Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ευρώπη – φρούριο

Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζητούν να ζήσουν σε ασφάλεια, έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν πολλές φορές και τη ρατσιστική συμπεριφορά πολλών κρατών -και δη “πολιτισμένων”- που τους αποκλείουν από τα συστήματα υγείας τους. Η πρόσβαση γίνεται πολύ δύσκολη και τα προβλήματα υγείας τους παραμένουν πολλές φορές ως έχουν, λόγω της αδιαφορίας και των ωμών διακρίσεων.
Στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι η λιτότητα και η ξενοφοβία δημιουργούν σοβαρά εμπόδια πρόσβασης στην Υγεία στην Ευρώπη οι “Γιατροί του Κόσμου” έδωσαν πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις να πάψουν να μεταχειρίζονται τα ευάλωτα κοινωνικά άτομα ως “αποδιοπομπαίους τράγους” και να τους παρέχουν άμεσα κάθε πρόσβαση στα συστήματα υγείας.
Οι “Γιατροί του Κόσμου” καταδεικνύουν μέσω της σχετικής μελέτης τους για την Υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, την αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων. Βασισμένη σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από συνεντεύξεις με περισσότερους από 8.000 ασθενείς σε επτά χώρες, η μελέτη αναφέρει ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν σημαντική επίπτωση στα μοντέλα κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
Η μελέτη με τίτλο “Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη, σε καιρούς Κρίσης και έξαρσης της Ξενοφοβίας” αποκαλύπτει πως η ξενοφοβία αποτελεί ανερχόμενο πρόβλημα, με τους μετανάστες να γίνονται οι “αποδιοπομπαίοι τράγοι” των οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τους όποιους ισχυρισμούς περί διάδοσης του επονομαζόμενου “Τουρισμού Υγείας”, μεταξύ των κύριων αιτίων μετανάστευσης μόνο το 1,6% αφορούσε προσωπικούς λόγους υγείας. Από τους ασθενείς των “Γιατρών του Κόσμου”, που ερωτήθηκαν σε 14 ευρωπαϊκές πόλεις, σε ποσοστό 20% τους αρνήθηκαν πρόσβαση στην υγεία το 2013, ενώ το 81% δεν είχε την πιθανότητα πρόσβασης στην Υγεία, χωρίς να προπληρώσει  όλο το κόστος.
H μη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο αποδεικνύει πως διανύουμε εποχές άκρως επικίνδυνες, με αναβίωση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για ισότιμη μεταχείριση. Η Πολιτεία βέβαια ισχυρίζεται ότι αναφορικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ήδη αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασφαλισμένων στην Ε.Ε. και αυξάνεται σταθερά: το 2013 οι κάτοχοι αυτής της κάρτας αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (+4 %).
Η ΕΚΑΑ, η οποία εκδίδεται δωρεάν, εξασφαλίζει ότι ο πολίτης, κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής του στο εξωτερικό, έχει το δικαίωμα να λάβει την αναγκαία ιατρική περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής με τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που αυτή συνεπάγεται για τους υπηκόους αυτής της χώρας. Τι ισχύει άραγε για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο; Ποια πρόνοια έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν; Είδαμε τι γίνεται με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Το μέτρο είναι καλό. Γιατί να ισχύει όμως μόνο για τους Ευρωπαίους και όχι για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο; Θα μου πείτε, άλλη περίπτωση αυτοί, χωρίς πατρίδα και στέγη, χωρίς ταυτότητα και υπηκοότητα. Και όμως, και στέγη είχαν και ταυτότητα και πατρίδα, απλά οι πόλεμοι τους εξώθησαν στη μετανάστευση με κάθε μέσον και τρόπο. Και τώρα στερούνται τα βασικά, ακόμη και το δικαίωμα να αρρωστήσουν. Ευρώπη – φρούριο; Ευρώπη μόνο για τους Ευρωπαίους και όχι για τους υπόλοιπους λαούς; Υποτίθεται πως Ευρώπη σημαίνει πολιτισμός και ανάπτυξη, σεβασμός στη διαφορετικότητα και ανεκτικότητα. Μάλλον στα λόγια όμως. Γιατί στην πράξη, οι εξαθλιωμένοι των εμφυλίων συρράξεων μάλλον σαν παράσιτα αντιμετωπίζονται και μίασμα. Η δε λογική της επαναπροώθησης καλά κρατεί. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο, μόνο για πολιτισμό δεν δικαιούμαστε να μιλάμε. Πολύ δε περισσότερο για πολυπολιτισμικότητα και σεβασμό στο διαφορετικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα