Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Εξαγγελίες και πρόοδος

Στη θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο μέσα στο επόμενο διάστημα, προχωράει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός (φωτ.).

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει την επιστημονική εποπτεία όλων των δράσεων, της εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού για τον καρκίνο. Στόχος του εθνικού σχεδιασμού, είπε, δεν είναι άλλος από την ολιστική προσέγγιση και την ιατρική ακρίβειας. Και πρόσθεσε ότι αυτό, επιχειρείται και μέσα από τη σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Ερευνας και Καινοτομίας, της οποίας το πρωτόκολλο συνεργασίας είναι έτοιμο να υπογράφει το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η ιδέα είναι παίρνοντας βιοδεικτες, δηλαδή γονιδιακές αλλαγές που υπάρχουν στους ασθενείς να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος είναι και γιατρός-μικροβιολόγος, έχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου

Με την προϋπόθεση ότι το Ινστιτούτο, θα θέσει υπό έρευνα και τις αιτίες που γεννούν τον καρκίνο στο νησί μας και στην υπόλοιπη χώρα, αναμφισβήτητα θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπισή του.

Την ίδια ώρα, ωστόσο αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει μέριμνα, ένα στοχευμένο σχέδιο για το… επιστημονικό προσωπικό που θα στελεχώσει τη νέα δομή.

Θα μπορέσει το εξαγγελθέν Εθνικό Ινστιτούτο να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην αφαίμαξη των νέων γιατρών, που στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ξενιτεύονται αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής προκειμένου να ζήσουν και να εφαρμόσουν την Επιστήμη τους;

Και το λέω γιατί διαβάζοντας την είδηση, ήρθε στο μυαλό μια ανακοίνωση που ήταν αναρτημένη την ίδια ημέρα στο διάδρομο της Αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ με τίτλο: “Μοναδικές ευκαιρίες πρόσληψης για νέους Ιατρούς, Αθήνα 24-26.11.2018”.

Με λίγα λόγια η ανακοίνωση αφορούσε προσλήψεις νέων γιατρών από το Habib Medical Group της Σαουδικής Αραβίας για τη στελέχωση του νέου νοσοκομείου στο Khobar. Οι παροχές που προσφέρονταν στους νέους Ελληνες γιατρούς ήταν: αποδοχές 8.000-10.000 δολάρια μηνιαίως αφορολόγητα, δωρεάν διανομή για όλη την οικογένεια, δωρεάν μετακίνηση προς το νοσοκομείο, δωρεάν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη για όλη την οικογένεια, 35 ημέρες άδεια το χρόνο μέχρι και εισιτήριο μετ’ επιστροφής καθε έτος για όλη την οικογένεια, επίδομα διδάκτρων κ.λπ.

Συνεπώς, με πικρία αναρωτιέται κανείς, πώς μπορεί να χαίρεται στο άκουσμα εξαγγελιών περί καινοτομίας που αφορούν μια χρεοκοπημένη χώρα, μια κοινωνία που καθημερινά δοκιμάζεται με τα καλύτερα μυαλά να μεταναστεύουν στο εξωτερικό ;
Μπορεί να υπάρξει πρόοδος και υπό ποιες προϋποθέσεις;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Το 2015 στο Νοσοκομείο Χανίων σε μια από τις πρώτες συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του Υπ.Υγειας είχε αναφερθεί ο κ.Ξανθός στην ανάσχεση του brain drain των Ελλήνων ιατρών.Του είχα τονίσει να μην περιμένει ότι οι γιατροί θα γυρίσουν αν δεν τους δώσει αξιοπρεπείς αμοιβές.4 χρόνια μετά απλώς πετά ένα ξεροκόμματο πετσοκομμένο κιόλας στους εδώ λειτουργούς του ΕΣΥ και δεν ντρέπεται να ισχυρίζεται ότι το κόμμα του αποκαθιστά αδικίες και σέβεται δικαστικές αποφάσεις. Αλλά τι να περιμένεις όταν ο αναπληρωτής του Υπουργός στις συνήθεις του καφενοκουβέντες του φέισμπουκ συκοφάντει ανενδοίαστα το 80% των γιατρών του ΕΣΥ σαν δυνητικά χρηματιζόμενους …αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για να την αναζητήσει στα έδρανα ;
    Όσο για τα υπόλοιπα …ας ρίξει μια ματιά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου στην Κρήτη γιατί φαίνεται ότι έπαψε να λειτουργεί από έλλειψη πόρων .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα