Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ευρωβαρόμετρο για τη συμβολή του ευρώ

Η Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Η έρευνα για το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 429 διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στα 19 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ.
Aπό την έρευνα προκύπτει ότι η συνολική στήριξη των πολιτών της Ευρωζώνης προς το ευρώ έχει αυξηθεί: το 61% των ερωτηθέντων επιβεβαιώνουν ότι θεωρούν το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την ίδια τους τη χώρα (σε σύγκριση με το 57% πέρσι). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης από τότε που η Επιτροπή άρχισε τις έρευνες το 2002.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 65%, δηλαδή κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με το 2014. Επιπλέον, το 71% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν ότι το ευρώ είναι καλό για την Ε.Ε. Για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο, 73%, δηλαδή 4% υψηλότερο σε σχέση με το 2014. Και όλα αυτά παρά το γεγονός της αμφισβήτησης της ευρωζώνης από μερίδα των Ελλήνων πολιτών, που τη θεωρούν υπεύθυνη για τη δεινή θέση της χώρας, τα αλλεπάλληλα μνημόνια αλλά και τις αξιώσεις των ευρωπαίων εταίρων που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Η εμμονή των Ελλήνων στο ευρώ έχει την εξήγησή της στο γεγονός ότι οι Έλληνες, παρά τα μεγάλα βάρη που έχουν επωμιστεί, αισθάνονται πως βαδίζουν αντάμα μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προς την πρόοδο, ακολουθώντας αναπτυξιακή πορεία. Είναι και αυτό από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα που παρά τα δεινά και την εκτόξευση των τιμών στα ύψη λόγω ευρώ, δεν παύουν να θεωρεί τον  εαυτό τους  «Ευρωπαίο».  Αλλά ας δούμε καλύτερα ποια άλλα στοιχεία αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο, παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί πανάκεια.
Παρόλο,  λοιπόν, που η υποστήριξη στο ευρώ διαφοροποιείται μεταξύ των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης, η έρευνα δείχνει ότι συνολικά στην Ευρωζώνη όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι πιθανότερο να συμμερίζονται τις απόψεις περί θετικής συμβολής του ευρώ. Στη Λιθουανία, η οποία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η έρευνα έδειξε ότι το 55 % από αυτούς που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα τους και το 77% θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για την Ε.Ε.
Στην ερώτηση σχετικά με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία του 78% σε όλη την Ευρωζώνη δήλωσε ότι τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων γενικότερα (74% στην Ελλάδα). Ωστόσο, η υποστήριξη ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον συγκεκριμένο τομέα, με ποσοστά που κυμαίνονται από 93% υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (88% στην Ελλάδα), μέχρι 65% που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων της αγοράς με ενίσχυση του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων (74% στην Ελλάδα). Μολονότι το 77% αυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα διαπιστώνει την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για την προετοιμασία των δημόσιων οικονομικών όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού (67% στην Ελλάδα) και το 87% θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σημαντική (85% στην Ελλάδα), μόλις το 27% είναι υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (29% στην Ελλάδα).
Επιπλέον, 71% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλύτερο να συντονίζονται σε επίπεδο Ε.Ε. (68% στην Ελλάδα), ενώ 90% σε Ευρώπη και Ελλάδα θεωρούν σημαντική τη μεταρρύθμιση του οικείου εθνικού συστήματος υγείας και 89% θεωρούν πολύ σημαντική τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού τους συστήματος (87% στην Ελλάδα).
Τέλος, μόνο οι πολίτες της Μάλτας θεωρούν ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί φέτος (49%) ενώ για την Ελλάδα αυτό το δηλώνουν μόνο 12% (το 55% δηλώνει ότι το εισόδημα τους θα μειωθεί και το 30% ότι θα μείνει το ίδιο). Συγκριτικά, για όλη την ευρωζώνη το 20% δηλώνει ότι θεωρεί ότι θα έχει αύξηση εισοδήματος, 18% μείωση και 58% καμία αλλαγή.
*filippos.zaharis@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα