Στην εξιχνίαση τριών πυρκαγιών, προέβει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στην περιοχή Άναβος του Δήμου Κανδάνου-Σελίνου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, «ευθύνεται άνδρας 80 ετών για εμπρησμό γεωργικής έκτασης».
Η δεύτερη πυρκαγιά σημειώθηκε στις 16 Φεβρυαρίου στην περιοχή Κάμπους του Δήμου Κισάμου και φέρεται ότι «ευθύνεται γυναίκα 48 ετών για εμπρησμό σε έκταση με χαμηλή βλάστηση».
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ο 80χρονος και η 48χρονη «συνελήφθησαν στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ομολόγησαν την πράξη τους και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους».
Η τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Τοπόλια του Δήμου Κισάμου στις 16 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «ευθύνεται άνδρας 45 χρόνων που προέβει σε εμπρησμό γεωργικής έκτασης, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του».
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το τελευταίο διάστημα, παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα καύσης γεωργικών υπολειμμάτων (π.χ. κλαδιών)».
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, «δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονες και συνεπώς υπάρχει ακόμη αυξημένη επικινδυνότητα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι η νομοθεσία προβλέπει:
«Σύμφωνα με το Άρθρο 4 παράγραφος 1 της 9ης/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) επιτρέπεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την ανωτέρω ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς». Ενδεικτικά αναφέρει τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:
1. Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
4. Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.
6. Στην περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν την φωτιά υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεσή της.
6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος».