JEREMY RIFKIN
Διάσημος συγγραφέας σε θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και π. πρόεδρος του ιδρύματος οικονομικών τάσεων στην Ουάσινγκτον
Εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη
Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου
Ο Jeremy Rifkin αντλώντας τα συμπεράσματά του από την 20ετή και πλέον προσωπική εργασιακή του εμπειρία στην Ευρώπη, ως σύμβουλος κορυφαίων αξιωματούχων, πολιτικών κομμάτων και μεγάλων εταιρειών, έχει βοηθήσει πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και έχει λάβει μέρος σε εκστρατείες για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο βιβλίο του (677 σελίδες) ανατρέχει στην ιστορία της Ευρώπης, για να συλλάβει το ψυχολογικό υπόβαθρο της νέας ευρωπαϊκής συνείδησης. Για να πει ότι:
Διακόσια χρόνια πριν, οι ιδρυτές της Αμερικής δημιούργησαν ένα νέο όνειρο για την ανθρωπότητα, που μετασχημάτισε τον κόσμο. Για να υποστηρίξει, ο Ρίφκιν, ότι εδώ και καιρό, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, μια νέα γενιά Ευρωπαίων δημιουργεί ένα ριζοσπαστικό νέο όνειρο. Ενα όνειρο που μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις του παγκοσμιοποιούμενου κόσμου του 21ου αιώνα. Όμως, όπως, έγραψε (βλ. σελ. 611) στο βιβλίο του “Προφητικά” και προειδοποιητικά, το ευρωπαϊκό όνειρο θα αποτύχει, χωρίς την προσωπική ευθύνη και λογοδοσία των Ευρωπαίων… Γεγονός που σήμερα φαίνεται να επαληθεύεται. Μέσα στο τωρινό κλίμα αυτής της επαλήθευσης, γνωστοί πολιτικοί της Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού ονείρου, ανησυχούν για τη μεγάλη κυρίως ευρωπαϊκή κρίση, που τη θεωρούν ως “Ευρωπαϊκό ΥΠΝΟ”. Για να αναφωνήσουν με διακήρυξή της “ΞΥΠΝΑ ΕΥΡΩΠΗ”, όμως, με αυτό το κάλεσμα για ξύπνημα της Ευρώπης θα ασχοληθούμε στο κείμενο του Σαββάτου, παραθέτοντας σήμερα τα περιεχόμενα του βιβλίου του Rifkin, το οποίο πρέπει να το ξαναδιαβάσουν οι “εγρηγορούντες” Έλληνες πολίτες.
Το βιβλίο Rifkin έχει τα κάτωθι περιεχόμενα:
* ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Α. ΝΕΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΟΣΜΟ:
1) Ο αργόσυρτος θάνατος του αμερικανικού ονείρου
2) Η νέα γη ευκαιριών
3) Το αθόρυβο νέο οικονομικό θαύμα
Β. ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
4) Χρόνος και νεωτερικότητα
5) Η δημιουργία του ατόμου
6) Η γένεση της ιδεολογίας της ιδιοκτησίας
7) Η δημιουργία των καπιταλιστικών αγορών και των εθνών – κρατών
Γ. Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΟΧΗ
8) Δικτυακό εμπόριο σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία
9) Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
10) Κυβέρνηση χωρίς Κέντρο
11) Το ειδύλλιο με την κοινωνία των πολιτών
12) Το δίλημμα της επανάστασης
13) Ενότητα μέσα από την πολυμορφία
14) Προάγοντας την νέα εποχή
15) Ένας δεύτερος διαφωτισμός
16) Το ευρωπαϊκό όνειρο
Όμως ο Rifkin παρά την ιστορική του εμβάθυνση στην ιστορία της Γηραιάς Ευρώπης, δεν μπορούσε να βιώσει τη δαιμονική διάσταση της αυτοκαταστροφικής ψυχής της ευρωπαϊκής συναίσθησης και αναισθησίας, που, εντέλει, διαμόρφωσε και το Αμερικανικό όνειρο ΥΠΕΡΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, που ενοποίησε το Δυτικό πνεύμα, χωρίς να τον εμποδίσει ούτε ο παλιός, ούτε ο νέος διαφωτισμός.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗ
Η Ευρώπη κλονίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται, ενώ η πολιτική ευρωπαϊκή πλευρά απομακρύνεται τόσο ζημιογόνα, τόσο για μια πραγματική ευρωπαϊκή ενότητα, όσο και για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ιδιαίτερα τους λαούς του Νότου και τους μικρούς του ευρωπαϊκού Βορρά, που όλοι μαζί αντιμετωπίζουν τη δραματική κρίση που έχουν δημιουργήσει οι ισχυρές -οικονομικά και λειτουργικά- χώρες του σημερινού και του αυριανού οικονομικό-πολιτικού γίγνεσθαι.
Χωρίς, όμως, και στις ισχυρές ευρωπαϊκές οντότητες που καθορίζουν το παιχνίδι (με πρώτη τη Γερμανία) να υπάρχουν ασφαλείς προοπτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές.
Εδώ και χρόνια η Ευρώπη αποδυναμώνει την ουσιαστική ενοποιό δυνατότητά της για μια Ευρώπη με αποφασιστικό ρόλο σε όλο το παγκόσμιο γίγνεσθαι στον οικονομικό, στον τεχνολογικό, στην εμπορικό και στον σύγχρονο επιστημονικό και εκπαιδευτικό χώρο, αλλά και στον πνευματικό και πολιτιστικό τομέα, μέσα από μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή “Στρατηγική” – γεωστρατηγικά, γεωενεργειακά, γεωπολιτικά, καθώς και γεωπολιτιστικά, μεταναστευτικά, εργασιακά, κ.λπ..
Με τη βασική, όμως, ευρωπαϊκή αδυναμία τη ματαίωση της πολιτικής της Ενωσης, η οποία οδήγησε στη μονοδιάστατη οικονομική μορφή της Ε.Ε..
Μια μορφη διαστικτη απο τις δικες της εσωτερικες αδυναμιες
Κυρίως, με τις ελλειμματικές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και τις επίσης, ελλειμματικές, μικρές χώρες της Βαλτικής και τις μεγαλύτερες ανατολικές ευρωπαϊκές, έως τα Βαλκάνια, με τη Βουλγαρία να είναι περισσότερο κι από εμάς βουτηγμένη στην οικονομική κρίση.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ – ΑΜΕΡΙΚΗ
Βέβαια, όπως έχω ξαναγράψει στα “Χανιώτικα νέα”, οι νέες μεγάλες οικονομικές, στρατιωτικές, ανταγωνιστικές δυνάμεις της Ανατολής, με επικυρίαρχη την Κίνα, ανταγωνίζονται θανάσιμα την ευρωπαϊκή οικονομία και την αμερικανική, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο της φθηνής παραγωγής, με τα εκατομμύρια των φθηνών εργασιακών χεριών της Κίνας, καθώς και στο ευαίσθητο σημείο του ελέγχου μεγάλου αριθμού ομολόγων της Αμερικής. Με παράλληλη ανάπτυξη μιας Νέας Γεωστρατηγικής διείσδυσης της Κίνας, σχεδόν σε όλο τον ασιατικό χώρο.
Με έλεγχο της ευρωπαϊκής -γερμανικής οικονομίας- εμπορικής διείσδυσης, ταυτόχρονα με προώθηση σχεδίου μείωσης της αμερικανικής ισχύος στη Μέση Ανατολή, στον Ασιατικό χώρο, καθώς και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η ΚΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ
Ηδη, η κινεζική παραγωγή εξοπλισμών αυξάνεται, ενώ η Κίνα δίδει βαρύτητα, όπως άλλωστε και η Ινδία, σε ανάπτυξη όλων των μορφών νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών.
Όμως, ο ανταγωνισμός των νέων στρατηγικών κατευθύνσεων από τις αναδυόμενες ισχυρές νεο-αυτοκρατορικές δυνάμεις της Ανατολής και Απω Ανατολής, υποσκέλισαν (από δικά τους λάθη) την Ευρώπη, μέσα στη σύγχρονη και αυριανή σκληρότατη ανταγωνιστικότητα.
Στην αρχή και στη μέση πορεία του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού το “Ευρωπαϊκό όνειρο” εξελικτικά
-παρά τις συνεχείς μεταμορφώσεις και παραμορφώσεις του- έγινε όνειρο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ.
Μάλιστα, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, μελλοντικών εξελίξεων, που είχε γράψει το Best Seller, με τίτλο “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”, έγραψε μετά το 2004 “ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΝΕΙΡΟ”, με τον τολμηρό υπότιτλο: “Πώς το όραμα της Ευρώπης για το μέλλον επισκιάζει αθόρυβα το αμερικανικό όνειρο”. Ομως, τόσο προηγούμενα το αμερικανικό όνειρο εξαντλήθηκε.
ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΞΑΤΜΙΖΟΝΤΑΙ
Για να έρθει η σειρά του Ευρωπαϊκού ονείρου να περάσει στην εποχή της δικής του εξάτμισης.
Στο βιβλίο του αυτό που κυκλοφόρησε στα ελληνικά (2005) στις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ, σε τόμο 667 σελίδων.
Ομως, το Ευρωπαϊκό μοντέλο του ενωτικού ονείρου έγινε εξαγώγιμο στις διάφορες άλλες ηπείρους με διάφορες ζώνες ελεύθερου εμπορίου και συναλλαγών στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία.
Όμως ο Rifkin έγραψε από τότε (σελ. 588) ότι: «Για να γίνει το ευρωπαϊκό όνειρο παγκόσμιο, θα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ιστορία της ανθρώπινης αποστολής -μια νέα μετα-αφήγηση που μπορεί να ενώσει την ανθρώπινη φυλή… σ’ ένα κοινό ταξίδι, ενώ θα επιτρέπει σε κάθε άτομο και ομάδα να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο…».
ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ
ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ
Για να γράψει (στη σελίδα 610) τα εξής προφητικά: «…αλλά, δεν είμαι σίγουρος πόσο ανθεκτικό είναι το ευρωπαϊκό όνειρο. Είναι η δέσμευση της Ευρώπης στην πολιτισμική πολυμορφία και στην ειρηνική συνύπαρξη αρκετά ουσιαστική για ν’ αντέξει στο είδος των τρομοκρατικών επιθέσεων που εμείς ζήσαμε στις 11 του Σεπτέμβρη του 2001; Η Ισπανία, στις 11 Μαρτίου του 2004; Θα παρέμεναν οι Ευρωπαίοι σταθεροί στις αρχές της συμπεριληπτικότητας και της αειθαλούς ανάπτυξης, εάν ο κόσμος βυθιζόταν σε μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, ίσως και σε παγκόσμια ύφεση; Θα είχαν οι Ευρωπαίοι την υπομονή να συνεχίσουν να ασκούν μια ανοιχτή, συνεχώς εξελισσόμενη μορφή πολυεπίπεδης διακυβέρνησης εάν αντιμετώπιζαν κοινωνική αναταραχή και διασάλευση της δημόσιας τάξης; Η Ευρώπη μπορεί να θεσπίσει το όνειρό της… αλλά εάν η αίσθηση της προσωπικής ευθύνης και λογοδοσίας δεν είναι αρκετά βαθιά και ισχυρή για ν’ αντέξει τις αναπόφευκτες θύελλες που θα συνοδεύουν το καινούργιο ταξίδι, τότε παρόλες τις νομοθετικές και εκτελεστικές πράξεις και παρά την πνευματική υποστήριξη,
το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ…
Για πολλά χρόνια θα υφίσταται τις συνέπειες των δικών της πολιτικών και θεσμικών λαθών.
Αλλά και των δραματικών και απαράδεκτων ευρωπαϊκών, κυρίως, γερμανικών δυσμεταχειρίσεων και κακοποιήσεων του ελληνικού λαού με διευρωπαϊκή επιβολή τους από τη σημερινή γερμανική επικυριαρχία.
Παρά την ολοφάνερη αυτή πραγματικότητα που έγινε κυρίαρχη από το 2009 με δημιουργία πολλών αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, που ήταν η πρωτογενής αιτία της έκρηξης του ηφαιστείου της καταστροφικής για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, χώρες της Ε.Ε.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Γι’ αυτή τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία και την Ευρωπαϊκή, το 2012 κυκλοφόρησε ένα Μανιφέστο δυο ενεργών πολιτικών της Ε.Ε. με τίτλο: “ΞΥΠΝΑ ΕΥΡΩΠΗ”.
Συγγραφείς αυτού του μανιφέστου, που επικρίνει, συνολικά, τους ηγέτες της Ε.Ε. και των κρατών – μελών είναι:
1) Ο Γάλλο-Γερμανός ακτιβιστής και πολιτικός Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ που από το 2002 λειτούργησε ως συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων/EFA στο ευρωκοινοβούλιο και
2) Ο Γκι Βέρχοφσταντ πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008 και μετά ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων των Δημοκρατικών του ευρωκοινοβουλίου.
ΤΕΛΙΚΑ: ΑΓΧΟΝΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ;
Για να πουν σ’ αυτό το μανιφέστο, βασικά, ότι: Τέλη 2009 – αρχές 2010, που οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, υποβάθμισαν σημαντικά την Ελλάδα, υποβιβάζοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία των κερδοσκοπικών επενδύσεων, δεν υπήρξε, όπως έπρεπε ευρωπαϊκή αντίδραση.
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης, επέδειξαν έλλειψη θάρρους για να μην πούμε δειλία.
Αν όμως είχαν εκδηλώσει την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και είχαν δηλώσει ότι αναλάμβαναν να εγγυηθούν για τα χρέη της, αφού η ευρωζώνη είναι μια νομισματική και οικονομική Ενωση, τότε η ΚΡΙΣΗ δεν θα είχε καν εκδηλωθεί, αλλά μια Ενωση χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι ΕΝΩΣΗ.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο εκδίδουμε τούτο το Μανιφέστο. Για να αρχίσει ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης τη συζήτηση για ποια Ευρώπη θέλουμε…
Για να βγούμε από την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε.
Το “Ευρωπαϊκό, όμως, όνειρο” ήδη, αιωρείται στη μέση σε εφιαλτικά όνειρα, μέσα στον ΥΠΝΟ ΤΗΣ. Για να φωνάξουν οι συγγραφείς του βιβλίου “ΞΥΠΝΑ ΕΥΡΩΠΗ”
(συνέχεια το Σάββατο).