Αναστολή της «προϋπόθεσης εξόφλησης του 30% του ενιαίου προστίμου αυθαίρετου (νόμος 2173)», η οποία είναι «βασικό δικαιολογητικό στην αδειοδότηση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», «ανανέωσης άδειας λειτουργίας» και«για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι έχουν ισχύ μέχρι το 2015», ζητά η Ενωση Ξενοδόχων νομού Χανίων με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Με άλλη επιστολή της προς τις εταιρείες EXPRDIA και BOOKING ζητά τη μείωση της προμήθειας που εισπράττουν.
Ως προς το θέμα του “30%”, η Ενωση Ξνεοδόχων στην επιστολή της προς τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό κα Κουντουρά, σημειώνει ότι «η μεταρρύθμιση (νόμος πλαίσιο 4262/2014) που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως μνημονιακή υποχρέωση, παραμένει στην ουσία μέχρι σήμερα κενή περιεχομένου καθώς παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος από την ψήφισή της, εκκρεμούν ακόμη να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις εφαρμοστικές διατάξεις ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου.
Η νέα υφυπουργός Βιομηχανίας, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις που θα απλουστεύουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για τους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων, του τουρισμού, της εστίασης και των ορυκτών οι οποίοι αποτελούν το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η κυρία Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει το πνεύμα του νόμου, θα γίνουν ωστόσο επιμέρους τροποποιήσεις εκεί που έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Μέχρι σήμερα μόλις δύο από τις 22 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα που χρειάζονται για να υλοποιηθεί ο νόμος, είχαν προλάβει να εκδοθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και αυτές πριν περίπου ένα χρόνο.
Το Νοέμβριο του 2014 είχε καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης άδειας για 103 δραστηριότητες και συνολικά 897 επαγγέλματα χαμηλής όχλησης της βιομηχανίας τροφίμων καθώς και η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού πυροπροστασίας σε 1039 δραστηριότητες από 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων. Με τον νόμο πλαίσιο, ουσιαστικά καταργείται το σημερινό γραφειοκρατικό μοντέλο αδειοδότησης, όπου οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν δεκάδες διαφορετικές άδειες από τους δημόσιους φορείς, ώστε να υλοποιήσουν το κάθε τους βήμα (ίδρυση, εγκατάσταση, λειτουργία), και αντικαθίσταται από ένα σύστημα “αυτό-συμμόρφωσης” των εταιρειών με την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι πληρούν τους γενικούς και ειδικούς όρους, και τον εκ των υστέρων έλεγχο και πιστοποίηση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Καθορίζονται τρεις διαφορετικές βαθμίδες αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητάς τους.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση για τις τουριστικές επιχειρήσεις -ξενοδοχεία να ανασταλεί η προϋπόθεση εξόφλησης του 30% του ενιαίου προστίμου αυθαίρετου νόμος 2173 η οποία είναι και βασικό δικαιολογητικό στην αδειοδότηση ξενοδοχείων εγκαταστάσεων, ανανέωσης άδειας λειτουργίας & για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι έχουν ισχύ μέχρι το 2015. Επίσης παύουν και τα σήματα λειτουργίας 2017 και για την ανανέωση τους θα πρέπει να είναι απαραίτητη η υπαγωγή στον νομό 2173 αρκετών τμημάτων ξενοδοχείων θα ξεμπλοκάρει και θα βοηθήσει σε πλήθος περιπτώσεων τα ξενοδοχεία σε επεκτάσεις με γειτονικά ακίνητα στο πλαίσιο προηγούμενου νόμου της υπουργού κ.Όλγας Κεφαλογιάννη. Τροποποιήσεις όπου στα ξενοδοχεία είναι διαρκής η εξέλιξη των υποδομών προσαρμοζόμενα στης σύγχρονες τάσεις θα βοηθηθεί η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα .
Δεδομένου ότι οι Ελληνικές τράπεζες προς το παρόν αδυνατούν να παρέχουν κεφάλαια κίνησης στις μικρό μεσαίες επιχειρήσεις και άρα στην πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων παρακαλούμε να ανασταλεί η προϋπόθεση εξόφλησης του 30% του ενιαίου προστίμου αυθαίρετου νόμος 2173. Δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες ρευστότητας στην αγορά είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για τις υγιείς ξενοδοχειακές μονάδες να ικανοποιήσουν τέτοιες προϋποθέσεις ιδίως όταν για το έτος 2016 αντιμετωπίζουν τους καινούργιους συντελεστές ΦΠΑ (αλλαγή η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αφομοιωθεί από τα ξενοδοχεία) αλλά και τις αυξήσεις στον φορολογικό συντελεστή. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας».
ΠΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στην επιστολή της προς Booking.com και Expedia, η Ενωση Ξενοδόχων τονίζει:
«Με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σας αποστέλλουμε την συγκεκριμένη επιστολή, προκειμένου να εξετάσετε το ενδεχόμενο μείωσης των προμηθειών που εισπράττετε από τους πελάτες σας ξενοδόχους.
Όπως ήδη γνωρίζετε οι ξενοδόχοι έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω διπλασιασμού του ΦΠΑ καθώς τους όλο και αυξανόμενους φόρους που τους επιβάλλουν.
Θα θέλαμε λοιπόν να εξετάσετε το ενδεχόμενο μείωσης της προμήθειας σας, έτσι ώστε τα μέλη μας-ξενοδόχοι να καταφέρουν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές με συνέπεια την αμοιβαία αύξηση των πωλήσεων.
Θεωρούμε ότι το αίτημα των μελών μας πρέπει να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε την τεράστια προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα την επίσης μεγάλη αύξηση πελατών που κλείνουν μέσω των δικών σας πλατφόρμων.
Αναμένουμε σύντομα θετική απάντηση σας».