Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

Ευρώπη 2020

Μέρος A’
Η “Ευρώπη 2020” είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. για την ερχόμενη δεκαετία και η προσπάθεια είναι να γίνει η Ε.Ε. μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία.
Αυτές οι τρεις αλληλοσυμπληρούμενες προτεραιότητες θα βοηθήσουν την Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη να επιτύχουν υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Ποιος εδωσε λαθος επιλογες;
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, «η «Ευρώπη 2020» θέτει πέντε φιλόδοξους στόχους -για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το κλίμα/την ενέργεια- προς επίτευξη το 2020. Κάθε κράτος μέλος έχει υιοθετήσει τους δικούς του εθνικούς στόχους σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο στηρίζουν τη στρατηγική αυτή.
Πολλά είναι τα θέματα που πρέπει να θίξει κανείς αν επιθυμεί όντως να αναφερθεί στο θεμελιώδες αυτό θέμα, αλλά πριν ακόμη ξεκινήσω και έχοντας κατά νου την εντελώς λανθασμένη πορεία που έδωσε για δυο θητείες ο άνθρωπος αυτός στο τιμόνι της εκτελεστικής εξουσίας, μπορούμε να αναφέρουμε ότι τουλάχιστον ο υποψήφιος με την αριστερά, σοσιαλιστής κ. Εντουάρντ Μαρτίν, ρωτήθηκε τι πολιτικές θα ήθελε να εξετάσει και να συμβάλει όταν εκλεγεί ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε ότι θα ήθελε να δεσμευθεί κυρίως για τη βιομηχανική πολιτική και τα δικαιώματα των εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα ήθελε να είναι Μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ε.Ε. και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, κατάφερε έναν άθλο, χωρίς προηγούμενο, ήτοι να κάνεις τους πιο πεπεισμένους Ευρωπαίους πολίτες εντελώς ευρωσκεπτικιστικές!
Δυστυχώς αυτή η αλήθεια εδράζεται στην πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια στις υπό σοβαρό έλλειμμα χώρες, πράγμα που υποστηρίχθηκε και όλοι έσπευσαν να ενδώσουν από τη νέο καπιταλιστική πολιτική της κας Μέρκελ.
Σε κάθε περίπτωση μόλις τις προηγούμενες ημέρες αναφερθήκαμε σε σημειώματά μας, ότι ανεξάρτητα από τις χώρες «μνημονίου» και άλλες χώρες βλέπουν να επιδεινώνονται πλήρως οι στατιστικές τους, τα χρέη τους και τα ελλείμματά τους.
Χαρτης πορειας της Επιτροπης για την καλυψη των μακροπροθεσμων αναγκων χρηματοδοτησης της ευρωπαϊκης οικονομιας
Πριν μια εβδομάδα περίπου υιοθετήθηκε από την Κομισιόν μια δέσμη μέτρων που σκοπό έχουν να προωθήσουν νέους και διαφορετικούς τρόπους για την άντληση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και να στηρίξουν την επιστροφή της Ευρώπης σε μια πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Θα χρειαστούν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030, σε υποδομές, νέες τεχνολογίες και καινοτομία, Ε & Α και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι επενδυτικές ανάγκες, όπως προσδιορίστηκαν στην πρωτοβουλία «Συνδέοντας την Ευρώπη» και μόνο στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιακών υποδομών ενωσιακής σπουδαιότητας εκτιμώνται σε 1.000 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2020.
Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση επηρέασε την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να παρέχει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδίως για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η Ευρώπη ανέκαθεν βασιζόταν σε υπερβολικό βαθμό στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες (δύο τρίτα της χρηματοδότησης προέρχεται από τράπεζες, σε σύγκριση με ένα τρίτο στις Η.Π.Α.). Καθώς υπάρχει απομόχλευση στις τράπεζες, παρατηρείται μείωση της διαθέσιμης χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, για παράδειγμα, λιγότερο από το ένα τρίτο των Μ.Μ.Ε. των Κάτω Χωρών και της Ελλάδας και μόνο το ήμισυ περίπου των Μ.Μ.Ε της Ισπανίας και της Ιταλίας έλαβαν όλο το ποσό των πιστώσεων που είχαν ζητήσει για το 2013. Και δε λέμε και την πλήρη αλήθεια, ότι στη χώρα μας, απλά οι Μ.Μ.Ε. δε ζητούν, διότι δε θα πάρουν χρήματα για τη ρευστότητά τους από τις μη διαθέτουσες τράπεζες.
Οταν, λοιπόν, λέει η Κομισιόν ότι: «Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση συνθηκών που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων την εξεύρεση νέων τρόπων άντλησης κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».
Η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2013 έδωσε το έναυσμα για μια ευρεία συζήτηση και λήφθηκαν παρατηρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας. Η δέσμη μέτρων που εκδόθηκε σήμερα περιλαμβάνει μια ανακοίνωση για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας, μια νομοθετική πρόταση για νέους κανόνες όσον αφορά τα ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης και μια ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Η ανακοίνωση βασίζεται στις απαντήσεις που λήφθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης και σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή φόρουμ όπως η ομάδα G20 και ο Ο.Ο.Σ.Α. Προσδιορίζει τα ειδικά μέτρα που μπορεί να λάβει η Ε.Ε. για να προωθήσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.
Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Michel Barnier δήλωσε σχετικά:
«Η ατζέντα μας για τις χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις ήταν φιλόδοξη, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνθηκε, πρέπει να είμαστε εξίσου φιλόδοξοι και όσον αφορά τη στήριξη που θα προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη έχει μεγάλες μακροπρόθεσμες ανάγκες για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάπτυξης που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και δημιουργεί θέσεις εργασίας με τρόπο έξυπνο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς. Το οικονομικό μας σύστημα, περιλαμβανομένων των τραπεζών καθώς και των θεσμικών επενδυτών, όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, πρέπει να ανακτήσει και να αυξήσει την ικανότητά του να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία.
Μας σπρωχνουν προς              τον ευρωσκεπτικισμο;

Αυτά λέει εκείνος που ήθελε να αποτελειώσει την Κομισιόν και γλυτώσαμε τουλάχιστον από αυτόν, επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ!
Ο άνθρωπος αυτός θεωρεί ότι με το να λανσάρει μια φράση εμείς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να του υποκύψουμε, δείχνοντάς του την άπειρη ευγνωμοσύνη μας! Έλεος πλέον κύριοι! Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι η καταστροφή που δημιούργησε η τρόικα δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με μια φράση «θα είμαστε ανταγωνιστικοί» και θα βρούμε από την κρίση και θα μοχλεύσουμε πόρους και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας… Μετά από την «απομόχλευση» που επέφερε η κρίση και οι λάθος συνταγές για τη θεραπεία της,  οι ιθύνοντες τώρα, αναφέρονται στο πως θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι, για την ανάπτυξη.
Στο επόμενο ΜΕΡΟΣ 2 θα αναφερθούμε στις δράσεις που προβλέπουν οι ιθύνοντες, ως κύκνειο άσμα, λίγο πριν μας αδειάσουν τις καρέκλες που τους δώσαμε όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες, για να μας γεμίσουν με τις λάθος συνταγές τους και να μας κάνουν από ευρωπαϊστές, εντελώς ευρωσκεπτικιστές, όπως λέγει και ο φίλος Γάλλος υποψήφιος που προανέφερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα