» Επισηµάνσεις σε συνέδριο στα Χανιά
Εξαιρετικά σηµαντικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την αντιµετώπιση της ηπατίτιδας. Πλέον, υπάρχουν αποτελεσµατικά φάρµακα για την ηπατίτιδα Β που καταστέλλουν τον ιό ενώ ο ιός της ηπατίτιδας C εκριζώνεται!
Ταυτόχρονα έχουν γίνει πολύ σηµαντικά βήµατα στη θεραπεία του ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν χθες στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου το οποίο πραγµατοποιείται έως τις 27 Απριλίου στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα” ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος που οργανώνει το συνέδριο, Γιάννης Γουλής, «συζητάµε για όλα τα ηπατικά νοσήµατα. Η ηπατίτιδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτό και συζητάµε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την αντιµετώπιση και την εκρίζωσή της. Αλλά και µια σειρά από άλλα ηπατικά νοσήµατα, όπως είναι ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος και η µεταµόσχευση ήπατος που στην Ελλάδα έχουµε σηµαντικές εξελίξεις. Η µεταµόσχευση ηπατος γίνεται όλο και πιο επιτυχηµένη και σε όλο και µεγαλύτερο αριθµό ασθενών. Αρα, είµαστε σε µία φάση µε σηµαντικές εξελίξεις προς όφελος των ασθενών µας».
Σε ερώτηση για τα νεότερα δεδοµένα σηµείωσε:
«Πρώτα από όλα ξέρουµε ότι µπορούµε να εκριζώσουµε την ηπατίτιδα C µε µια θεραπεία τριών µηνών και χορηγώντας την από το στόµα, µε φάρµακα πολύ αποτελεσµατικά και τελείως ασφαλή, για να διώξουµε τον ιό. Είναι η πρώτη φορά που µόνο µε φάρµακα καταφέρνουµε να εκριζώσουµε έναν ιό που προκαλεί χρόνιο πρόβληµα. Μέχρι τώρα µόνο µε τα εµβόλια το πετυχαίναµε αυτό.
Για την ηπατίτιδα Β επίσης υπάρχουν σηµαντικές εξελίξεις. Υπάρχουν φάρµακα που µπορεί να βοηθήσουν σηµαντικά στον έλεγχο του νοσήµατος.
Ως προς τον καρκίνο έχουµε πάρα πολλές εξελίξεις, καινούργιες θεραπείες σε όλα τα επίπεδα. Τα κλασικά βιβλία ανέφεραν πριν µόλις 10 χρόνια ότι αν κάποιος διαγνωστεί µε ηπατοκυτταρικό καρκίνο έχει µέσο όρο ζωής έξι µήνες. Πλέον, πολλοί άνθρωποι θεραπεύονται µε µια σειρά από µεθόδους. Και εκεί έχουµε κάνει πολύ σηµαντικά βήµατα».
Ο καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος, Γιάννης Βλαχογιαννάκος, σηµείωσε ότι «το σηµαντικό δεδοµένο είναι ότι για χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες που δεν είχαµε θεραπείες, αυτή τη στιγµή έχουµε πολύ αποτελεσµατικά φάρµακα όσον αφορά την ηπατίτιδα Β που καταστέλλουν τον ιό και άρα προλαµβάνουν την εξέλιξη σε κίρρωση, καρκίνο και θάνατο, ενώ για την ηπατίτιδα C έχουµε πετύχει το πιο σηµαντικό απ’ όλα: εκριζώνουµε τον ιό. Ακόµα και σε ασθενείς µε κίρρωση ο ιός εκριζώνεται µε φάρµακα ασφαλή, χάπια που τα παίρνει κανείς για ένα περιορισµένο χρονικό διάστηµα οχτώ ή δώδεκα εβδοµάδων. Είναι κάτι πρωτοφανές και για την ιατρική, το ότι µπορεί µια χρόνια ιογενής λοίµωξη να ιάται»»
Το συνέδριο διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), µία επιστηµονική εταιρεία, που έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη της µελέτης και έρευνας των παθήσεων του ήπατος.