Το παρακάτω έγγραφο που καταχωρείται αυτούσιο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο το έτος 1987, με τίτλο Μανώλης Βαρούχας – Νοταριακές Πράξεις –Μοναστηράκι Αμαρίου (1597-1613), με εκδότες τους WIM BAKKER-ARNOLD VAN GEMERT . Στη σελίδα 419 του βιβλίου αυτού είναι καταχωρημένη η υπ’ αριθ. 460 Νοταριακή Πράξη, (δηλ. Συμβολαιογραφική), με ημερομηνία 20-9-1607 και έχει σχέση με το χωριό Άγιος Ιωάννης Αμαρίου Ρεθύμνου.
Στο περιεχόμενο αυτής της Νοταριακής Πράξης αναφέρεται δυο φορές η τότε ονομασία του χωριού, ως Άγιος Ιωάννης του Χλαρού. Αναφέρεται επίσης στο κείμενο «παπά κυρ-Μάρκο Λίμα», που εκτιμάται ότι, αφενός μεν στο χωριό υπήρχε την εποχή εκείνη παπάς ονόματι Μάρκος Λίμας, αφετέρου δε ταυτίζεται με τοπωνύμιο της περιφέρειας του χωριού «Στου παπα-Μάρκο τσι πεζούλες ή στου παπα-Μάρκο τ’ αμπέλι».
Άλλο ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που αναφέρεται στο κείμενο είναι η εκμίσθωση (ενοικίαση) μύλου «στ’ Αργιρού το Μίλο», υπολείμματα του οποίου σώζονται και σήμερα, καθώς και ομώνυμο τοπωνύμιο. Αναφέρονται επίσης τα ονόματα : μισερ Τζουάνες Χορτάτζις υιός του μισερ-Άγγουσέλι,… κυρ-Γεωργιλά ……κυρ Κωσταντί Λίμα ….. κυρ-Τζανή….. κυρ Μανολάς Βαρούχας Άνέστος και Κοσταντίς Βαρούχας ποται Γεώργι. Περιορίστηκα μόνο σ’ αυτά τα στοιχεία, γιατί με μια προσεχτικότερη ανάγνωση και λεπτομερή ερμηνεία-κατανόηση από ειδικούς αυτού του κειμένου της Νοταριακής Πράξης, θα μπορούσαμε να βγάλομε και άλλα συμπεράσματα.