Χαμηλούς τόνους κρατάνε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκαν για τους χειρισμούς τους από παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Οπως υποστηρίζουν οι Ν. Αθανασόπουλος (πρόεδρος), Δ. Μιχελογιάννης (αντιπρόεδρος) και Ελέγκω Μανουσάκη (μέλος), δεν υπήρχε νομικό περιθώριο για διαφορετικούς χειρισμούς από όσους έγιναν.
Σαφείς αποστάσεις από τα υπόλοιπα μέλη παίρνει ο Δημήτρης Λειψάκης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφορετικοί χειρισμοί και καταλογίζει στα άλλα μέλη του Δ.Σ. μεθοδεύσεις προκειμένου να απομακρυνθεί ο Μιχ. Αεράκης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
Να σημειώσουμε ότι επιχειρήσαμε να επικοινωνήσαμε και με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Θεάτρου (Αριστέα Πλεύρη, Ευαγγελία Νικάκη και Μιχάλη Κυνηγό) προκειμένου να έχουμε και τη δική τους άποψη, ωστόσο, παρά τις προσπάθειές μας για διαφορετικούς λόγους αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Νάσος Αθανασόπουλος: «Δεν γινόταν αλλιώς»
Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. αναφέρει από την πλευρά του: «Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει καμία κρίση όπως παρουσιάζεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ούτε καμία στοχοποίηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή από το Δ.Σ. του Θεάτρου. Τουναντίον προσωπικά τον εκτιμώ αλλά και η συνεργασία μας ήταν άψογη.
Να πω ακόμα ότι έχει υπάρξει ξανά το 2013 – 2014 μια περίοδος χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή και ότι το Θέατρο θα λειτουργήσει τώρα όπως λειτούργησε και το Καλοκαίρι: αφού ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του έργου, το Δ.Σ. έκρινε ότι ο καταλληλότερος για να εκτελέσει το έργο είναι ο Μιχάλης Αεράκης και γι’ αυτό τον ξαναπροσλάβαμε.
Όσα λέγονται ότι θα μπορούσε να ανατεθεί καλλιτεχνική διεύθυνση για ένα 8μηνο κ.λπ. έχουν απαντηθεί και από τον δήμαρχο και από εμάς: Δυστυχώς δεν υπάρχει διαδικασία. Το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δημήτρη Λειψάκη γράφει ξεκάθαρα ότι η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν εξαιρείται από το να χρειάζεται έγκριση της Επιτροπής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) γιατί τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν συνάδουν με την απασχόληση του καλλιτεχνικού προσωπικού. Άρα δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς.
Αυτός είναι ο γραφειοκρατικός λόγος που τα 10 από τα 14 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας δεν έχουν καλλιτεχνικό διευθυντή και θα κάνουν κι αυτοί ό,τι κάνουμε κι εμείς. Η ανάθεση δε σε κάποιον υπεύθυνο θα γίνει ανάλογα με τη δράση και αφού ψηφιστεί προϋπολογισμός διότι είμαστε φορέας γενικής κυβέρνησης που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε όποιον θέλουμε, όποτε θέλουμε. Δεν σου απαγορεύει όμως κανείς να έχεις κουβεντιάσει από πριν με κάποιον και αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός να προσληφθεί για να οργανώσει το έργο.
Να επισημάνω τέλος ότι προφανώς ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. δεν είχαν κανένα λόγο να μην προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο στην προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή και δεν υπήρξε καμία συμπαιγνία και καμία στοχοποίηση. Είναι δε ψευδής ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. στοχεύσουν στο να παίξει το Δ.Σ. τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή».
Δ. Μιχελογιάννης: «Ακολουθήσαμε τη σωστότερη πολιτική»Ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. υποστηρίζει: «Για το θέμα της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο από νομικής άποψης και το Δ.Σ. του Θεάτρου δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη πολιτική. Με σωστούς νομικά και γραφειοκρατικά χειρισμούς προχωράει τη διαδικασία για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή για 3 χρόνια, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας για τη συγκεκριμένη θέση υπογράφοντας σύμβαση εργασίας και όχι έργου. Για να μπορέσουμε δε να προκηρύξουμε τη θέση με σχέση εργασίας, που ήταν και η πρόταση του Μιχ. Αεράκη σε προηγούμενο Δ.Σ. και την οποία δεχθήκαμε, αλλάξαμε στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου τον εσωτερικό κανονισμό του Θεάτρου ώστε να πάρουμε την απαραίτητη έγκριση.
Άρα δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουμε καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά βελτιώνουμε και τις συνθήκες για τον όποιο καλλιτεχνικό διευθυντή αναλάβει δίνοντας προοπτική στη δουλειά του. Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι κανείς δεν είναι αρνητικά προδιατεθειμένος απέναντι στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή».
Ελέγκω Μανουσάκη: «Μέριμνά μας ο καλύτερος σχεδιασμός»
Το μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ αναφέρει: «Οταν ξεκίνησε όλη αυτή η διαδικασία είχαμε δύο δυνατότητες: είτε για μια προκήρυξη ενός έτους είτε για 3 χρόνια. Προσωπικά επέμεινα στην 3ετή για να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός και προγραμματισμός. Να ανοίξει το θέατρο σε όλη την Κρήτη, να υπάρξουν συνεργασίες, να γίνεται ποιοτική δουλειά αλλά και να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση. Ψηφίσαμε, λοιπόν, ομόφωνα στο Δ.Σ. να κάνουμε αίτηση στο Υπουργείο για 3ετή σύμβαση. Είπαμε επίσης ότι επειδή αυτό μπορεί να καθυστερήσει για κάποιους μήνες να γίνει ένα μικρός προγραμματισμός για τον Χειμώνα αλλά και να υπάρξει ένα άνοιγμα και σε άλλους τομείς του θεάτρου. Π.χ. να καλέσουμε ένα σκηνογράφο να μιλήσει για τη σκηνογραφία ή έναν μουσικό να μιλήσει για τη μουσική. Γι’ αυτό τον λόγο, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία για την 3ετή σύμβαση, θα κάνουμε ανάθεση έργου, όπως κάναμε και το καλοκαίρι με τον κ. Αεράκη. Δεν μπορείς όμως να κάνεις ανάθεση έργου όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και χρονοδιάγραμμα. Επίσης, δεν θα μπορούμε να κάνουμε ετήσια σύμβαση γιατί δεν γνωρίζουμε σε πόσους μήνες θα εγκριθεί από το Υπουργείο η 3ετής σύμβαση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτε περισσότερο από αυτό και λυπάμαι πάρα πολύ που έχει προσωποποιηθεί το θέμα. Επίσης αυτό που ακούγεται ότι όλα αυτά γίνονται για να πάρουν το θέατρο στο Ηράκλειο είναι μικρότητες και είναι λυπηρό να ακούγονται στα Χανιά».
Δ. Λειψάκης: «Λάθος το Δ.Σ. να κάνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή»
Το μέλος του Δ.Σ. υποστηρίζει: «Στο Δ.Σ. που έγινε τους είπα ότι μετά από την επικοινωνία που είχα με τον υπεύθυνο Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ. κ. Σκλεπάρη μου είπε ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα χωρίς Π.Υ.Σ. να πάρουμε έναν άνθρωπο -όχι ως καλλιτεχνικό διευθυντή- μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία για τη 3ετή σύμβαση. Για κανένα λόγο δεν το ήθελε ο πρόεδρος. Τους έδειξα λοιπόν τη σχετική διάταξη και τους ενημέρωσα ότι ο κ. Σκλεπάρης μου έδωσε το κινητό του για να επικοινωνήσουμε μαζί του. Για κανένα λόγο δεν ήθελαν. Ετσι φτάσαμε στο ακραίο: εγώ που είμαι ταχυδρομικός υπάλληλος, ο κ. Κυνηγός που είναι εφοριακός, ο κ. Μιχελογιάννης δικηγόρος, ο κ. Αθανασόπουλος εκπαιδευτικός κ.λπ. να πρέπει να αποφασίσουμε ποιο έργο θα ανεβάσουμε, ποιος θα είναι ο σκηνοθέτης, το μπάτζετ κ.λπ. Είναι ποτέ δυνατόν να δεχθεί ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης που έχει κύρος και προσωπικότητα να του πούμε εμείς ποιο έργο θα ανεβάσει, με ποιους ηθοποιούς κ.λπ. Αυτό είπα στο συμβούλιο και αυτό ακριβώς είπε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Περράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο -διαφοροποιούμενη από το Δ.Σ. του Θεάτρου και τον δήμαρχο- δηλαδή ότι με αυτό τον τρόπο είναι σαν να ψάχνουμε κάποιον που θα αναλάβει την περιοδεία! Οταν δε μου είπαν ότι κι άλλα θέατρα δεν έχουν καλλιτεχνικό διευθυντή τους είπα ότι αυτός ήταν ο στόχος τους από την αρχή! Ο φόβος τους είναι μήπως ο Αεράκης παρέμενε στα πράγματα μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο και τότε επιλεγεί ξανά, γιατί θα τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποφασίσουν να τον διώξουν. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η ουσία είναι πως από τώρα μέχρι τον Ιούνιο που θα εκλεγεί νέος καλλιτεχνικός διευθυντής οι άνθρωποι του Δ.Σ. θα είναι καλλιτεχνικοί διευθυντές».