Ο Σπύρος ντρεπόταν να επισκέπτεται παραλίες, να κινείται με το ποδήλατο του στην ενδοχώρα αλλά και γύρω από τα Χανιά και να βλέπει παντού πεταγμένα πλαστικά! Ανέλαβε λοιπόν δράση και κάθε φορά που πηγαίνει για ποδήλατο, ή στην παραλία για γυμναστική έχει μαζί του σακούλες και μαζεύει ότι πλαστικό βρει.
Πρόσφατα μέσα σε 4 απογεύματα συγκέντρωσε μάλιστα 4.057 κομμάτια πλαστικού από την παραλία του Μάλεμε τα οποία στη συνέχεια τα έδωσε για ανακύκλωση!
«Ξεκίνησα να μαζεύω πλαστικά πριν από 10 χρόνια. Γιατί το έκανα; Γυρίζοντας με το ποδήλατο μου διάφορα μέρη των Χανίων με ενοχλούσε η θέα των πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αριστερά και δεξιά του δρόμου και επειδή ήξερα πως το πλαστικό είναι πολύτιμο υλικό για την ανακύκλωση αποφάσισα να τα μαζεύω και να τα αφήνω στους μπλε κάδους. Δεν μάζευα σκουπίδια, μάζευα πάντα πλαστικά κυρίως μπουκάλια, μεγάλες σακούλες. Η αλήθεια είναι ότι ντρεπόμουν να έρχονται άνθρωποι από το εξωτερικό και να βλέπουν αυτό το χάλι. Επειδή ταξιδεύω στο εξωτερικό βλέπω την καθαριότητα του δημόσιου χώρου και πραγματικά ντρεπόμουν για την εικόνα των παραλιών ή των δρόμων μας» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο Σπύρος Πετράκης.
Η παραλία του Μάλεμε, του Σταυρού στο Ακρωτήρι αλλά και οι δρόμοι όπου κινείται κάνοντας τη γυμναστική του είναι οι περιοχές όπου συγκεντρώνει το πλαστικό.
Για τον ίδιο υπάρχει σοβαρό θέμα ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε θέματα περιβάλλοντος. «Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν το ενδιαφέρει καθόλου το θέμα ούτε από άποψης αισθητικής, ούτε από άποψη περιβάλλοντος. Υπάρχουν πλαστικά και μπουκάλια έξω από μια πόρτα, έξω από ένα σπίτι και οι ίδιοι που μένουν μέσα σε αυτό προτιμούν να βλέπουν 10 χρόνια τα σκουπίδια έξω από το σπίτι τους χωρίς να μπουν στον κόπο να τα μαζέψουν. Αυτούς τους ανθρώπους ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Περιμένουν το κράτος να έλθει να μαζέψει τα πλαστικά μπουκάλια έξω από την πόρτα τους ; Ή ο επιχειρηματίας που νοικιάζει από το δήμο 100 τ.μ. παραλίας και τον ενδιαφέρει η εικόνα μόνο σε αυτό πιστεύει πραγματικά ότι ο άνθρωπος που έρχεται από την άλλη άκρη της Ευρώπης θα μείνει με την εικόνα που έχει αυτός στα 100 τ.μ. τα δικά του και όχι στο τι ακριβώς γίνεται λίγα μέτρα παραδίπλα που η παραλία είναι γεμάτη πλαστικά ή γόπες;» αναρωτιέται ο συνομιλητής μας.
Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Πετράκης εργάζεται στο λογιστήριο της ΔΕΔΙΣΑ και πλέον έχει αντιληφθεί ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία.
Η παραλία του Μάλεμε σχεδόν καθαρίστηκε ολοκληρωτικά από τον ίδιο. «4.057 πλαστικά αντικείμενα μάζεψα, 4.057 επικύψεις χρειάστηκε να κάνω. Το καλό είναι πως έχουν αρχίσει να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στη χώρα που κάνουν κάτι ανάλογο. Μακάρι ο καθένας όταν πρόκειται ειδικά για πλαστικό να το πετάει στην ανακύκλωση και όχι όπου βρει έτσι ώστε να συμβάλει και αυτός στην προσπάθεια» καταλήγει ο Σπύρος.
Καλή η ανακύκλωση αλλά παρά πολύ λίγη! Ένα πλαστικό μπουκάλι νερό ανακυκλώνετε μόνο 1 φορά μετά καταλήγει όπου και τα υπόλοιπα…
Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης θα πρέπει να είναι ο καταναλωτής να μην αγοράζει πλαστικές συσκευασίες ή πλαστικά προϊόντα ώστε να σταματήσουν να τα παράγουν!