Επαναφορά των ιώσεων – πνευμονιών οι οποίες αυτό το διάστημα παρουσιάζουν έξαρση, έφερε η επιστροφή στην… κανονικότητα μετά τη λήξη της καραντίνας στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Aυτό επισημάνθηκε χθες στο περιθώριο εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε φαρμακοποιούς για τη σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων.
Το σεμινάριο οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) στο ξενοδοχείο “Σαμαριά”.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μανώλης Παρασκάκης, σημείωσε ότι, «ενώ περάσαμε μία περίοδο στην οποία τα παιδιά ζούσαν κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, όπως και οι ενήλικες, τώρα θα αρχίσουμε σιγά – σιγά να μπαίνουμε στην καθημερινότητα. Αρα, επανέρχεται η νοσηρότητα και από τους ιούς οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται αυτή την εποχή, όπως και από συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως είναι οι πνευμονίες. Οπότε, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα, που θα θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά νομίζω οι γιατροί μας είναι επαρκείς να την αντιμετωπίσουν».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «η καραντίνα είχε αυστηρά μέτρα απομόνωσης, άρα ήταν ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη αυτή η μείωση στις λοιμώξεις. Αυτό έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα. Μας έδειξε για παράδειγμα το πόσο σημαντικά είναι ορισμένα απλά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, όπως η απολύμανση των χεριών».
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Επίσης, σημείωσε ότι «τα παιδιά δεν βρίσκονται σε πρωτόγνωρο κίνδυνο όσον αφορά τις πνευμονίες. Οι πνευμονίες όντως έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη αλλά έχουν αυξηθεί γιατί τα δύο προηγούμενα έτη δεν ήταν φυσιολογικά. Η μείωση των πνευμονίων στα δύo προηγούμενα έτη ήταν πρωτοφανής γιατί τα παιδιά ουσιαστικά δεν ζούσαν σε φυσιολογικές συνθήκες. Αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επικρατήσει πανίκος».
Η ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης ως προς τη σωστή χρήση συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων. «Είναι σημαντικό να υπάρχει κοινή εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας διότι έτσι θα εξασφαλιστεί μια κοινή γλώσσα η οποία θα διευκολύνει τις οικογένειες».
Για τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα σημείωσε ότι «το άσθμα έχει μια κληρονομική προδιάθεση. Δεν κληρονομείται άμεσα από τον πατέρα ή τη μητέρα στο παιδί αλλά τα παιδιά αλλεργικών – ασθματικών γονέων, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα. Το κάπνισμα έχει τεράστια σημασία. Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είναι από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίες επιβαρύνουν πολλοί περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα».
Ο πνευμονολόγος, υπεύθυνος ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Βιττωράκης, ανέφερε ότι «όσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης ουσίας την οποία χορηγούμε στον ασθενή μέσω των εισποών, εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή της κατάλληλης συσκευής, διότι αν ο ασθενής δεν ειπνεύσει, δεν παίρνει σωστά το φάρμακό του, δεν έχουμε αποτέλεσμα».
«Τα πνευμονολογικά νοσήματα έχουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό ίσως είναι ένα αποτέλεσμα και της έγκαιρης διάγνωσης. Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος. Υπάρχουν τα μέσα για τη διάγνωση των νοσημάτων με τους εξοπλισμούς που έχουμε οι πνευμονολόγοι», είπε.
Για να συμπληρώσει: «Το άσθμα συνήθως έχει να κάνει με αλλεργίες. Οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια έχουν άνοδο. Εχουν βρεθεί πολλοί παράγοντες για την εμφάνιση του άσθματος. Για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ξέρουμε ότι το κάπνισμα είναι η βασική αιτία».
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοιού και την επιφύλαξη γονέων ο κ. Παρασκάκης τόνισε: «Θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Ενα μεγάλο πρόβλημα το οποίο φάνηκε στην πανδημία είναι αυτή η περιρρέουσα συζήτηση με μη ειδικούς για θέματα υγείας. Ετσι, πολύ συχνά χαριτολογώντας λέω στους ασθενείς μου ότι εμένα όταν μου χαλάει το αυτοκίνητο, το πηγαίνω στον μηχανικό, δεν το πηγαίνω στον κρεοπώλη. Σαφέστατα και η πανδημία ελέχγθηκε όταν ικανός αριθμός εμβολιάστηκε ή νόσησε».
ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
“Παρών” στο σεμινάριο ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία του σεμιναρίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί καίριες αποφάσεις» και πρότεινε την απαγόρευση εξαγωγών για ένα χρόνο καθώς «ό,τι εξάγεται είναι και ελλειπτικό». Εξήγησε ότι «η κερδοφορία των φαρμακαποθηκών που εξάγουν είναι τέτοια που δεν σκέφτονται να τα κρατήσουν και να τα δώσουν στο ελληνικό φαρμακείο. Το κέρδος της φαρμακαποθήκης είναι 4,7. Μεσοσταθμικά το κέρδος της φαρμακαποθήκης για φάρμακα που εξάγει είναι από 20% μέχρι 250%. Αρα, θα πρέπει ο υπουργός με τη λίστα που του έχουμε δώσει με 250 ελλειπτικά, για ένα χρόνο να απαγορεύσει τις εξαγωγές».
Πάντως ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι ο υπουργός «κ. Πλεύρης έχει δεσμευτεί ότι θα λύσει το θέμα. Αμεσα πρέπει να βρεθεί λύση».
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών των Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι και στα Χανιά «υπάρχει έλλειψη φαρμάκων. Κάνουμε το καλύτερο σε τοπικό επίπεδο για ένα πανελλήνιο φαινόμενο».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα πανελλαδικό πρόβλημα ελλείψεων. Οι ελλείψεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στις εξαγωγές που κάνουν κάποιοι χονδρέμποροι. Ένα μέρος οφείλεται στην παγκόσμια παραγωγή. Η διαχείριση που κάνουμε από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων είναι τέτοια που οι ελλείψεις μας κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στα Χανιά τα περισσότερα φάρμακα τα βρίσκουμε. Υπάρχει αυστηρό καθεστώς ελέγχου».