Τη θέση του ότι το ευρώ δεν αποτελεί σωστό “όχημα” για την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα του επανέλαβε ο Γερμανός καθηγητής, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ifo Institute, Hans-Werner Sinn, μιλώντας χθες σε φόρουμ της KPMG στην Αθήνα.
Επεσήμανε ότι η διεύρυνση της Ευρώπης προς την ανατολή δεν είχε μελετηθεί σωστά με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην ανταγωνιστικότητα των χωρών σε όρους εργατικού κόστους. Ο καθηγητής Sinn έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία η οποία, όπως είπε, έχει 50% χαμηλότερο ημερομίσθιο από την Ελλάδα και το 1/3 της Ισπανίας.
Στην παρουσίασή του ο καθηγητής εκδήλωσε την υποστήριξή του προς το μοντέλο της Ομοσπονδιακής Ευρώπης το οποίο θεωρεί μία από τις τέσσερις επιλογές για τις χώρες της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι άλλες τρείς είναι όπως είπε η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας, η αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας και τέλος η έξοδος από την Ευρωζώνη. Ο καθηγητής Sinn υπήρξε κατηγορηματικός ότι η τελευταία αυτή επιλογή αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα αλλιώς «η χώρα θα περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στην απελπισία» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι προσωρινή με τη δυνατότητα επανένταξης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υποστήριξε ότι μια τέτοια προοπτική θα έδινε στις κυβερνήσεις το πολιτικό κίνητρο για να κάνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και να αναλάβουν ουσιαστική δράση.
Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε η ομιλία του Costa Meghir, καθηγητή Οικονομικών στο Yale University και μέλος των Greek Economists for Reform, ο οποίος υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω αλλά πρέπει να δουλέψει αποτελεσματικότερα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει επί της ουσίας καμία ουσιαστική διαφορά με τον πώς ήταν προ κρίσης και τόνισε ότι η ελληνική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά απόρροια της κακοδιαχείρισης πολλών δεκαετιών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Meghir στη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού συστήματος.
Ο ΣΟΪΜΠΛΕ
Σε πολύ θετικό κλίμα ξεκίνησαν στο μεταξύ χθες στο Λουξεμβούργο οι εργασίες του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, να εύχονται «καλή δύναμη» στον νέο ομόλογό τους, Γκίκα Χαρδούβελη.
Τον σεβασμό και τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε χθες προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. «Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας», είπε.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον δρόμο των προηγουμένων ετών, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, θα προχωρήσει, παρά τις Κασσάνδρες.
Οπως ανέφερε στη συνέχεια, η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις δύο χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε το δεύτερο πρόγραμμα.
Ο ΟΛΙ ΡΕΝ
Από την πλευρά του, την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε από το Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, προσερχόμενος στο Eurogroup, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» είπε.
Συνεχίζοντας, ο επίτροπος οικονομίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.
ΤΟ Δ.Ν.Τ.
«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις λέγοντας ότι το Δ.Ν.Τ. αναμένει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Όσον αφορά στο 2015 και 2016, δήλωσε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες» και τόνισε την αναγκαιότητα διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ράις κατά τη διάρκεια της χθεσινής καθιερωμένης συνέντευξής Τύπου στα γραφεία του Δ.Ν.Τ. στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε, έπειτα από ερώτηση, για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι το Δ.Ν.Τ. καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για “νέα έξοδο” της Ελλάδας στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους στόχους» του ελληνικού προγράμματος.
«Καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για τη νέα έκδοση», είπε και επεσήμανε ότι «αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εντούτοις, «αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».
Ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. όταν ρωτήθηκε και για την πιθανότητα λήψης «νέων μέτρων», αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές αναφορές του Πολ Τόμσεν, αλλά και στα όσα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, σημειώνοντας ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά και το ΔΝΤ αναμένει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Όσον αφορά το 2015 και 2016, δήλωσε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (πλεόνασμα 3% του Α.Ε.Π. το 2015 και 4,5% του Α.Ε.Π. το 2016), θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες», όπως τόνισε σημειώνοντας την αναγκαιότητα διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση όσον αφορά τη «δημόσια απολογία» της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Λονδίνο για τις «λανθασμένες απαισιόδοξες προβλέψεις» που αφορούσαν την οικονομία της Βρετανίας και αν η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. «θα απολογηθεί» και για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το Δ.Ν.Τ. έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».