Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα στοιχειώδη για τη χώρα ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του με την οποία άρχισε η συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. του κόμματος για να εκλέξει τον νέο γραμματέα και τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή. «Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει με μια υποτιθέμενη εύκολη προσφυγή στις αγορές. Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργηση του με έναν νόμο. Το λέγαμε και το λέμε χωρίς ταλάντευση. Εύκολες και μαγικές λύσεις βεβαίως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και αποδοτικές. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα μιας ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα για διαφορετικές μεταρρυθμίσεις στα πεδία της εσωτερικής πολιτικής που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα», υπογράμμισε και απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος του τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. «Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά. Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά και απέδωσε την καλλιέργεια της όξυνσης και της πόλωσης στην κυβέρνηση , γιατί, όπως είπε,«επιλέγει να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί» αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για την ευκολία με την οποία περνάει πάνω από τα ανοιχτά προβλήματα του τόπου και αυτό δεν συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε με έμφαση ότι είναι κρίσιμη και χρήσιμη η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στον τόπο για να αναδείξει με ήρεμο τρόπο, με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την ανάγκη αλλαγής πολιτικών με σταθερό τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας. «Εμείς μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Δεν θα παρακολουθήσουμε επικοινωνιακές φιέστες και τον εύκολο τρόπο για το τέλος της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια», σημείωσε και επισήμανε ότι είναι μεν απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα αλλά διαφώνησε με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην οποία απέδωσε την κοινωνική αποσταθεροποίηση και την πολιτική αστάθεια. «Πολιτική σταθερότητα υπάρχει όταν όλο το πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει τις αντικειμενικές παραμέτρους που υπάρχουν, τις δεσμεύσεις και τη συνέχεια του κράτους, την προώθηση ενός πλαισίου αυτονόητων αλλαγών εκσυγχρονισμού της χώρας. Η πολιτική σταθερότητα σημαίνει ότι ξεκόβουμε από τις παλιές συνήθειες του πελατειακού κράτους.