Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα απατεώνων με θύματα ηλικιωμένους

Εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές της Βουλγαρίας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται σε εκατοντάδες υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων (τετελεσμένες και απόπειρες), σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά, είκοσι πέντε (25) άτομα (15 μέλη και 10 απλοί συνεργοί, εκ των οποίων 22 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί), συμπεριλαμβανομένων και των δύο εγκεφάλων της οργάνωσης ηλικίας 27 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Σε βάρος ενός εκ των εγκεφάλων, εκδόθηκε από τις δικαστικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την υποβολή σχετικής δικογραφίας της παραπάνω Υπηρεσίας, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Δυνάμει του σχετικού εντάλματος και έπειτα από την παροχή σχετικών πληροφοριών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνελήφθη στη Βουλγαρία, από τις βουλγάρικες Αρχές, ο 27χρονος, ο οποίος στη συνέχεια εκδόθηκε στη Χώρα μας και προφυλακίστηκε σε Γενικό Κατάστημα Κράτησης.

Όπως προέκυψε από τις ενδελεχείς αστυνομικές έρευνες, η εγκληματική οργάνωση, διέθετε σαφή ιεραρχία, δομή, με αλληλένδετους ρόλους μεταξύ των μελών της και συγκροτήθηκε με σκοπό τη διάπραξη τηλεφωνικών απατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, προκειμένου να αποκομίζουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση λειτουργούσε υπό τις οδηγίες και ¨για λογαριασμό¨ των δύο (2) διευθυνόντων, στους οποίους και κατέληγε η ¨λεία¨ από την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη, τρία (3) εκ των οποίων κατείχαν αναβαθμισμένη θέση, ήταν επιφορτισμένα με τους εξής ρόλους, κατά περίπτωση:

Την καθοδήγηση έτερων μελών στην τέλεση των απατών,
Την τηλεφωνική κλήση στις οικίες των θυμάτων,
Την παραλαβή χρημάτων ή χρυσαφικών από τα θύματα,
Την ένταξη νέων μελών στην οργάνωση
Η μεθοδολογία που ακολουθούσαν ήταν η εξής:

τα μέλη της οργάνωσης, καλούσαν τηλεφωνικά στις οικίες των θυμάτων, είτε παριστάνοντας τον ιατρό, αναφέροντας ότι, συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματιστεί σοβαρά και απαιτούνται άμεσα χρήματα για υποτιθέμενη επέμβαση, είτε προσποιούμενοι τον αστυνομικό ή το δικηγόρο, ισχυριζόμενοι ότι, απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού για την αποφυγή ποινικής διαδικασίας, ένεκα υπαιτιότητας συγγενούς τους, σε τροχαίο ατύχημα. Προκειμένου να γίνονται περισσότερο πειστικοί, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, έτερα μέλη παρίσταναν το υποτιθέμενο συγγενικό πρόσωπο.

Στη συνέχεια έτερο μέλος, μετέβαινε είτε στις οικίες των ηλικιωμένων, είτε σε κοντινό σημείο, προκειμένου να παραλαμβάνει το σχετικό χρηματικό ποσό ή τα χρυσαφικά, που τους παρέδιδαν.

Με την παραπάνω μέθοδο, προέκυψε ότι, από τις αρχές του 2015 έως και τις αρχές Μαρτίου 2016, στη Θεσσαλονίκη, διέπραξαν (100) τηλεφωνικές απάτες, αποκομίζοντας το συνολικό χρηματικό ποσό των (641.270) ευρώ, (200) χρυσές λίρες και διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα, ενώ αποπειράθηκαν να διαπράξουν, επιπλέον, (282) αποσκοπώντας στον προσπορισμό του συνολικού ποσού των (3.947.300) ευρώ, (26.000) στερλινών Αγγλίας και (100.000) κορωνών Σουηδίας.

Αναφέρεται επίσης, ότι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατά το περασμένο έτος, πέραν των παραπάνω κατηγορουμένων, διαπιστώθηκε η εμπλοκή (15) ακόμη μελών της οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με το ρόλο της παραλαβής χρηματικών ποσών και τα οποία συνελήφθησαν (για τις σχετικές υποθέσεις έχουν εκδοθεί Δελτία Τύπου της Υπηρεσίας μας).

Στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, την 22-03-2016, ένα εκ των προαναφερομένων μελών της οργάνωσης, το οποίο εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης, από το Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, αναμένοντας να αποκομίσει με την ίδια μέθοδο, χρηματικό ποσό από ηλικιωμένη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι η δράση της παραπάνω οργάνωσης εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με αποτέλεσμα το σχηματισμό σχετικών δικογραφιών και από άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση τυχόν εμπλοκής των παραπάνω και σε έτερες παράνομες δραστηριότητες, καθώς και για την ταυτοποίηση και εντοπισμό έτερων μελών της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης.

Με αφορμή τα παραπάνω και για την αποφυγή τυχόν διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, είτε για εσάς τους ίδιους, είτε για τα μέλη της οικογένειάς σας, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.
Να επιβεβαιώνετε τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης του καλούντα, σε περιπτώσεις τηλεφωνικών κλήσεων με απόκρυψη αριθμού.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα