Για να αποτελέσει σημαντικό γεγονός εθνικής σημασίας η Συνοδική αντίδραση της Εκκλησίας μας, όπου για πρώτη φορά ο συντηρητικός και προσεκτικός επίσκοπος έλαβε θέση για να αντιδράσουν όλοι οι μητροπολίτες της χώρας και ο κλήρος σε αυτή την νέα πρόκληση των Σκοπίων.
Ενώ, παράλληλα η Μακεδονική εμμονή των Σκοπίων ανοίγει δρόμους και για άλλες ΕΜΜΟΝΕΣ σε όλα τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα.
Το σοβαρό αυτό θέμα που έχει καταταλαιπωρήσει την Ελλάδα από την εποχή της «Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας» την είχε δημιουργήσει και επιβάλλει ο ΤΙΤΟ.
Επίσης είχε δημιουργηθεί ισχυρό LOBBY στην Αμερική και στον Καναδά, για την Μακεδονική Σλαυϊκή υπεράσπιση σε βάρος της Ελλάδας. Με τις ελληνικές διπλωματικές και ομογενειακές δυνάμεις να μη δίνουν τη σημασία που έπρεπε για μια ισχυρή ανάδειξη της Ελληνικής Μακεδονίας αρχαίας και νέας με την αυθεντική παράδοση και πολιτισμική ουσία και αξία δημιουργήθηκε το ΣΚΟΠΙΑΝΟ ως αμερικανική και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Για πολιτικούς, Γεωπολιτικούς και οικονομικούς ελέγχους των Βαλκανίων…
Σε αυτή την πραγματικότητα της ΝΕΑΣ Τάξης (και της μετακομμουνιστικής εποχής) το ΣΚΟΠΙΑΝΟ δημιούργησε μακρά και ενοχλητική διαδικασία. Με βιασμούς μας, δικά μας λάθη, αλλά και συνεχείς προκλήσεις, αδιανόητες σε βάρος της Ελλάδας… Τώρα στις νέες σκληρές συνθήκες σε ολόκληρη τη Μέση ανατολή – με τη Νέα Τουρκική προκλητικότητα επανέρχεται για λύση με αναφορά στο όνομα της Μακεδονίας….
Με τα κόμματα πάλι της σημερινής Ελληνικής Βουλής να τείνουν – όχι για να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία, αλλά για πολλούς λόγους να υπάρχει…
ΠΟΙΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ…;
Μετά από χρόνια από την εποχή που το ΣΚΟΠΙΑΝΟ κρατίδιο το ανήγαγε σε μείζον θέμα με μακεδονικές διεκδικήσεις του ονόματος. Για να δημιουργηθούν φυσιολογικές αντιδράσεις της Ελλάδας απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις των ΣΚΟΠΙΩΝ για τη μακεδονική οικειοποίηση ονόματος, συμβόλων, ακόμα και των συνόρων. Γα να δημιουργηθεί μια δικαιολογημένη ελληνική εθνική ανησυχία και αντίδραση τόσο των υπεύθυνων πολιτικών φορέων, πλείστων όσων θεσμικών ελληνικών φορέων, αλλά και με έκδηλη την δυσαρέσκεια και την αντίθεση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης, με βάση το εθνικό συμφέρον ως ΘΕΜΕΛΙΟ…..
ΔΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όμως, το Ελληνικό εθνικό συμφέρον εμφανώς το παραγνώρισαν όλες οι πλευρές της θεσμικής ευρωπαϊκής ένωσης, του ΝΑΤΟ και της παγκόσμιας τάξης, όπως την περιέγραψε ο διάσημος HENRI KISSINGER στο βιβλίο του με τίτλο: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ», κα υπότιτλο «ΣΚΕΨΕΙΣ γύρω από το χαρακτήρα των εθνών και την πορεία της ιστορίας. Στο βιβλίο αυτό ο Κίσσινγερ εντοπίζει τέσσερεις βασικές εκδοχές της «παγκόσμιας τάξης στην ιστορία: ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ, ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ και ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ… Αυτή την βλέπει ως μια «πόλη πάνω στο Λόφο», ένα φάρο για τον υπόλοιπο κόσμο, με τις αξίες της να έχουν πανανθρώπινη εφαρμογή.
Όχι βέβαια από την καλή, αλλά από την κακή πλευρά της εν πολλοίς, απάνθρωπης υπερ-εξουσιαστικότητας…
ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΣ
Για να διερωτηθεί για το πώς έχουν εξελιχθεί διαχρονικά αυτές οι τάσεις και με ποιόν τρόπο έχουν διαμορφώσει την ιστορία των αντίστοιχων εθνών και περιοχών, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη, καθώς και πως έχει εξασφαλιστεί μια ισορροπία μεταξύ νομιμότητας και ισχύος στις διάφορες εποχές. Καθώς και τι θέση έχει κάθε μια από τις θεωρήσεις αυτές στην εποχή μας και με ποιόν τρόπο διαμορφώνουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών σήμερα;
Για να είναι αυτό το σήμερα κυρίαρχο-κυρίως μετά τους νέους πολέμους που συνεχίζονται ως τώρα.
Με διάλυση και με «κατασκευή» κρατών – όπως έχει γράψει ο FUKUYAMA για την σύγχρονη αμερικανική υπερισχύ, πολλαπλών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων…
Όπου, μέσα από αυτό το πνεύμα προέκυψε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ δημιουργία των Σκοπίων.
ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αυτή η υπόθεση της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ προώθησης των ΣΚΟΠΙΩΝ υπήρχε ως επιδίωξη από τις ομάδες πίεσης των μακεδονικών φορέων της Αμερικής και του Καναδά, από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας του ΤΙΤΟ. Από τότε είχε δημιουργηθεί στην Αμερική μια ισχυρή προωθητική προπαγάνδα της επιδίωξης αυτής, την οποία γνώριζε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, χωρίς, όμως, να την αντιμετωπίζει..
Για να είναι αργά όταν η αμερικανίδα υπουργός των εξωτερικών Ολμπράϊτ στήριξε τα ΣΚΟΠΙΑ στις μακεδονικές επιδιώξεις τους.
Από τότε το μείζονος εθνικής σημασίας αυτό θέμα για την Ελλάδα, ακολούθησε το δρόμο μιας αναποτελεσματικής Γεωστρατηγικής, αμερικανο-Νατοικο-Ευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος, σύμφωνα με τις ΦΑΡΟ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΕΣ αξίες του κ. Κίσσιγκερ της παγκόσμιας τάξης. Η οποία σήμερα έχει μετεξελιχθή σε μια σκληρή παγκόσμια απανθρωπία.
Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Με το Μακεδονικό θέμα της σκοπιανής υπερβολής και διαβολής να μας έχει καταταλαιπωρήσει ως σήμερα, για να βρεθεί μια λύση που δεν θα προσβάλλει την ελληνική ιστορική συνέχεια δύο χιλιάδων τόσων χρόνων.
Γα να αποτελεί προαπαιτούμενο της εκάστοτε ελληνικής ηγεσίας ή της διεθνούς στήριξης των εθνικών μας συμφερόντων. Έστω, μέσα στον σημερινό, από εθνικοποιημένο (κάτω από τις σύγχρονες υπερεξουσιαστικές ή υπερεθνικιστικές καταστάσεις) στο σύγχρονο κόσμο μας.
Για αυτή τη μεγάλη ελληνική ευθύνη έγραψε ο πρέσβυς Ε.Τ. Γ.Σ ΣΕΚΕΡΗΣ, διεθνούς εκτίμησης και κύρους Διπλωμάτης που παραιτήθηκε το 73 λόγω χούντας και το 1989 λόγω διαφωνιών, ένας διπλωμάτης που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε διεθνείς διασκέψεις, ενώ διετέλεσε εκτελεστικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Στο βιβλίο του ο πρέσβυς Ε.Τ. Γ.Σ ΣΕΚΕΡΗΣ, με τίτλο Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΤΑΞΗ» και υπότιτλο Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ (εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ-Σειρά: Διεθνής και Ευρωπαϊκή πολιτική ανάλυση, Αθήνα 2004. Σ’αυτό το βιβλίο αναλύει τα κρίσιμα προβλήματα της Ελλάδος μέσα στις νέες πραγματικότητες τόσο οδυνηρών καταστάσεων. Όσον αφορά στον τομέα της εθνικής μας στρατηγικής, αφιερώνει το δεύτερο μέρος του βιβλίου του (513 σελίδες) ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ, για να θέσει ως ζητούμενο την ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, με ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΟ…. Για να γράψει πλείστα όσα ενδιαφέροντα για την ανετοιμότητα που είχαμε στο στρατηγικό μας έλλειμμα, ιδιαίτερα στις δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο θέμα των Σκοπίων και σε όλα τα άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα: Αιγαίο, Κύπρο, Αλβανία, Θράκη κ.λπ.
ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Για να αναφερθεί στην Σκοπιανή περιπέτεια της Ελλάδας, υπήρξαν λάθη και από μέρους μας τονίζοντας το αρχικό και μοιραίο λάθος μας που ήταν η γεωπολιτική μας αβελτηρία.
Για να λειτουργήσουμε με αδεξιότητα και ευθυνοφοβία με τις οποίες οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις της καθοριστικής εκείνης περιόδου αντιμετώπισαν το Σκοπιανό.
Συγκεκριμένα, από τη σύσταση της μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η Γιουγκοσλαβία αποδείχθηκε για την Ελλάδα άβολος γείτονας…. Με σταθερό στοιχείο της την έξοδό της στο Αιγαίο μέσω Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα μάλιστα ο ΤΙΤΟ προσπάθησε να προωθήσει τις βλέψεις του αυτές.
Ο ΤΙΤΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΟ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ
Συγκεκριμένα ο Τίτο σε βάρος της Ελλάδας και της Ελληνικής Μακεδονίας, χειραγώγησε και καλλιέργησε τον Σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό. Έτσι από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα ΣΚΟΠΙΑ ως μέρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της Γιουγκοσλαβικής επιβολής κατά του Βορειοελλαδικού χώρου.
Με τους πολιτικούς μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις να αντιμετωπίσουν το ΣΚΟΠΙΑΝΟ κατά τρόπο απελπιστικά μυωπικό. Όπου, παραβλέποντας τη μείζονος σημασίας στρατηγική του παράμετρο επικέντρωσαν την προσοχή τους – εκείνη την εποχή στο δευτερεύον θέμα του ονόματος του νέου κρατιδίου.
Ενώ, και ο ίδιος ο κ. Σέκερης είχε αυτήν την άποψη. Εθεώρησαν όλοι ότι το θέμα του ονόματος δεν ήταν πρωτεύον αλλά δευτερεύον.
Όμως, στις 14 Απριλίου 1992 ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας της Ελλάδας με ομόφωνη των κομμάτων, εκτός Κ.Κ.Ε. είπαν ότι η λέξη Μακεδονία στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρξει.
«Η ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ…»
Η ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστούσε γνωστό ότι…, σχετικά με το θέμα των ΣΚΟΠΙΩΝ, η πολιτική ηγεσία, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος Σκοπίων, μόνο εάν τηρηθούν και οι όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991. Με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ….
Όμως, στη σημερινή Νέα φάση του ανεπίλυτου αυτού προβλήματος είμαστε συγκυριακά πολύ μακριά από αυτή την ανακοίνωση. Η κυβέρνηση και κάποια κόμματα της σημερινής βουλής φαίνεται ότι θα δεχτούν διπλό όνομα με το ένα μέρος του να έχει ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αλλά κατά την γνώμη μεγάλης μερίδας της Βορειο-Ελλαδικής και της πανελληνίας κοινής γνώμης και μεγάλου μέρους της ομογένειας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο καταναγκασμός για το διπλό όνομα ανοίγει το δρόμο και για άλλους καταναγκασμούς σε όλες τις ανοιχτές ελληνικές καταστάσεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ολόκληρης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, η οποία αποφασιστικά απευθύνεται στο λαό ζητώντας την προστασία της μεγάλης μακεδονικής μας κληρονομιάς και της εκκλησιαστικής μας ευθύνης.