Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εξετάσεις για ελληνική ιθαγένεια χθες στα Χανιά

Το πρώτο “βήμα” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας έκαναν 83 αλλοδαποί κάτοικοι της Δυτικής Κρήτης που χθες το πρωί έδωσαν εξετάσεις για το “Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση”.

Για τη Δυτική Κρήτη λειτούργησε ένα εξεταστικό κέντρο στην οδό Κοραή (1ο ΕΠΑΛ Χανίων) στο οποίο η προσέλευση των εξεταζόμενων ξεκίνησε από τις 7 το πρωί. Στις 8 έκλεισαν οι πόρτες και στις 9 δόθηκαν τα θέματα (η εξέταση έγινε όπως τις Πανελλήνιες εξετάσεις με κοινά θέματα για όλους τους εξεταζόμενους της χώρας).
Στα Χανιά από τους 83 εξεταζόμενους ένα ποσοστό περίπου 70% ήταν αλβανικής καταγωγής, ενώ υπήρχαν και Σύριοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, άνθρωποι από την πρώην ΕΣΣΔ που οι περισσότεροι έχουν μεταναστεύσει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και επιθυμούν να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα. Ο μέσος όρος της ηλικίας ήταν περίπου στα 40 έτη, και οι οι 35 από τους 83 ήταν γυναίκες.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν τόσο γραπτά όσο και προφορικά. Ειδικότερα έγιναν 4 ερωτήσεις Γεωγραφίας (ανάμεσα σε αυτές να ονοματίσουν τρεις μεγάλες Πεδιάδες της χώρας) , 4 ερωτήσεις Πολιτισμού και 6 ιστορίας καθώς και 6 ερωτήσεις θεσμών του πολιτεύματος (ανάμεσα τους να αντιστοιχήσουν τα ελληνικά κόμματα με τα ίδιας ιδεολογίας σε άλλες χώρες).
Δεκαοκτώ ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τη σύνθεση ενός κειμένου με βάση ένα πρωτότυπο που τους δόθηκε από τους εξεταστές, ενώ ακολούθησε η εξέταση στον προφορικό λόγο με 13 ερωτήσεις.
Για να πετύχει στις εξετάσεις ο εξεταζόμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει το 70% της βαθμολογίας, ενώ η συμμετοχή στις εξετάσεις απαιτεί την καταβολή του ποσού των 150 ευρώ ως εξέταστρο.
Δίπλα στους εξεταζόμενους που όλοι είχαν ολοκληρώσει πριν τις 2, ήταν πολλοί συγγενείς και φίλοι τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. έτσι, ένας ξένος από άλλη χώρα μετά από 30 χρόνια όπου ζει και εργάζεται, πληρώνει όλα τα έξοδα του κράτους, ξέρει την ελληνική γλώσσα, η διαβάζει γράφει ελληνικά, πέρασε όλη του τη ζωή σε μια ξένη χώρα, ζει περισσότερο εκεί παρά στη χώρα του , το πιο σημαντικό βασίζεται στην οικογένειά του σε αυτή τη χώρα, συμπεριφέρεται όπως από τότε που δεν γεννήθηκε ξένος εκεί ή έχει σημασία αν έχει ζήσει εκεί όλη του τη ζωή; σε ποια χώρα, μετά από 30 χρόνια ζωής και εργασίας σε εκείνη τη χώρα, ζητούν να μάθουν την ελληνική ιστορία, την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και Έλληνας πολίτης που γεννήθηκε και πήγε σχολείο στις ίδιες χώρες, κάποιοι από αυτούς δεν ξέρουν ελληνική ιστορία, όλοι ξέρουμε και ξέρουμε ότι ένας ξένος όποιος φτάνει εκεί και μένει στην ίδια χώρα έρχεται για άλλο λόγο, έρχεται ψάχνει ψωμί, ψωμί, για μια καλύτερη ζωή. Αν ιχε δυνατότητα για Σπουδάσει θα έμενα στη χώρα της στην οικογένειάς μου και θα συνέχιζα τις σπουδές μου. Λυπάμαι που έχω να εκφραζομαι ετσι.Αλλα δεν βλεπω σωστα τα δικαιωματα του κρατους,πως αξιζει ενας αλλος μετα απο μια ολοκληρη ζωη σε αυτη τη χωρα δεν ειναι σωστο.ποιος εφτιαξε αυτον τον νομο??Και ποσο θα κρατησει αυτος ο ανοητος νομος; ?

    • Ας μάθαινες καλό μπάσκετ ρε φίλε να πάρεις Ελληνικό διαβατήριο εύκολα.
      Το οτι ζεις 100 χρονιά σε μια χώρα πληρώνεις φόρους τα παιδια σου γεννηθήκανε εδώ εχουν σπουδάσει (αλλα ουτε και αυτά δικαιούνται ελληνικό διαβατήριο τελικα) δεν λέει κατι.
      Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική παράνοια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα