Υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης: Σε νέα βάση η σχέση με απόδημους από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη
Νίκος Παπαδάκης: Έρευνα για διεθνή παρουσία Βενιζέλου και κινηματογραφική βιογραφία.
Ιστορικός αναστοχασμός, εθνική ανάταση, συμβολισμοί, συγκίνηση από τους πολλούς παρόντες απόδημους Κρητικούς, από τους πολλούς Χανιώτες και Χανιώτισσες που παραβρέθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στον φιλόξενο κήπο των διοικητικών υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στη Χαλέπα Χανίων, για να τιμήσουν τον απόδημο ελληνισμό στα πρόσωπα προέδρων Κρητικών Οργανώσεων της Αμερικής και της Αυστραλίας.
• Όχι πως δεν είμαστε μαθημένοι να παρακολουθούμε ή να μαθαίνουμε τις πολλές και σημαντικές πολυπολιτισμικές δράσεις του Ιδρύματος. Αλλά, η ανακήρυξη ως εταίρων του ιδρύματος του π. προέδρου της Παγκρητικής Αμερικής και π. προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλη Βεληβασάκη και των κ.κ. Μιχάλη Χουδαλάκη και Δημήτρη Παπαδημητρίου, προέδρου και γενικού γραμματέα αντίστοιχα της Κρητικής αδελφότητας Μελβούρνης Αυστραλίας, είναι-πώς να το κάνουμε;- ένα ξεχωριστό γεγονός λόγω του σπουδαίου συμβολισμού του.
Υποδομή
• Συμβολισμός περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των Κρητών και Ελλήνων της διασποράς με το Ίδρυμα Βενιζέλου αλλά και την χώρα μας. Συμβολισμός εκατέρωθεν προσδοκιών για το μέλλον. «Φιλοδοξούμε», είπε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης, «να έχει μέλλον ο δεσμός του ιδρύματος με τον απόδημο ελληνισμό. Κτίζουμε μια υποδομή εκτίμησης και ευγνωμοσύνης προς τους απόδημους Κρήτες», είπε.
Σύμβολό τους ο Βενιζέλος
• Στο ιστορικό της πρόσφατης επίσκεψης κλιμακίου του Ιδρύματος Βενιζέλου με επικεφαλής τον Γενικό δ/ντή κ. Νίκο Παπαδάκη, στη Μελβούρνη και το Σύδνεϋ και τις επαφές τους με τους Κρήτες της Αυστραλίας , αναφέρθηκε ο δάσκαλος, λογοτέχνης, ποιητής και δημοσιογράφος Βαγγέλης Κακατσάκης. Και με το δικό του λογοτεχνικό-ποιητικό και αγαπητικό λόγο μίλησε για τη μεγάλη αγάπη των Κρητών της Αδελφότητας στις Κρητικές παραδόσεις αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη τους στο μεγάλο Έλληνα πολιτικό, τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. «Ωραία και παράξενη πατρίδα» ήταν η λυρική εισαγωγική και καταληκτική φράση της προσφώνησης του Βαγγέλη Κακατσάκη στους παρόντες εκπροσώπους της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης.
• Ευχαριστήρια ήταν η αντιφώνηση του προέδρου της Κρητικής Αδελφότητας της Αυστραλίας κ. Μιχάλη Χουδαλάκη για την ανακήρυξή του όπως και την ανακήρυξη του γραμματέα Δημήτρη Παπαδημητρίου, ως εταίρους του ιδρύματος Βενιζέλου. Ανακήρυξη που αφιέρωσαν στους ιδρυτές του συλλόγου της Κρητικής Αδελφότητας πριν από 62 χρόνια αλλά και σε όλους τους Κρήτες μέλη της αδελφότητας που συνεχίζουν, όπως είπε, την παράδοση για την διατήρηση και συνέχιση της γλώσσας, των ηθών και εθίμων αλλά και την ιστορία της Ελλάδας και της Κρήτης. Μια παράδοση που τώρα εμπλουτίστηκε με τις μουσειοβαλίτσες αλλά και το μεταφρασμένο στα αγγλικά βιβλίο του Νίκου Παπαδάκη της βιογραφίας του Εθνάρχη στα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ιδρύματος στην Αυστραλία. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι η Βενιζελική παράδοση είναι τόσο διαδεδομένη στους εκεί Κρήτες, ώστε ο Ελευθέριος Βενιζέλος να είναι το σύμβολο της κοινότητας τους.
Με φωτοστέφανο
• Τον π. πρόεδρο της παγκρητικής Αμερικής και του Παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλη Βεληβασάκη, προσφώνησε βιογραφώντας τον η πρόεδρος των φίλων του ιδρύματος κυρία Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη που στάθηκε στην ξεχωριστή παρουσία του ως πολιτικού μηχανικού και μέλους επενδυτικών εταιριών της Νέας Υόρκης. Μια παρουσία που προφανώς προβάλλει και την χώρα και την Κρήτη μας στην Αμερική.
• Από την μεριά του, ο κ. Μανώλης Βεληβασάκης έκανε μια εκτενή αναφορά στις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες των αποδήμων μας και στην σκληρή δουλειά που απαιτείται μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που παγκοσμίως υπάρχει . Ιδιαίτερη υμνητική αναφορά έκανε στην Κρητική καταγωγή, την κρητική φιλοξενία, την κρητική ευθύνη του κάθε Κρητικού αλλά και των απόδημων Κρητών. Χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους Κρητικούς όπου και να βρίσκονται. Και φροντίζουν να μεταδίδουν και στα παιδιά και εγγόνια τους που πλέον βέβαια ζουν σε Αμερική, Αυστραλία και αλλού. «Την Κρήτη εμείς οι Κρήτες της διασποράς την βλέπουμε με ένα φωτοστέφανο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεληβασάκης μεταδίδοντας στους παραβρισκόμενους συγκίνηση και περηφάνια.
Ελληνες είμαστε – να ψηφίζουμε
• Δεν παρέλειψε όμως, δραττόμενος της ευκαιρίας της παρουσίας του νέου υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα απόδημου Ελληνισμού, κ. Αντώνη Διαματάρη, να ζητήσει από την νέα κυβέρνηση την «αξιοποίηση» της ελληνικής ομογένειας αλλά και να «παραπονεθεί» για το ότι δεν έχουν ψήφο οι απόδημοι Έλληνες. «Ελπίζουμε», είπε, η νέα κυβέρνηση να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. «Έλληνες είμαστε» είπε.
• Κρητικό αγωνιστικό χαιρετισμό και ευχαριστίες στο ίδρυμα για τις προσπάθειές του σύσφιξης των σχέσεων με την ομογένεια απεύθυνε και ο παρών νυν πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμτζής.
Ευλογία για την πατρίδα
• Άμεση ήταν απάντηση του παρόντος στην εκδήλωση υφυπουργού κ. Αντώνη Διαματάρη σχετικά με το «παράπονο» που εμμέσως διατυπώθηκε από τον κ. Βεληβασάκη.
• Η παρουσία μου εδώ ως αρμόδιου για τα θέματα απόδημου Ελληνισμού, είπε ο κ. Διαματάρης , αποδεικνύει ότι το πήραμε το μήνυμα.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αλλάξει κεφάλαιο στη σχέση του απόδημου Ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα.
• Κι εγώ απόδημος υπήρξα. Έχω ζήσει δεκαετίες στην Νέα Υόρκη. Καταληκτικά, δε, ο υφυπουργός, αναφέρθηκε σε προηγούμενο προβληματισμό που έθεσε ο Γενικός Δ/ντης του Ιδρύματος κ. Ν. Παπαδάκης:
Για το εάν η μετανάστευση είναι ευλογία ή κατάρα. Ευλογία είναι, κατέληξε ο κ. Διαματάρης συμφωνώντας με τον κ. Νίκο Παπαδάκη.
Έρευνα και κινηματογραφική βιογραφία
• Δυο ειδήσεις (εκπλήξεις) ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Δ/ντής του Εθνικού Ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης.
Η μία αφορά στην παρουσία στο ίδρυμα φοιτήτριας Πανεπιστημίου Αμερικής η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση, και η οποία κάνει έρευνα για την διεθνή παρουσία του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και την αντιστοίχιση μεταξύ του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και αντίστοιχων ιδρυμάτων του εξωτερικού.
• Επίσης, το ίδρυμα σκοπεύει να προβάλλει την διεθνή παρουσία του Εθνάρχη με μια κινηματογραφική βιογραφία του (docudrama) και μάλιστα είπε ότι το σενάριο είναι ήδη έτοιμο.
• Την εκδήλωση πλαισίωσαν η πιανίστα Μαρία Κουτουλάκη και ο τενόρος Γιάννης Μανούσακας που ερμήνευσαν αποσπάσματα από το έργο του Γιάννη Μεντζελόπουλου «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» και νοσταλγικά τραγούδια της ξενιτιάς.