Ζωολογικοί κήποι σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη ότι συνεργάζονται για να στείλουν απειλούμενους ρινόκερους του ανατολικού μαύρου υποείδους πίσω στο φυσικό τους βιότοπο στη Ρουάντα, όπου ολόκληρος ο πληθυσμός ρινόκερων καταστράφηκε κατά τη γενοκτονία και τον εμφύλιο της χώρας τη δεκαετία του 1990.
Τρεις θηλυκοί και δύο αρσενικοί ρινόκεροι από τον ζωολογικό κήπο του Ντβουρ Κράλοβε στην Τσεχία, του Φλαμίνγκο Λαντ στην Αγγλία και του Ρε Παρκ Σαφάρι στη Δανία θα συγκεντρωθούν πρώτα στο τσεχικό πάρκο για να προσαρμοστούν και να ετοιμαστούν για τη μεταφορά τους στο Εθνικό Πάρκο Ακαγκέρα στην ανατολική Ρουάντα τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά ρινόκερων από την Ευρώπη στην Αφρική, ανέφεραν οι υπεύθυνοι.
Σήμερα απομένουν μόνο περίπου 900 άτομα του υποείδους στον πλανήτη, με τα 90 από αυτά να βρίσκονται σε 22 ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους.
«Η Ρουάντα είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ στο παρελθόν, αλλά είναι ένα ασφαλές μέρος τώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Ντβουρ Κράλοβε, Πρέμισλαβ Ράμπας. Ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος διαθέτει 16 ανατολικούς μαύρους ρινόκερους, τη μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη.
«Ήταν φρικτά όσα έλαβαν χώρα στη Ρουάντα τη δεκαετία του 1990, και αυτά είχαν αντίκτυπο και στα ζώα», πρόσθεσε ο Ράμπας.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γενοκτονία από τους εξτρεμιστές της εθνικής ομάδας Χούτου εναντίον της μειονότητας Τούτσι αλλά και αντιφρονούντων Χούτου το 1994. Η σύγκρουση κατέστρεψε επίσης ολόκληρο τον πληθυσμό λιονταριών στη Ρουάντα. Μια ξεχωριστή προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποκατασταθεί η παρουσία τους στη χώρα.
Οι πέντε ρινόκεροι θα κατοικούν σε μια χερσόνησο περίπου 7.500 στρεμμάτων και θα φυλάσσονται αρχικά ξεχωριστά από τους 18 ανατολικούς μαύρους ρινόκερους που μεταφέρθηκαν σε διαφορετικό μέρος του πάρκου πριν από μερικούς μήνες από τη Νότια Αφρική.
Μόλις εγκατασταθούν και προσαρμοστούν οι δύο ομάδες εκεί, θα τους επιτραπεί να αναπαραχθούν μεταξύ τους, διευρύνοντας έτσι τη γενετική τους ποικιλότητα.
Ο ίδιος τσέχικος ζωολογικός κήπος επέστρεψε πρόσφατα με επιτυχία τέσσερις ρινόκερους στη γειτονική Τανζανία και από τότε γεννήθηκαν εκεί άλλοι πέντε ρινόκεροι.
Οι ρινόκεροι παραμένουν υπό έντονη πίεση και απειλή από τη λαθροθηρία, λόγω της ζήτησης για κέρατα ρινόκερων που υπάρχει σε χώρες της ανατολικής Ασίας, κυρίως στο Βιετνάμ και την Κίνα.