Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Εξαπλώνεται η καλλιέργεια αβοκάντο στο νομό Χανίων

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται η καλλιέργεια του αβοκάντο στα Χανιά και τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 15-20 χιλιάδες τόνους από 4 που είναι σήμερα.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την πιστοποίηση του αβοκάντο που παράγεται στα Χανιά ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) προκειμένου το προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία στις αγορές.
Εδώ και ένα χρόνο η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχει συστήσει μια επιτροπή η οποία μελετάει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραγωγή  αβοκάντο στα Χανιά.
Στην επιτροπή συμμετέχουν εκτός από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς και η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

BOYLGARAKHS APOSTOLOS 6Η επιτροπή έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταγράψει τις καλλιέργειες αβοκάντο και να χαρτογραφήσει τις αλλαγές που συντελούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στον νομό.
«Η καλλιέργεια του αβοκάντο είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια και την ίδια ώρα εκριζώνονται χιλιάδες ομφαλοφόρα ηλικίας 50-60 ετών», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης αναφερόμενος στο θέμα.  Σημείωσε ότι σκοπός της επιτροπής είναι να ενημερώσει τους καλλιεργητές για τις ιδιαιτερότητες στην καλλιέργεια του αβοκάντο αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την απορρόφηση του προϊόντος στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οργανωμένες συναντήσεις με παραγωγούς.
«Η εικόνα για την έκταση των καλλιεργειών αβοκάντο δεν είναι πλήρης ακόμα και η καταγραφή από την Υπηρεσία συνεχίζεται. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των παραγωγών οργανώσαμε συναντήσεις στον Αποκόρωνα, στον Δήμο Πλατανιά, στον κάμπο της Αγιάς κ.λπ. με μαζική προσέλευση κόσμου», επεσήμανε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του αβοκάντο στα Χανιά δεν απαιτούνται φάρμακα, ωστόσο, στο πλαίσιο της μελέτης θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για τυχόν ασθένειες που έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του εξωτερικού ώστε ο Νομός να είναι προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ίδια στιγμή, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες ώστε το αβοκάντο που παράγεται στα Χανιά να κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ).
Για το θέμα της απορρόφησης του προϊόντος ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι η ζήτηση αβοκάντο από την ευρωπαϊκή αγορά δεν καλύπτεται και γι’ αυτό γίνεται εισαγωγή από διαφορετικές χώρες του κόσμου.
«Η αγορά υπάρχει. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι οι καλλιεργητές να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών. Αν δεν το κάνουν αυτό και αφήσουν την τύχη του προϊόντος που καλλιεργούν στους εμπόρους, τότε τα αβοκάντο θα έχουν την ίδια μοίρα με τα πορτοκάλια. Αυτοί οι κακοί χειρισμοί που έγιναν στο παρελθόν οδήγησαν σήμερα στο να ξεπατώνουμε δέντρα!», υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι μέσα από τις ομάδες παραγωγών θα μπορούν οι καλλιεργητές να παίρνουν την τιμή που πρέπει αυξάνοντας το ακαθάριστο προϊόν των Χανίων.
Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ομάδες παραγωγών στις οποίες όμως συμμετέχει ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των καλλιεργητών. «Θα πρέπει στις ομάδες παραγωγών να συμμετέχει το 100%. Αλλιώς δεν θα έχει μέλλον η καλλιέργεια», σχολίασε ο κ. Βουλγαράκης.
Να αναφέρουμε τέλος ότι το σύνολο της μελέτης και των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της επιτροπής εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2018.
Ενδέχεται, ωστόσο, να καθυστερήσει για κάποιους μήνες ο χαρακτηρισμός ΠΓΕ διότι η πρόταση που διαμορφώνεται από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στέλνεται στη συνέχεια στο Υπουργείο κι από εκεί στην Ε.Ε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα