Το νέο κοινωνικό μήνυμα του MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, με αφορμή τη φετινή έξαρση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, προβάλλει τον οικοσυστημικό ρόλο της θαλάσσιας χελώνας, που αποτελεί έναν από τους θηρευτές των μωβ μεδουσών, καθώς και την πίεση που δέχεται από την πλαστική ρύπανση. Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο για τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και την ισορροπία των οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Ωστόσο, το πλαστικό αποτελεί γι’ αυτές μια μεγάλη απειλή. Το κοινωνικό μήνυμα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη και αναμένεται να μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ.
Η πλαστική ρύπανση γιγαντώνεται και απειλεί τα ευάλωτα θαλάσσια είδη όχι μόνο μέσω σύλληψης στα αλιευτικά εργαλεία, π.χ «δίχτυα φαντάσματα», αλλά και μέσω της κατάποσης πλαστικών από αυτά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνες το 52% των χελωνών παγκοσμίως είναι πιθανό να έχουν καταπιεί πλαστικό. Επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα MEDSEALITTER, στο οποίο συμμετείχε το MEDASSET και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε σύνολο 36 χελωνών που ελέγχθηκα, ενώ είχαν εκβραστεί νεκρές στις ελληνικές ακτές, το 72% βρέθηκε να έχει καταπιεί πλαστικό.
Το πλαστικό εξελίσσεται στο μεγαλύτερο «εχθρό» της θάλασσας και προέρχεται κυρίως από τη στεριά. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, το MEDASSET δημιούργησε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για να μεταδώσει την ανάγκη για αλλαγή συνηθειών απ’ όλους. Η ραγδαία μείωση στη χρήση πλαστικού, η σταδιακή απεξάρτησή μας από τα πλαστικά μιας χρήσης, η σωστή ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, η απόρριψή τους με ασφάλεια και γενικά η μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε, θα είναι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Ο Διευθυντής του MEDASSET κ. Γιώργος Σαμψών δήλωσε, «Φέτος, δεχόμαστε πολλά μηνύματα που εκφράζουν την ανησυχία του κόσμου για την έξαρση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Μας μιλούν για το σημαντικό ρόλο της θαλάσσιας χελώνας και εύχονται να υπήρχαν περισσότερες χελώνες στις θάλασσες. Θα πρέπει όμως ο καθένας από εμάς να αναρωτηθεί πως μέσα από τις καθημερινές του συνήθειες φροντίζει για την υγεία της θάλασσας».
*{Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε το 1988 στην Αγγλία και το 1993 στην Ελλάδα. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς. Από την ίδρυσή του συνεργάζεται με το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) και είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης) από το 1988}.