Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές του Δήμου Κισσάμου έγινε έπειτα από την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής και μουσειολογικής μελέτης. Πλέον, οι προσπάθειες εστιάζονται στην αναζήτηση χρηματοδότησης η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί πρόκειται να παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (Δημαρχείο Κισάμου) του Δήμου Κισάμου. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας που ανέπτυξαν από το 2014 το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Κισάμου, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών.
Το κέντρο μουσικής, χορευτικής και τραγουδιστικής παράδοσης της Κρήτης αναμένεται να στεγαστεί στο παλιό σχολείο των Λουσακιών του Δήμου Κισάμου και θα βασίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ενώ την επιστημονική ευθύνη θα έχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Μουσείο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον μουσικό πολιτισμό της Κρήτης και πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νησιού.
Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του νέου χώρου πολιτισμού υπολογίζεται σε 2,1 εκατ. ευρώ. Πάντως, το πραγματικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις που προκύπτουν από τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του ανάδοχου, εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που συνέβαλαν στην προώθηση του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ανέφερε ότι εκκρεμούν ακόμα ορισμένες άδειες (άδεια ίδρυσης και δόμησης, περιβαλλοντική αδειοδότηση, έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης κ.λπ.) για να ωριμάσει πλήρως το έργο και να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ανάδειξη μουσικής παράδοσης
Ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης υπογράμμισε την πολύτιμη συμβολή που θα προσφέρει το Μουσείο στην ανάδειξη της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν από τη μεριά τους για να ξεπεραστούν τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια και να υλοποιηθεί το έργο άμεσα.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμα ότι η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Μουσείου θα εξασφαλιστεί μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται από τους επισκέπτες του Μπάλου. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι επισκέπτες του Μπάλου θα έχουν τη δυνατότητα με το εισιτήριο που θα πληρώνουν να επισκέπτονται -χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση- και το Μουσείο. Καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα σταθεί αρωγός και στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης της προσπάθειας, δηλαδή της ανεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, καθώς όπως τόνισε «ο κ. περιφερειάρχης θέλει και αποδεικνύει ότι στον συγκρητισμό και τα μεγάλα έργα της Κρήτης είναι “παρών” και αυτό αναμένουμε ότι θα πράξει και κατά την παρουσίαση της μελέτης την Παρασκευή».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στέλιος Κουνελάκης έκανε λόγο για ένα έργο που ξεκίνησε “από τα κάτω”, από τους φορείς πολιτισμού και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. «Είμαστε στο τελικό στάδιο αυτό του οράματος», σημείωσε και υπογράμμισε τον υπερτοπικό χαρακτήρα του Μουσείου Μουσικών Κρήτης. «Είναι η ίδια η ταυτότητα της Κρήτης, η χορευτική, η μουσική, η τραγουδιστική που θα προβάλλει το Μουσείο, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης», τόνισε και συμπλήρωσε ότι μέσα από το Μουσείο θα υπάρχει σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία.