Κατατέθηκε επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Βασιλείου, η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την περιοχή του Παλίγκρεμνου του Πλακιά, με τελικό αποδέκτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο και έχει τον τελευταίο λόγο για την κήρυξη μια περιοχής ώς προστατευόμενη και άρα “απαγορευτική” για επενδύσεις όπως αυτή της υπόσκαφης τουριστικής μονάδας που επιχειρείται στον Παλίγκρεμνο.
Όπως μεταδίδει το goodnet.gr, υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση του Παλίγκρεμνου, μετά την προσφυγή του δήμου και 49 συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου, το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής της οικοδομικής άδειας για την τουριστική επένδυση μέχρι να αποφανθεί αν θα κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής.
Στο μεταξύ η εκδίκαση της αίτησης που έχει κατατεθεί για ακύρωση της άδειας οικοδομής, έχει οριστεί για τις 10 Νοεμβρίου.
Παράλληλα με τις νομικές διαδικασίες ωστόσο κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, η μελέτη που είχε αναθέσει το Δ.Σ. στο ΜΦΙΚ και την παρέλαβε προχθές, είναι το βασικό “όπλο” του δήμου, των φορέων και συλλόγων με το οποίο διεκδικούν από την πολιτεία, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας της περιοχής, η οποία είναι σημαντικός γεώτοπος, μνημείο της φύσης
Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε τη σχετική μελέτη και πλέον, ο Δήμος θα τη διαβιβάσει αρμοδίως, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από όπου θα σταλεί στο Υπουργείο ενώ παράλληλα, η μελέτη θα διαβιβαστεί και στην Περιφέρεια Κρήτης και στις αρχαιολογικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Όπως εξήγησε ο κος Ταταράκης: “Στο δημοτικό συμβούλιο, παραλάβαμε τη μελέτη και με τη σειρά μας εμείς θα τη διαβιβάσουμε στην Aποκεντρωμένη Διοίκηση για να τη στείλει στο Υπουργείο. Παράλληλα θα διαβιβάσουμε τη μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και στις δύο Αρχαιολογίες, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να βγει η απόφαση που θα ορίζει οτι είναι προστατευόμενο τοπίο. Ήδη στη μελέτη περιλαμβάνεται το σχέδιο Υπουργικής απόφασης με την οποία θα πρέπει να ονομάζεται προστατευόμενο τοπίο η χερσαία ευρύτερη περιοχή του Παλίγκρεμνου και του Ακρωτηρίου Ψαρέλας, του Δήμου Αγίου Βασιλείου”
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που ορίζει η μελέτη, όπως εξήγησε ο κος Ταταράκης: “Είναι 295 στρέμματα αυτά που προστατεύονται, υπάρχουν ζώνες προστασίας και δύο περιοχές αποκλεισμού. Επίσης στο άρθρο 5 του σχεδίου της Υπουργικής απόφασης, που έχει φτιάξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, λέει ότι στο σύνολο της περιοχής εκτός των ζωνών αποκλεισμού επιτρέπονται στο μέτρο που θα προταθεί από το σχέδιο διαχείρισης, αθλητικές, φυσιολατρικές, δραστηριότητες αναψυχής όπως ενδεικτικά αναφέρονται η κολύμβηση, οι καταδύσεις, το ψάρεμα και η αναρρίχηση. Επιτρέπονται οι υφιστάμενες γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Στο σύνολο της περιοχής των ζωνών επιτρέπονται οι πάσης φύσεως ερευνητικές εργασίες, μελέτες και ειδικότερα για τις ζώνες αποκλεισμού μετά από σχετική άδεια του οργάνου διαχείρισης. Αυτό το σχέδιο περιγράφει ακριβώς τι θα επικρατήσει στην περιοχή και στα 295 στρέμματα. Η μελέτη περιγράφει δηλαδή τι θα γίνεται και τι όχι αποκλείοντας 295 στρέμματα τα οποία χαρακτηρίζονται σαν προστατευόμενο τοπίο”.
Πλέον, όπως τόνισε ο κος Ταταράκης, τον τελικό λόγο θα έχει το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο και θα πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση προστασίας της περιοχής.