Συνεδριάζει σήμερα για μια ακόμα φορά το Γιούρογκρουπ. Η σύγκλησή του προϋπέθετε ότι είχαν ωριμάσει οι συζητήσεις για κάποια συμφωνία και τούτο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Θα έχει, δηλαδή, χαρτογραφηθεί το έδαφος και καθορισθεί το πλαίσιο συνεννοήσεων για παράταση του προγράμματος 3, 6 ή 9 μηνών με εξασφάλιση χρημάτων για τις υποχρεώσεις της χώρας. Ευσεβείς πόθοι ικανοποιούμενοι με το δόγμα “παίρνω” – “δίνω”.
Εδώ υπάρχει μια σημαντική διάσταση του ελληνικού προβλήματος. Το Δ.Ν.Τ., όπως δείχνουν τα πράγματα, θα μείνει στο περιθώριο, δεν θα δίνει λεφτά, αλλά θα ελέγχει την πρόοδο του προγράμματος. Τούτο φαίνεται απ’ τις δηλώσεις της ειρωνικής κας Λαγκάρντ, που θεωρούνται αντιθεσμικές και παιδαριώδεις ότι «θέλει να βρίσκεται σ’ ένα δωμάτιο με ενήλικες». Αραγε ποιους εννοεί ανηλίκους η… αριστοκράτισσα; Μήπως θεωρεί τους Ελληνες σαν παιδιά που πρέπει να διαπαιδαγωγήσει;
Στο Γιούρογκρουπ ο Βαρουφάκης είπε να δημιουργηθεί “Δημοσιονομικό Συμβούλιο” με εκτεταμένες αρμοδιότητες, να παρακολουθεί την πορεία του Π/Υ και όταν παρατηρούνται υπερβάσεις ή ανακολουθίες, να λαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα. Βέβαια ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο στην κορυφή της πυραμίδος να γίνεται έλεγχος από ανθρώπους του Σόιμπλε ή της Μέρκελ. Κανείς δεν αντέκρουσε ή επικρότησε όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης. Ηταν σαν να μην τον άκουσε κανείς, εκτός από τον Ιρλανδό, που διαμαρτυρήθηκε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση. Μετά πήρε τον λόγο ο Ντάϊσελμπλουμ, που πρότεινε να επανέλθει η πρόταση Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν δεν ήταν σύμφωνη η κυβέρνηση, δεν θα έκανε ο Βαρουφάκης αυτή την κίνηση. Και παλαιότερα το είχε προτείνει, αλλά δεν είχε απήχηση.
Στην Αγία Πετρούπολη έχουμε την ομιλία του κ. Τσίπρα για την οποία λέγεται ότι ήταν αδόκιμος. Διίστανται οι απόψεις για τα μηνύματα, που ήθελε να στείλει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Κακοφάνηκε στους “κακούς” για μας ν’ ακούνε για φουρτούνες, θάλασσες και λιμάνια. «Τώρα, είπε, όλοι το γνωρίζετε, ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβάται ν’ ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσει σε νέα και ασφαλή λιμάνια…, η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της, γυρνώντας πίσω στις καταστατικές της αρχές, στην αλληλεγγύη, στη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη…».
Στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχει το ενδεχόμενο οι εταίροι να πουν: Αυτό είναι το σχέδιο, πάρτε το και εφαρμόστε το ή αφήστε το! Θα βάλουν αυτά που θέλουν και θα μας καλούν να τα υιοθετήσουμε. Η καλή όμως πλευρά είναι να εγκρίνουν μια παράταση 3, 6 ή 9 μηνών, να ανασάνουμε, που να ’χει κάποια διατύπωση για το χρέος και δεν θα εξαρτάται, όπως η προηγούμενη, απ’ το πρωτογενές πλεόνασμα. Ίσως εδώ σκοντάψουν οι συζητήσεις.
Δεν απομακρύνονται οι πιθανότητες ναυαγίου, κάτι που επιδιώκουν κερδοσκοπικοί παράγοντες, αλλά και πολιτικοί, που συμβουλεύουν τον Τσίπρα, να πάει σε πτώχευση εντός του ευρώ, ασχέτως αν τους ακούει ή όχι. Η ελληνική πλευρά, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύει, ότι, αν κρατήσουμε σταθερά τις κόκκινες γραμμές, οι δανειστές θα υποχωρήσουν.
Δεν είναι αλήθεια ότι φοβόμαστε μόνο εμείς. Ανησυχούν και εκείνοι, όπως δε μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ισχύει η “θεωρία του γκρεμού”. Οτι, δηλαδή, δανειστές και δανειζόμενοι, πάνε χέρι – χέρι προς τον γκρεμό, πιστεύοντας ότι ή ο ένας ή ο άλλος κάπου θα σταματήσει, ώστε να σωθούν και οι δύο. Πάμε σε μια διαπραγμάτευση πολιτικού περιεχομένου που θα ληφθούν αποφάσεις εξαρτώμενες από άλλους, επηρεαζόμενες από δηλώσεις μεγαλοσχημόνων Ευρωπαίων ηγετών. Παραπέμπω στη δήλωση Γιούνκερ ότι έδειξε εμπιστοσύνη, χωρίς να κατονομάσει σε ποιο πρόσωπο, η οποία τον πρόδωσε. Εστω κι αν τούτο έγινε, δεν επιτρέπεται να ειπωθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν, διότι αφήνει αιχμές που ανεβάζουν την ένταση.