Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εξελίξεις για το Ιτζεδίν δρομολογεί η πρωτοβουλία Κουκιανάκη

Εξελίξεις στο θέμα του Ιτζεδίν δρομολογεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προτρέποντας τον Δήμο Χανίων να διεκδικήσει το μνημείο κι αν χρειαστεί να συμπράξει μαζί του.

Πέρα από την επικείμενη συνάντηση Κουκιανάκη – Βεσυρόπουλου, και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για το ΕΣΠΑ ότι θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το αίτημα για παραχώρησης του Ιτζεδίν στον δήμο Χανίων.

Στο θέμα παρενέβη και ο αρχαιολόγος και πρώην προϊστάμενος της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, αναφέροντας σε γραπτή δήλωσή του τα εξής: «Και ιστορικά και γεωγραφικά το φρούριο Ιτζεδδίν στο χωριό Καλάμι ανήκε πάντα στην Επαρχία Αποκορώνου, που εξακολουθεί να υπάρχει, όχι με τη διοικητική της έννοια. Έτσι είναι εύλογο το ενδιαφέρον του Δημάρχου Αποκορώνου κ.Χαράλαμπου Κουκιανάκη για την τύχη του. Από την άλλη, εκτός από το ρόλο του σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων, είναι ένα κομμάτι από το διαχρονικό αμυντικό σύστημα, που ξεκινά γεωγραφικά από μυχό του Κόλπου της Σούδας και το “Ναύσταθμο της Μεσογείου”, πιάνει το Ακρωτήρι και τις δυο νησίδες από τη βόρεια πλευρά, ανεβαίνει από τη νότια πλευρά στην Απτέρα με τα τείχη της και τον Κούλε του Σούμπαση, συνεχίζεται στις Καλύβες με τα ερείπια του Castel Apicorno και καταλήγει στο Κόκκινο Χωριό με τα βαριά οχυρωματικά έργα των Γερμανών κατακτητών. Χρονικά καλύπτει μια μεγάλη περίοδο από τη Μινωϊκή εποχή μέχρι τη Γερμανική Κατοχή, αλλά και το σήμερα. Είναι ένα σπάνιο και πολύπλοκο αμυντικό σύστημα-ίσως το σημαντικότερο της Μεσογείου-που λέμε επί χρόνια πως πρέπει να αναδειχτεί.
Το μέγεθος του μνημείου, η θέση του, η χρήση του, επιβάλλουν νομίζω τη συνεργασία των δύο γειτονικών Δήμων (κανείς από τους δυο δεν το παίρνει “στο σπίτι του”), όπως και η από κοινού αξιοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής πάνω στο ειδικό θέμα του αμυντικού τουρισμού και της ιστορικής μνήμης καταρχήν. Δεν γνωρίζω ποια είναι η αντίδραση από την άλλη πλευρά, η σκέψη όμως να ενώσουν οι δυο γειτονικοί Δήμοι τις δυνάμεις τους για ένα καλό σκοπό, νομίζω πως βρίσκει σύμφωνη την κοινωνία και στη μια πλευρά και στην άλλη. Έτσι να πάψει να ρημάζει το μνημείο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πρέπει να γίνει κάτι όσον αφορά την αξιοποίηση του μνημειου…..τοσο από την Δημοτικη Αρχη του Αποκορωνα όσο κ από το Υπουργείο Πολιτισμου….κ το επόμενο βήμα για τον Δημο Αποκορωνου θα μπορούσε να γίνει με την ανάπτυξη φυσιολατρικου τουρισμου στον Αλμυρο ποταμό τον Κοιλιαρη τον Μπουτακα τον Περαστικο την Λίμνη του Κουρνα…..όπως κ με την δημιουργία Δημοτικης συγκοινωνιας για την ενδοχωρα του Αποκορωνα!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα