Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εθνικά θέματα, Οικονομία και Ευρωεκλογές στο επίκεντρο της ομιλίας του Νότη Μαριά στην Λαμία

Για τα εθνικά θέματα, τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας και το διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε στη Λαμία το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 ο Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε με την Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικών Δραστηριοτήτων 2018 Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και Πολιτικής Ομάδας ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «ο Νότης Μαριάς μιλώντας στην γεμάτη αίθουσα του Ξενοδοχείου «Samaras» αναφέρθηκε στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών, εξηγώντας ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μάϊου πρέπει να συγκροτηθούν εκείνες οι πλειοψηφίες που θα δώσουν τη μάχη για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαμορφωθεί η «Ευρώπη των Εθνών και των Πατρίδων».

Η οικονομική πολιτική που επιβάλλεται από τις Βρυξέλες δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των εθνικών κρατών και αποβαίνει εις βάρος των λαών της, επισήμανε. Παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις επιπτώσεις στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, από το άνοιγμα των αγορών, που είναι κομμένο και ραμμένο για να εξυπηρετεί τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας, ενώ το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ προβλέπει μείωση των κονδυλίων στον τομέα της Γεωργίας, πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τους αγρότες του Ευρωπαϊκού Νότου, υπογράμμισε.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε καλύτερη προστασία των αγροτικών μας προϊόντων και γι’ αυτήν θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στην Ευρωβουλή, τόνισε και πρότεινε: α) διατήρηση ή και αύξηση των κονδυλίων, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κυρίως στις χώρες οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες του ανοίγματος των αγορών, β)αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων αθρόων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, υπενθυμίζοντας ότι μετά από παρέμβασή του στην Ευρωβουλή στις 3/10/2018 ο Επίτροπος Έτινγκερ προανήγγειλε σχετική παρέμβαση της OLAF και γ) την ισχύ μειωμένου φόρου κατανάλωσης για το ούζο και το τσίπουρο.

Ένα ακόμη παράδειγμα του γεγονότος ότι η οικονομική πολιτική της ΕΕ, συχνά αντιστρατεύεται το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον των κρατών-μελών είναι η περίπτωση της αντιμετώπισης που έτυχε η ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση με 1200 εργαζόμενους, σημαντική στον μεταλλευτικό τομέα και καθοριστική για την τοπική οικονομία της Στερεάς Ελλάδας, ανέφερε ο Νότης Μαριάς. Στο όνομα της απαγόρευσης των δήθεν κρατικών ενισχύσεων υποχρεώνεται να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ, και κινδυνεύει να τριχοτομηθεί και να χωριστεί το εργοστάσιο από τα ορυχεία. Έτσι στο όνομα της απαγόρευσης των δήθεν κρατικών ενισχύσεων, η ΕΕ θυσίασε την οικονομία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην περιοχή. Αυτό δεν θα συνέβαινε, αν τα κράτη-μέλη διατηρούσαν το βαθμό της εθνικής τους κυριαρχίας που θα τους επέτρεπε να ασκούν την οικονομική τους πολιτική, με γνώμονα τους εθνικούς στόχους και τις κοινωνικές ανάγκες. Όμως αντί της τιμωρητικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχει άλλος δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη εξυγίανση των χρηματοοικονομικών τόσο της ΛΑΡΚΟ, όσο και άλλων Ελληνικών ενεργόβορων επιχειρήσεων όπως είναι οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες, κατέληξε.

Εμείς αγωνιζόμαστε για να αλλάξει η δομή και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να περάσουμε από την Ευρώπη των Αγορών, που λειτουργεί σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών, στην Ευρώπη που θα σέβεται τις εθνικές ταυτότητες και θα στηρίζεται στα Κράτη-Έθνη, τόνισε, αναφέροντας ως προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής: α) να περιοριστούν οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες εντός τη ΕΕ, ώστε να κλείσει η ψαλίδα Βορρά-Νότου, β) να εγκαταλειφθεί η πολιτική της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και γ) να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα κράτη-μέλη που έμειναν πίσω, όπως η Ελλάδα, ώστε να ανακάμψουν. Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επίτευξης μιας Ειδικής Σχέσης για την Ελλάδα, εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ρυθμίσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, όπως: α) να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να κατασκευάζει εμπορικά πλοία, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου, γεγονός που απαγορεύεται από την ΕΕ, με την επιβολή ποινής μέχρι το 2025 και β) να αποκτήσει η ελληνική ΔΕΗ την ίδια μεταχείριση με την Πολωνική και Βουλγαρική ΔΕΗ, ώστε να μην πληρώνει δικαιώματα αερίων ρύπων, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποφέρει ένα κέρδος τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, γ) να μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης η Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα, να ανακτά μέρος της εθνικής της κυριαρχίας και να ασκεί αυτοτελή νομισματική πολιτική, μέχρι του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ασκήσει αυτοτελή νομισματική πολιτική ύψους ως και 70 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, διευκρίνισε.

Η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία παραχωρείται στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποθετικά θα έλυνε. Χαρακτηριστική περίπτωση το πρόσφατο μπλόκο των ελληνικών προϊόντων με την ένδειξη «Μακεδονικά» από τις κινεζικές αρχές, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του για τα εθνικά θέματα. Κι αυτό, γιατί ο κ. Τσίπρας, που βιάστηκε να κλείσει όπως-όπως το θέμα, δεν κατοχύρωσε τον όρο «Μακεδονικός» στην επωνυμία και τα εμπορικά σήματα των προϊόντων, εξήγησε. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 9 Απριλίου. Πρωτίστως όμως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα και στην ΕΕ και στη χώρα μας και σε όλα τα διεθνή Φόρα για την κατάργηση της επιβλαβούς για την Πατρίδα μας, κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπλήρωσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Μαριάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά, καθώς μάλιστα είχαμε νέα κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες μέρες, με την επικίνδυνη παρενόχληση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου από Τουρκικά F-4 πάνω απ’ το Αγαθονήσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου και την υπερπτήση σε χαμηλό ύψος, μετά από πολλά χρόνια, Τουρκικών μαχητικών πάνω απ’ το Φαρμακονήσι. Πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, με απώτερο σκοπό να κατοχυρώσουν μερίδιο από τον υποθαλάσσιο εθνικό μας πλούτο, γι’ αυτό επιδιώκουν να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή, επισήμανε. Κάλεσε δε και από τη Λαμία τον κ. Τσίπρα, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της Τουρκίας και να παύσουν να εκφράζουν πολιτικές παραχωρήσεων στην Τουρκία δικαιώματων από την εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου. Ο κ. Τσίπρας και το ΥΠΕΞ οφείλουν να απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και να σταματήσουν να αυταπατώνται με την αδιέξοδη πρακτική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), πρόσθεσε. Υπενθύμισε ότι εισήγαγε επανειλημμένως το πρόβλημα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων, με συγκεκριμένα μέτρα:

– Τη κατάργηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Τα αντίστοιχα κονδύλια μπορούν και πρέπει να διατεθούν για την ενίσχυση της Γεωργίας και των νησιωτικών περιοχών.

– Την πλήρη και ολοσχερή απαγόρευση πώλησης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκά κράτη στην Άγκυρα.

– Το εμπάργκο στις εξαγωγές τουρκικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ.

– Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επίτευξης συμμαχιών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναφέροντας την θετική απάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, σε Ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο σύναψης μιας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής και στην περίπτωση που έχουμε προβλήματα με την Τουρκία να υπάρξει μια έμπρακτη στήριξη από πλευράς Γαλλίας.

Πρέπει να εξετάσουμε τη σύναψη ενός είδους Ελληνογαλλικής συμμαχίας, πολύ συγκεκριμένης, είπε, καθώς α) το ΝΑΤΟ δεν ανακατεύεται στη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, β) ο Ευρωπαϊκός στρατός, αν δημιουργηθεί και όταν δημιουργηθεί θα γίνει μετά από πολλά χρόνια, ενώ η Τουρκία διαχρονικά είναι ιδιαίτερα επιθετική. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε τον Ράμα και την παρέα του οι οποίοι τις τελευταίες μέρες κλιμακώνουν τις παράνομες ενέργειές τους με στόχο την υφαρπαγή των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα