Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Εξαγωγικές προοπτικές για τα Χανιώτικα αβοκάντο

Μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές παρουσιάζει το χανιώτικο αβοκάντο καθώς η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται ταχύτατα. Ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί δεν δηλώνουν τις καλλιέργειές τους, ενώ παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα επιστημονικής καθοδήγησης και έρευνας.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος «Διερεύνηση των προοπτικών της καλλιέργειας Αβοκάντο σε συνάρτηση με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στην Π.Ε. Χανίων» που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο γεωπόνος ερευνητής του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργα- νισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» δρ Θανάσης Ράγκος
Ο γεωπόνος ερευνητής του Ινστιτούτου Αγροτικής
Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργα- νισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» δρ Θανάσης Ράγκος

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Χανίων στο Τσιράκειο Πολιτιστικό Κέντρο Σκινέ, ο γεωπόνος ερευνητής του Ινστιτούτου Αγροτικής
Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργα- νισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» δρ Θανάσης Ράγκος τόνισε ότι δεν είναι εύκολο κανείς να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση στον Νομό Χανίων.
«Είναι μια καλλιέργεια που σημειώνει μια ραγδαία επέκταση, αντικαθίστανται τα πορτοκάλια από αβοκάντο και μπαίνουν νέες εκτάσεις αλλά δεν καταγράφονται επίσημα. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να απαντηθεί ποια είναι η σημερινή κατάσταση. Από εκεί και πέρα οι προοπτικές είναι τεράστιες», επεσήμανε ο κ. Ράγκος.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε όλο τον κόσμο η παραγωγή αυξάνεται, ωστόσο, η ζήτηση αυξάνεται με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς. «Δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τη ζήτηση. Για παράδειγμα στην Κίνα, που αποτελεί μια τεράστια αγορά, αναπτύσσεται η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό απλά και μόνο για να καλύψει ένα μέρος της εσωτερικής ζήτησης. Ως εκ τούτου, η παραγωγή των Χανίων που αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής δεν έχει θέμα. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι αγορές είναι πολλές», σημείωσε ο κ. Ράγκος.
Ερωτηθείς για το που πάσχει η τοπική παραγωγή αβοκάντο απάντησε στο μέγεθος της παραγωγής που είναι μικρό: «Μέχρι τώρα ο όγκος της παραγωγής είναι μικρός και με μικρές παραγωγές δεν μπορείς να “χτυπήσεις” την παγκόσμια αγορά. Από εκεί και πέρα έχουμε θέμα στο παραγωγικό σύστημα. Πολλές ποικιλίες, οι παραγωγοί δεν ξέρουν ποια ποικιλία να βάλουν και δεν γνωρίζουν τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές.
Διαπιστώσαμε δηλαδή ένα μεγάλο έλλειμμα στη στοχευμένη έρευνα».
Πάντως, ο κ. Ράγκος ανέφερε ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτόν τον τομέα με την τεχνογνωσία που διαθέτει το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», αν και όπως υπογράμμισε απαιτείται χρηματοδότηση για να προχωρήσει η έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η καλλιέργεια του αβοκάντο όπως προέκυψε και από την έρευνα που εκπονήθηκε αποτελεί μια βιώσιμη και επικερδής καλλιέργεια που έχει σημαντικές εμπορικές προοπτικές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα