Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εξαγωγές σε τρίτες χώρες σβήνουν απώλειες εμπάργκο

Στον έναν χρόνο και πλέον (Αύγουστος 2014 – Ιούλιος 2015) που ισχύει η ρωσική απαγόρευση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, οι συνολικές εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων της ΕΕ προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν σε αξία κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, καταγράφεται μια πολύ θετική απόδοση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους 2015, με ένα ρεκόρ το μήνα Μάρτιο (σε σχεδόν 12 δισ.ευρώ), ενώ και το δεύτερο μισό ξεκίνησε με μια θετική τάση: Ιούλιος 2015 οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση 8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2014.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου, από την έναρξη του εμπάργκο, ο τομέας των γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ έχει κατορθώσει να αντισταθμίσει τις απώλειες σε εξαγωγικές πωλήσεις στη Ρωσία από την αύξηση των εξαγωγών προς άλλους κύριους προορισμούς και εναλλακτικών αγορών.

Σημαντικά κέρδη επί της αξίας των εξαγωγών επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ (+ 16%), την Κίνα (+ 33%), την Ελβετία (+ 5%) και σε ορισμένες βασικές αγορές της Ασίας, όπως το Χονγκ Κονγκ (19%) και τη Δημοκρατία της Κορέας (+ 29%). Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς αύξησαν τις εξαγωγές τους και σε ορισμένες αραβικές χώρες: Σαουδική Αραβία (+ 10%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+ 14%) και την Αίγυπτο (+ 26%).

Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι συνολικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς τη Ρωσία μεταξύ Αυγούστου 2014 και Ιούλιο του 2015 μειώθηκε από 11 δισ. ευρώ σε 6,3 δισ. ευρώ (-43%).

Αναλύοντας τις εξαγωγές της ΕΕ προς τρίτες χώρες στους τομείς που επηρεάζονται από το εμπάργκο, κατά την περίοδο Αύγουστος 2014-Ιούλιος 2015, η αξία των εξαγωγών των προϊόντων βοοειδών και πουλερικών αυξήθηκε κατά 23% και 5% αντίστοιχα, ενώ η αξία των χοίρων εξαγωγών κρέατος ήταν σύμφωνη με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η αξία των εξαγωγών βουτύρου έχει ανακάμψει πλήρως από τις αρχικές δυσκολίες και πέτυχε 3% (σε σύγκριση με την περίοδο 12 μηνών πριν από ένα χρόνο) λόγω της αύξησης στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Για το τυρί και το γάλα σε σκόνη, ωστόσο, η αξία των εξαγωγών εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με: -14%, -10%, -24% και αντίστοιχα. Επίσης, όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η αξία των εξαγωγών εξακολουθεί να είναι περίπου 12% χαμηλότερα σε σύγκριση με την περίοδο ένα χρόνο πριν. Πηγή: agronews


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα