Οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής έχουν κυβερνητική πλειοψηφία, πρόεδρο δικό τους και βγάζουν δικά τους συμπεράσματα, συντάσσουν δε πορίσματα γνωστά πριν αρχίσει η διαδικασία των συζητήσεων. Ωστόσο η αντιπολίτευση συντάσσει και αυτή “αντιπορίσματα”, ενίοτε περισσότερα του ενός, όσα τα κόμματα που συμμετέχουν.
Το ερώτημα, εν πάση περιπτώσει, είναι τι έργο παράγουν οι εξεταστικές. Οι βουλευτές αυτοεπαίρονται, δικαιολογούν την παρουσία τους αντί να ελέγχουν τα τεκταινόμενα. Εύκολος δρόμος η πολιτική αντιπαράθεση. Εν προκειμένω να βγουν στην επιφάνεια όλες οι σκοτεινές πτυχές που τραυμάτισαν πολιτικούς και εξόργισαν τους πολίτες. Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, μπορεί να αποδοθούν, γιατί δεν έχουν ημερομηνία λήξεως.
Τι αναζητείται; Η παραβίαση της μυστικότητας και των θεσμοθετημένων κανόνων ή η χαμένη τιμή της πολιτικής; Οι βουλευτές που ασκούν δικαστικά καθήκοντα θα ήταν συνεπείς στο έργο τους, αν σταματούσαν προς στιγμήν να ασκούν και το λειτούργημα του βουλευτή. «Το πολιτικό διακύβευμα της απόφασης που καλούνται να λάβουν υπερβαίνει κατά πολύ το νομικό», έγραφε ο αξιόλογος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικ. Κ. Αλιβιζάτος, καταλήγοντας στο ότι «αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των σκανδάλων που παραμένουν ατιμώρητα,… πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να καταργήσουμε ένα προνόμιο των πολιτικών, που πέρα από παρωχημένο έχει καταντήσει και ανήθικο».
Οι πολίτες διερωτώνται γιατί οι πολιτικοί, όσον αφορά στις εξεταστικές, δεν εδιδάχθησαν από τα λάθη του παρελθόντος και ποια η σκοπιμότητα, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό συγκλονίζεται συθέμελα από την οικονομία, τις τουρκικές προκλητικότητες, ούτε ακόμα και από την πανδημία, να επικαλούνται μια Εξεταστική Επιτροπή ως καθαρτήριο. Ο κόσμος έχει τροφοδοτηθεί με κρίσεις και σχόλια. Πρόκειται να κατευνασθεί όταν η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής ολοκληρωθεί;
Άλλο δεν έχουν να κάνουν οι βουλευτές, «σε δουλειά να βρισκόμαστε» με την Εξεταστική, να δίνουν και υλικό στους δημοσιογράφους για να εκτοξεύονται «επί δικαίων και αδίκων » οργίλες εκδηλώσεις και ο καιρός να περνάει;
Για ποιον θα είναι πολιτικά συμφέρουσα αυτή η Επιτροπή; Υπάρχει και η άλλη διάσταση του πράγματος από τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξευθούν εκ των διαρροών για την κρίση των παρακολουθήσεων και την εξακρίβωση των αιτιών, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Μα ποιοι υπεύθυνοι;
«Κόρακας κοράκου βγάζει μάτι;» Αστείο φαίνεται!
Σπανιότατα οι Επιτροπές οδηγούν κάπου. Διαμορφώνουν, όμως, μια εικόνα απαξιωτική για το πολιτικό σύστημα και εκτρέπουν την κοινή γνώμη να βαδίζει στο κενό.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.