Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Αίτημα για «στεγνό» πρόγραμμα από το ΕΣΥΝ Χανίων

Τη δημιουργία προγράμματος απεξάρτησης ελεύθερου ουσιών – «στεγνού» ζητά το παράρτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Την ίδια στιγμή, επιδείνωση του φαινομένου των εξαρτήσεων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ενώ οι υπάρχουσες δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υποστηρίζονται από την Πολιτεία όσο απαιτείται.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, το παράρτημα Χανίων του ΕΣΥΝ με τη στήριξη του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων, την Α.Ε. «Ποσειδών Καμισιανών – Ραπανιανών», τον Α.Ο. «Κύδων», την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Κρήτης και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργάκας, τ. επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης «Αργώ», ο οποίος μίλησε για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των ελεύθερων ουσιών προγραμμάτων απεξάρτησης: «Τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιούν κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα ή υποκατάστατο – ελεύθερα ουσιών- δεν αποτελούν απλώς μιας θεραπευτική πρόταση αλλά συνιστούν ένα κοινωνικό μήνυμα. Είναι τα προγράμματα που προσπαθούν να πείσουν τα μέλη τους αλλά και τα σημαντικά τους πρόσωπα ότι μπορούν χωρίς το δεκανίκι μιας ουσίας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, να ξεφύγουν από δυσάρεστα συναισθήματα και να ζήσουν μια ζωή με ελεύθερη βούληση και συναισθηματική έκφραση», σημείωσε ο κ. Γεωργάκας.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι τα ελεύθερα ουσιών προγράμματα αντιμετωπίζουν την εξάρτηση ως πρόβλημα χωρίς να εστιάζουν στον εξαρτησιογόνο παράγοντα και παράλληλα εκπέμπουν ένα μήνυμα ότι «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ελεύθερες, δημοκρατικές, ευτυχισμένες κοινωνίες πρέπει να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες και συνεργάτες κι όχι καταπιεσμένα, ανταγωνιστικά και εξαρτημένα άτομα».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τα ελεύθερα ουσιών προγράμματα και το βασικότερο από όλα είναι ότι τα προγράμματα αυτά μπορούν και ανταποκρίνονται στην αποστολή τους μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο συνεχώς και δυσκολεύει όχι μόνο γιατί υπάρχει κοινωνική και οικονομική κρίση που περιορίζει τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και γιατί πολλαπλασιάζονται οι φωνές για διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, περί νομιμοποίησης της διάθεσης, διακίνησης και πώλησης των μαλακών και διευρύνεται η υποκατάσταση», τόνισε ο κ. Γεωργάκας και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το σύνολο σχεδόν των «στεγνών» προγραμμάτων λειτουργούν υπό το σκεπτικό ότι «η ελευθερία του προσώπου είναι ο στόχος, η προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι η συλλογικότητα και το μέσο είναι η δημιουργικότητα».
ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ο γραμματέας του Παραρτήματος Χανίων του ΕΣΥΝ Μιχάλης Φραγκομιχελάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων διευρύνεται τα τελευταία χρόνια και αποκτά διαστάσεις δύσκολα αντιμετωπίσιμες. «Διευρύνεται διότι οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των εξαρτήσεων αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Υπάρχει η οικονομική κρίση που για πολλούς σημαίνει εξαθλίωση με τα φαινόμενα της ανεργίας, της φτώχειας, της διάλυσης των οικογενειών για οικονομικούς λόγους κ.λπ. και ταυτόχρονα αποδυναμώνονται οι Υπηρεσίες που θα έπρεπε να υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος», επεσήμανε ο κ. Φραγκομιχελάκης και πρόσθεσε ότι παράλληλα παρατηρείται η τάση οι χρήστες να καταφεύγουν σε φτηνά ναρκωτικά, όπως το λεγόμενο “πάκο”, που παρασκευάζεται με ευτελείς ουσίες όπως τα υγρά μπαταρίας και προκαλεί εύκολα τον θάνατο, ενώ συγχρόνως εντείνεται η πολυτοξικομανία που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την απεξάρτηση.
Ο κ. Φραγκομιχελάκης υπογράμμισε ακόμα τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας –πάνω από 70%- για τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, ενώ υπενθύμισε το αίτημα του ΕΣΥΝ για τη δημιουργία ελεύθερου από ουσίες προγράμματος – «στεγνού» στο πλαίσιο του οποίου πριν από 10 χρόνια είχε ληφθεί απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και των τότε δήμων του Νομού Χανίων.
«Από τότε καταφέραμε να δημιουργηθεί ο συμβουλευτικός σταθμός που ανήκει στο πρόγραμμα “Αριάδνη” του ΚΕΘΕΑ, αλλά δυστυχώς τα πράγματα έμειναν εκεί. Ζητάμε λοιπόν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να υπάρχει ολοκληρωμένο “στεγνό” πρόγραμμα στα Χανιά που θα καλύπτει όλη τη δυτική Κρήτη», είπε καταλήγοντας ο κ. Φραγκομιχελάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα