Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο ESM παρέλαβε ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα δανειοδότησης


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρέλαβε, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, το ελληνικο αίτημα για ένα νέο προγραμμα δανειοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση είχε περιθώριο 48 ωρών προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης θα καταθέσουν σήμερα στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM και θα υποβάλουν ταυτόχρονα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της επόμενης τριετίας και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το κείμενο προτάσεων που θα σταλεί στους θεσμούς πρέπει να αποκρυσταλλωθεί έως το πρωί της Παρασκευής, ώστε να εξετασθεί στο Euro Working Group. Εάν και εφόσον κριθεί επαρκές τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να συγκληθεί το Σάββατο το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο in.gr, πως η ελληνική πρόταση θα αφορά σε πρόγραμμα δύο ετών με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις που δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια μέτρα. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, θα συνοδεύεται με αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και με πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.

Η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποδεχθεί ένα διετές μνημόνιο, το οποίο θα εμπεριέχει πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την «πρόταση Γιούνκερ». Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία για ένα μεγάλο μέρος του νέου προγράμματος και η ψήφιση ορισμένων μέτρων από τη Βουλή, ώστε εν συνεχεία να παρασχεθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Δεδομένου ότι το ελληνικό αίτημα για την χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας απαιτεί ειδικές διαδικασίες και χρόνο για να προχωρήσει και δεδομένης της μεγάλης έλλειψης εμπιστοσύνης της ζώνης του ευρώ προς την ελληνική πλευρά, Ελλάδα και ευρωζώνη συζητούν μια συμφωνία στην βάση της οποίας η Ελλάδα θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε αφενός να εξακολουθήσει να τυγχάνει της στήριξης της ΕΚΤ, αφετέρου να λάβει την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως στο χθεσινό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρουσίασε στους ομολόγους του νέα πρόταση, αλλά δεσμεύθηκε να το κάνει σήμερα ταυτόχρονα με την υποβολή αιτήματος για την χρηματοδότηση της Ελλάδος από τον ESM. Για την πρόταση αυτή θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της ημέρας με τηλεδιάσκεψη. Το Eurogroup, μόλις κατατεθεί το ελληνικό αίτημα, θα ζητήσει από τους θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για νέα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν θα αφορά σε ποσό 29 δισ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερο, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει και πακέτο που θα στηρίζει τον τραπεζικό τομέα.

Σε σχέση με τις υπαναχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για 1% εφέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, ωστόσο ειδικά για το επόμενο 18μηνο ο λογαριασμός των μέτρων δεν θα είναι πλέον 8 δισ. ευρώ, αλλά θα αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Για να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπαναχωρεί και να αποδέχεται τις θέσεις των θεσμών για τη φορολόγηση των αγροτών, των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, με παράλληλη κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά. Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ εφέτος και κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, εναρμονιζόμενη με τις υποδείξεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και τις πρόωρες συντάξεις.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται έως το πρωί της Παρασκευής και μετά από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις που θα αυξάνουν περαιτέρω το λογαριασμό. Στη βάση αυτή η προσοχή όλων στρέφεται στη Βουλή και ειδικά στο πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά από εκείνα που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα, ενώ «παραβιάζουν» πολλές από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν στο παρελθόν θέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα