Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Εθελοντές δότες μυελού των οστών με «Όραμα Ελπίδας»

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», καθώς στην αλυσίδα των εθελοντών δοτών προστίθενται συνεχώς νέα μέλη και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 70.000. Μια αύξηση που δείχνει ότι και το «όραμα» μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η «ελπίδα» μπορεί να μείνει ολοζώντανη, με την όρεξη και τα φτερά που δίνει αυτή η επιτυχία.

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος συμβατός δότης. Αρχικά αναζητάτε στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει συμβατό δότη μέσα σε αυτό. ‘Αρα το 70% των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αναζητά έναν εθελοντή δότη από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών.

70.000 νέοι εθελοντές δότες με υψηλή αξιοπιστία

Η αποφασιστικότητα και η συνεχής προσπάθεια, ο συντονισμός δράσεων και η δημιουργία «δικτύου» συνεργατών σε όλη την Ελλάδα , αποτελούν τον άξονα των ενεργειών της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», που μετά από πολλή δουλειά, «έφερε την μεγάλη αλλαγή», στον τομέα των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το θετικό πρόσημο καταγράφεται όχι μόνο σε επίπεδο εγγραφής εθελοντών, αλλά και αξιοπιστίας αυτών ,όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Στέλιος Γραφάκος και η Ινώ Κωνσταντοπούλου, γενική γραμματέας του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

«Την μεγάλη αλλαγή την κάναμε από το 2014, ξεκινήσαμε από το μηδέν και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 70.000 εθελοντές δότες, από τους οποίους οι 27 βρέθηκαν συμβατοί» , τονίζει ο κ. Γραφάκος.

Συνολικά στην Ελλάδα, έχουν εγγραφεί σε όλα τα Κέντρα περίπου 130.000 δότες. Η κ. Κωσταντοπούλου τονίζει ότι «σημαντικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών έχει παίξει και το γεγονός ότι πια η διαδικασία λήψης μοσχεύματος, αν κάποιος βρεθεί συμβατός, γίνεται περίπου όπως μία απλή αιμοδοσία και όχι με κάποιο είδος επέμβασης όπως γινόταν παλαιότερα».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα