Το Δ.Σ. Τσικαλαριών υλοποίησε για μια ακόμη φορά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +ΚΑ229 με τίτλο: “A Giant step for a new Education”. Oι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σχολεία από το Εurajoki της Φινλανδίας, το LLinars del Valles της Ισπανίας, το Gorzow Wielkopolski της Πολωνίας και το Cakovice της Τσεχίας.
Οι 14 εκπαιδευτικοί και οι 29 μαθητές του προγράμματος μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν αυτή την εβδομάδα υλοποιώντας πολλές δραστηριότητες.
Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής τους στην πόλη μας και στο σχολείο μας ένιωσαν τη ζεστασιά της φιλοξενίας μας.
Ξεναγήθηκαν στο σχολείο, έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και δημιούργησαν φιλίες με τους Έλληνες μαθητές.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο. Τους υποδέχτηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου η αντιδήμαρχος κα Ελένη Ζερβουδάκη και αφού τους καλωσόρισε στα Χανιά, συζήτησε μαζί τους και τους πρόσφερε αναμνηστικά βιβλία με την ιστορία της πόλης και ένα κέρασμα.
Ο Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων του σχολείου με τη συνεργασία της Κοινότητας και του Πολιτιστικού συλλόγου Τσικαλαριών οργάνωσε για αυτούς μία όμορφη παραδοσιακή βραδιά με τοπικά εδέσματα και ζωντανή κρητική μουσική στην αυλή του σχολείου. Έζησαν μια μοναδική εμπειρία, όπου μικροί – μεγάλοι Έλληνες, Ισπανοί, Φινλανδοί, Τσέχοι και Πολωνοί έμαθαν και χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.
Επισκέφτηκαν χώρους πολιτισμικής αναφοράς του τόπου μας, την Παλιά πόλη, το λιμάνι, τους τάφους των Βενιζέλων, τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και ξεναγήθηκαν από έμπειρους ξεναγούς, ενώ απόλαυσαν περίπατο στον οικισμό των Τσικαλαριών μαθαίνοντας στοιχεία της τοπικής ιστορίας με τη βοήθεια της φιλολόγου κας Μαράκη Μαρίας .
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ανταλλάξαμε γνώση, εμπειρία και καλές πρακτικές στην Τέχνη – παρακολουθήσαμε εκπαιδευτική παράσταση με στόχο την προβολή και τη διάδοση της αρχαίας ελληνικής μουσικής με την ανακατασκευή αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων από το Λύραυλο.
Πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια εκπαιδευτικών και μαθητών στις Φυσικές Επιστήμες και τις Νέες Τεχνολογίες με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Εμπλακήκαμε σε δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής του παραδοσιακού κρητικού καλτσουνιού με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των σπουδαστών της σχολής μαγειρικής τέχνης της σχολής ΟΑΕΔ- ΕΠΑ.Σ Ταυρωνίτη, όπου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή της Σχολής Κο Αντώνη Γερεουδάκη και την Υποδιευθύντρια κα Κυριακή Καρτάκη.
Ευχαριστούμε τους σπουδαστές της σχολής Αριάδνη Χελιαδάκη, Θοδωρή Χανιώτη, Ιωάννη Τομπουσίδη και Ηλία Χίντρεϊ που με τον επαγγελματισμό τους βοήθησαν στην επιτυχία του εργαστηρίου.
Στο τέλος της εβδομάδας οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποχαιρέτησαν συγκινημένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι από την κρητική φιλοξενία.
Ο στόχος του προγράμματος, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των φιλοξενούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών τόσο με τους μαθητές μας, όσο και με μέλη της τοπικής κοινωνίας καθώς και η γνωριμία με την πόλη μας, θεωρούμε ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μια μοναδική εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της δημιουργίας, της συνεργασίας και της αποδοχής μέσα σε ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο, αυτό της Ευρώπης. Η ανταλλαγή απόψεων, πρακτικών μέσα από τις διαφορετικές κουλτούρες συνδέει τους λαούς, γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και τα παιδιά διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στην πραγματικότητα, ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικογένεια.
Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τον τρόπο που στήριξε τις προσπάθειές μας. Επίσης, ευχαριστούμε τα τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά για τη συμβολή τους στη διάχυση των δράσεων του προγράμματος.