Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς: Η διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ παρουσιάζει στα “Χ.ν.” τα σχέδια περαιτέρω ανάδειξης

Σε παρεμβάσεις περαιτέρω ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς προσανατολίζεται ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) στην ευθύνη του οποίου έχουν περάσει οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Η πρόεδρος του Οργανισμού κα Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τριάντης μίλησαν στα “Χ.ν.” με την ευκαιρία της επίσκεψη τους στα Χανιά αναφορικά με τα σχέδια διαχείρισης των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.
Η διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ επισκέφθηκε μέσω της Αγ. Ρουμέλης το νότιο τμήμα του φαραγγιού, και χθες συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους της τοπικής Μονάδας (πρώην Φορέα Σαμαριάς) και βρέθηκαν στο Ξυλόσκαλο στο βόρειο τμήμα του φαραγγιού. «Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και φέτος. Έχουν γίνει κάποια βήματα που θεωρούμαι ότι θα αναβαθμίσουν σημαντικά το προφίλ του δρυμού που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη τη χώρα για αυτό και αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Τα στελέχη της “Μονάδας Διαχείρισης του Εθν. Δρυμού Σαμαριάς” κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε το φαράγγι να ανοίξει με ηλεκτρονικό εισιτήριο, POS, με υπηρεσίες υψηλής ασφάλειας και είμαστε σε συζητήσεις με προτάσεις από στελέχη της Μονάδας και τοπικούς φορείς προκειμένου να γίνουν και άλλα πράγματα και μέσα στο φαράγγι και στο χωριό της Σαμαριάς προκειμένου να αναδειχθεί το πολύ σημαντικό αυτό φυσικό κεφάλαιο της περιοχής. Σημαντική προτεραιότητα για μας αποτελεί η προστασία του αλλά και αυτά που φέρνει το φαράγγι στην τοπική οικονομία» τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες ο κ. Τριάντης μας υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα:

«Θα δημιουργηθεί στο Ξυλόσκαλο έκθεση φωτογραφίας όπου θα παρουσιάζεται η Σαμαριά στην πορεία του χρόνου. Έχουμε διάφορες ιδέες για τη συγκέντρωση του σχετικού υλικού.
• «Άλλο ένα στοιχείο για την ανάδειξη του Δρυμού και είμαστε σε πολύ ώριμες συζητήσεις-και σε αυτό έχει βοηθήσει και ο κ. Βολουδάκης με τον οποίο είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα–είναι η συντήρηση και ανάδειξη του χωριού της Σαμαριάς. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έρχεται να ενισχύσει και να υποστηρίξει αποτελεσματικά όποιες θετικές προσπάθειες υπήρχαν σε όλη τη χώρα. Δεν ερχόμαστε ούτε να αλλάξουμε, ούτε να καταστρέψουμε, ούτε να απαξιώσουμε αλλά να ενισχύσουμε ότι καλό γίνονταν. Θα βασιστούμε στο υλικό των τοπικών Μονάδων, όπως της “Σαμαριάς”όπου τα στελέχη έχουν μείνει τα ίδια, ο προϊστάμενος της Μονάδας παραμένει ο ίδιος»

ΜΠΑΛΟΣ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε Μπάλο και Φαλάσαρνα, δύο ακόμα ευαίσθητες περιοχές που βρίσκονται υπό την ευθύνη του ΟΦΥΠΕΚΑ – όπου τα παράπονα για τον τρόπο διαχείρισης τους έχουν υπερτριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του Οργανισμού ρωτήθηκε για το αν ετοιμάζει κάποια παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του “Φορέα Σαμαριάς” σχεδίαζε να σταματήσει η κάθοδος των οχημάτων στην παραλία του Λαφονησίου και η μεταφορά τους με λεωφορεία, την απαγόρευση της εισόδου στη λιμνοθάλασσα στου Μπάλου και άλλες δράσεις.
«Έχουμε επισκεφθεί όλοι μας τις περιοχές αυτές και προσωπικά είχα και τη χαρά να ζήσω στα Χανιά μια περίοδο και τις γνωρίζω καλά. Με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση τους, όπως μας την περιγράψατε, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει ότι πολύ σύντομα δεν θα έχει προϊόν – αν μου επιτραπεί η λέξη αυτή-για να πουλήσει! Άρα είναι πολύ σημαντικό και αυτό προσπαθούσε να κάνει ο “Φορέας Σαμαριάς” και θα συνεχίσει να κάνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ έναν έλεγχο για το “πως το κάνουμε “, “γιατί το κάνουμε”. Αν συνεχίσουμε έτσι πολύ σύντομα αυτό που ήταν το Μπάλος και αυτό που “πούλαγε” ο Μπάλος δεν θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Και αυτοί που ζούνε από εκεί δεν θα έχουν σε λίγα χρόνια αντικείμενο. Ο στόχος ο δικός μας είναι να τους φέρουμε γύρω από το τραπέζι και να αντιληφθούν ότι η προστασία αυτών των περιοχών είναι το στοίχημα για να έχουν αειφορία! Για να υπάρχει οικονομικό αντικείμενο πρέπει να υπάρχει φυσικό περιβάλλον και αυτό δεν γίνεται ούτε με επιβολή, αστυνομικά μέτρα απαγορεύσεις κα» απάντησε η κα Παπαδοπούλου, ενώ ο κ. Τριάντης «τόνισε την ανάγκη να βρουν οι φορείς τη πιο βιώσιμη λύση με όρους προστασίας του μοναδικού αυτού συστήματος και ταυτόχρονα τοπικής ανάπτυξης καθώς αυτά τα δύο πράγματα είναι από τις βασικές προκλήσεις του οργανισμού. Δεν πρέπει να θεωρούνται αντικρουόμενες έννοιες και στην περίπτωση του Μπάλου και στο Λαφονήσι και σε άλλες περιοχές που υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
Για το ίδιο θέμα η κα Παπαδοπούλου σημείωσε την προσπάθεια που γίνεται ώστε οι 120 φύλακες που εργάζονται σε προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν ανακριτικά καθήκοντα όπως οι δασοφύλακες ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην προστασία τους.

Αθηνοκεντρικό σύστημα… χάσιμο της τοπικότητας;

Στη διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ θέσαμε τις ενστάσεις και των τοπικών παραγόντων για την κατάργηση των τοπικών φορέων διαχείρισης και τη δημιουργία ενός κεντρικού Οργανισμού με έδρα στην Αθήνα. Στους τοπικούς φορείς συμμετείχαν αιρετοί της Περιφέρειας και των Δήμων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και υπήρχε η αίσθηση πως οι τοπικές κοινωνίες είχαν λόγο και άποψη.
«Μην βλέπετε τον “Φορέα Σαμαριάς” που ήταν ένας εξαιρετικός φορέας. Πρέπει να βλέπομε τι γίνονταν σε όλη τη χώρα πχ. λειτουργικός φορέας στην Ανατ. Κρήτη δεν υπήρχε! Η Κρήτη είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το προηγούμενο σύστημα–δεν θέλω να είμαι απαξιωτικός–είχε προβλήματα. Στις Κυκλάδες δεν υπήρχε επίσης λειτουργικός φορέας το ίδιο και στο Ανατ. Αιγαίο ! Αυτές οι περιοχές δεν μας περισσεύουν» υπογράμμισε ο κ. Τριάντης. Συμπληρώνοντας τόνισε πως η προσωπική του άποψη είναι ότι «στο μέλλον θα πρέπει να επιστρέψουμε στο αποκεντρωμένο σύστημα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα παρόμοιο επιπέδου σύστημα διαχείρισης και ανάδειξης 446 προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή το 30% της χερσαίας έκτασης της χώρας και το 20% των θαλασσών. Η αποτελεσματική προστασία θέλει αγκάλιασμα από τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έρχεται να κάνει αυτό, όλες οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας να τελούν υπό ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης τους. Όταν το καταφέρουμε αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιστροφή στο αποκεντρωμένο σύστημα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι υπήρχαν περιοχές στη χώρα που δεν τελούσαν υπό ορθή διαχείριση!».
Για το ίδιο θέμα η κα Παπαδοπούλου παρατήρησε ότι «υπήρχαν φορείς πολλών ταχυτήτων και αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ να γίνουν όλοι καλοί φορείς όπως ο φορέας της Σαμαριάς. Και το παράδειγμα του Φορέα Σαμαριάς” ήταν ότι είχε καλή επαφή και συνέργειες με τους τοπικούς φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αυτό δεν αποκλείεται στο νέο σχήμα, παραμένει και εμείς ενισχύουμε όχι μόνο τις τοπικές διασυνδέσεις και συνέργειες αλλά δίνουμε τη δυνατότητα λόγω της εθνικής εμβέλειας του φορέα να επιτυγχάνουμε συνέργειες και με άλλους φορείς όπως η αστυνομία, η πολιτική προστασία σε ποιο επιτελικό επίπεδο ώστε να έχουμε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και να πετυχαίνουμε και τις συνέργειες μεταξύ των Μονάδων. Ήδη έχουμε αποστείλει προς όλες τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγοντικούς φορείς τη διαδικασία των συμβουλευτικών επιτροπών. Κάθε Μονάδα θα έχει μια τουλάχιστον συμβουλευτική επιτροπή με εκπροσώπους Περιφέρειας, τοπικών δήμων, παραγωγικών φορέων , επιμελητηρίων άρα η τοπικότητα δεν χάνεται».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Δύστυχος το Ελαφονήσι,μπαλο μετά από της χρεώσεις για ιδιωτικό πάρκινγκ και μεταφορά στη π;σταλιά και μετά χρεωση ξαπλώστρας θα είναι απογορευτηκο για τους ντοπιους .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα