως, όµως, ο Μιχάλης ήταν και ένιωθε Αποκορωνιώτης».
Συνεχίζοντας ο πάτερ επεσήµανε για τον Ανδριανάκη ότι ήταν ιδρυτικό µέλος του Κοινωφελούς Ιδρύµατος «Αγία Σοφία» το 1991 και αντιπρόεδρος του ∆.Σ. την τελευταία εξαετία.
«Ο Μιχάλης ήταν επιστήµονας, στιβαρός αρχαιολόγος, ανήσυχος και ενεργός πολίτης, µε πολυσχιδή δράση και σηµαντικό έργο στην έρευνα και τη συγγραφή. Η Κρήτη έγινε φτωχότερη µε την απώλεια του. Μέσα από το έργο και τη µοναδική προσφορά του θα είναι αιωνία η µνήµη του», είπε καταλήγοντας.
Από µεριάς της, η κα Αλιγιζάκη µέσα από µια αναλυτική αναφορά της αρχαιολογικής διαδροµής του εκλιπόντα Μιχάλη Ανδριανάκη υπογράµµισε για το βιβλίο: «Το βιβλίο αυτό συνδέει ή προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν µε το παρόν του Αποκόρωνα. Προτείνει τρόπους υγιούς τουριστικής ανάπτυξης µε πνεύµα οικοτουρισµού και µε διάθεση πνευµατικής αναζήτησης στα νάµατα της παράδοσης και των τοπικών ηθών, έτσι που να ταιριάζει στη φιλοσοφία του αιτήµατος, την οποία το “ Ίδρυµα Αγία Σοφία” από τη σύστασή του ευαγγελιζόταν την ανάπλαση, τη µετεξέλιξη της τουριστικής περιήγησης της επαρχίας µας, ενταγµένης στο όραµα της υγιούς ανάπτυξης της. Με πλούσιο ειδικό πληροφοριακό υλικό προβάλει περιπατητικές διαδροµές για εκδροµές και µοναδικά βιώµατα στο εσωτερικό και όχι µόνο της επαρχίας. Αναδεικνύει µνηµεία της υλικής και άυλης κληρονοµιάς του τόπου και µπορεί να αποτελέσει ένα “διαβατήριο” ή καλύτερα έναν “τουριστικό οδηγό”, ένα σύµβουλο για την γνωριµία µε τον τόπο µας…».
Συνεχίζοντας τόνισε πως το βιβλίο αυτό προτείνει 130 χιλιόµετρα µονοπατιών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του Αποκόρωνα και την προοπτική βιώσιµης ανάπτυξης του.
Τέλος, ο ∆ηµήτρης Μιχελογιάννης τόνισε ότι το βιβλίο έρχεται να αναδείξει τις πεζοπορικές διαδροµές στον Αποκόρωνα του Chania Trails: «∆ηµιουργηµένος από µια οµάδα εξαιρετικών συνεργατών η έκδοση της Περιφέρειας φωτίζει τις βιωµατικές εµπειρίες που µπορεί να ανακαλύψει ο περιηγητής του Αποκόρωνα κατά µήκος των 130 χιλιοµέτρων των 12 κυκλικών διαδροµών που ο ∆ήµος Αποκορώνου έχει δηµιουργήσει και συντηρεί τα 2 τελευταία χρόνια. Θα ακολουθήσουν οδηγοί και για τις διαδροµές στους υπόλοιπους δήµους των Χανίων. Ειδικά για τον Αποκόρωνα αξίζει να αναφέρουµε ότι το έργο στο πεδίο αποτελεί συνέργεια του ∆ήµου, της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας ενώ πολύτιµη στην αρχή υπήρξε και η συνδροµή της ΕΤΑΝΑΠ µε τον δραστήριο πρόεδρο της Μανώλη Αποστολάκη».