Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Εξιλαστήριο θύμα το ελληνικό ελαιόλαδο

Υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που θα ορθώσει το ανάστημά του, για να σωθούν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν συνολική αξία 90 εκ. ευρώ ετησίως και θεωρείται ως σημαντική η απώλεια αυτή για μας τους χρεοκοπημένους Ευρωπαίους του Νότου;

Mε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο συναντήθηκε στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή.
Πολλές οι φωτογραφίες από τα υπουργικά γραφεία, πολλά τα αναμνηστικά δώρα, ακόμα περισσότερα τα χαμόγελα, αλλά καμία ανακοίνωση από τις συναντήσεις αυτές.
Η επίσκεψη του κ Ρίκερ εξελίχθηκε σε χαρούμενη εθιμοτυπική  συνάντηση-γνωριμίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με άγνωστο παρονομαστή, αν η νέα κυβέρνηση έθεσε ή όχι στο τραπέζι ένα φλέγον τρέχον θέμα για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και κυρίως τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου  που αποφέρει περί τα 90 εκ ευρώ ετησίως στη χώρα μας.
Οι πρώτες ενδείξεις  επιμένουν ότι οι Έλληνες υπουργοί κατά τις συντάσσεις τους με τον κ Ρίκερ ουδόλως αναφέρθηκαν στο θέμα , αφού οι ίδιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι το επείγον του θέματος, αφού είναι μάλλον προφανές ότι δεν είχαν ιδιαίτερη ενημέρωση από του προκατόχους τους, οι οποίοι και αυτοί- κυρίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.- υποτίμησαν  με περισσή αδιαφορία και φόβο το όλο θέμα τον περασμένο Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο έληξε η διορία που είχε θέσει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου προς  ευρωπαϊκές εταιρείες  εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ να υποβάλουν τις εντάσεις τους προκειμένου να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών έως και 100% στα προϊόντα τους  στις ΗΠΑ.
Ως γνωστόν στον ακήρυχτο, αλλά πολύ επικίνδυνο πόλεμο στον τομέα των εμπορικών σχέσεων που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (σσ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ προς την ΕΕ ανέρχεται σε 169 δις δολάρια), η Ουάσιγκτον έχει ήδη καταγγείλει την ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για αθέμιτο ανταγωνισμό στις μεγάλες αεροπορικές κατασκευαστικές εταιρείες, εν προκειμένω της ευρωπαϊκής AIRBUS και της αμερικανικής BOEING. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί ευθέως τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μετέχουν στο κονσόρτσιουμ της AIRBUS, (Γερμανία Βρετανία Γαλλία και Ισπανία) για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις προς την AIRBUS. Και γι’ αυτό η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιβάλει δασμούς έως 100% στα εισηγμένα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ στις ΗΠΑ. Στον κατάλογο που έχει εκδώσει από τον περασμένο Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φιγουράρει πρώτο -πρώτο το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο, ήτοι το λάδι της Ελλάδας Ιταλίας Ισπανίας Πορτογαλίας κλπ.. Το πρόβλημα που ανέκυψε συνεπώς είναι ότι το ελληνικό ελαιόλαδο , όπως και το ελάχιστο πορτογαλικό αλλά και το ιταλικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα και να μπουν στο ίδιο τσουβάλι τιμωρίας με τα ελαιόλαδο της Γαλλίας και της Ισπανίας  που μετέχουν στην AIRBUS.
Ήδη η Πορτογαλία, με αστραπιαίες κινήσεις της κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Τραμπ πέτυχε την εξαίρεση του από τους δασμούς.
Στην Ελλάδα όμως..
Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ελαιολάδου στις ΗΠΑ πήραν μυρωδιά του θέματος  μέσα στο Πάσχα και με ιδιαίτερα νωθρές κινήσεις έκαναν συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πολύ «χαλαρά» αποφάσισε εκ των προτέρων να συνταχθεί με την «κοινή ευρωπαϊκή θέση» , που ακόμα θα περιμένει την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφασίσει..
Από τότε μέχρι σήμερα οι η κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει ούτε μια παράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορη αδικία σε βάρος των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ λόγω τα διένεξης των δυο αεροπορικών- κατασκευαστικών εταιριών, ούτε βεβαίως έχει γίνει κανένα διάβημα ή έχει εκφραστεί ελληνική ενόχληση προς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Και εμείς περιμέναμε πως και πως με την επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου να τεθεί θέμα. Μάλιστα, όπως γράφαμε σε άρθρο μας τον Απρίλιο που τέθηκε το θέμα, «Αυτό που δεν έχει κάνει η ανέμελη ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι το έκανε επιτυχώς η Πορτογαλία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λισσαβώνα,( με πολύ μικρές ποσότητες  και κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο) πέτυχε την εξαίρεση της από τους αμερικανικούς δασμούς επί του ελαιολάδου της, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορη αδικία».
Η τροπή του θέματος όμως είναι ακόμα δυσμενέστερη για το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ, αγριεύοντας ακόμα περισσότερο την στάση της αναγγέλλει ότι θα περιλάβει τώρα στον κατάλογο των δασμών της και τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτών που εξάγονται στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή αποτελεί κατ’ ευθείαν μαχαιριά προς τη Γερμανία, η οποία μόνον τον προηγούμενο χρόνο εισέπραξε από τις εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ το ποσό των 28.7 δις δολαρίων..
Είναι προφανές λοιπόν ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το παν να διασώσει τα «δικά» της προϊόντα από τους αμερικανικούς δασμούς, στέλνοντας στον αμερικανικό Καιάδα τα προϊόντα ελαιολάδου και κυρίως το ελληνικό ελαιόλαδο, που αντιπροσωπεύουν το μη αμελητέο ποσό των 90 εκ. ευρώ τον χρόνο.
Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ελαιολάδου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι λυπήθηκαν  τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούντο για να κάνουν παράσταση εξαίρεσης τους από τον κατάλογο των  αμερικανικών δασμών, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοήθησε , αλλά πέταξε το μπαλάκι  στην ΕΕ , όταν και όποτε οι εταίροι ασχοληθούν με το θέμα  και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για το θέμα, αν κρίνει κανείς από την απόλυτη απραξία της.
Και όμως, το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ έχει ακόμα έναν ενεργό, πολύ δραστήριο και βαρύ σύμμαχο, τον οποίο όλες οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην Ελλάδα δεν έχουν καταδεχθεί να τον προσεγγίσουν .
Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση ΝΑΟΟΑ (North American Olive Oil Association), που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών που εμπορεύονται ευρωπαϊκό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, καθώς και των εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών ελαιολάδου.
Η ΝΑΟΟΑ  έχει ζητήσει επισήμως  την άμεση και πλήρη κατάργηση της επιβολής δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου. Το σκεπτικό της ισχυρής αμερικανικής οργάνωσης είναι συντριπτικό εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ και εκ των πραγμάτων είναι ο ισχυρότερος, σοβαρότερος και αυτόκλητος σύμμαχος που θα είχε και το ελληνικό ελαιόλαδο αν τα αρμόδιο ελληνικό υπουργείο και οι Έλληνες εξαγωγείς αποφάσιζαν να υπερασπιστούν τα δίκια τους στην Ουάσιγκτον.
Η ΝΑΟΟΑ, τόσο στο επίσημο σκεπτικό της προς την κυβέρνηση Τραμπ αλλά και στο κείμενο για τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας  αναφέρει μεταξύ άλλων:
«.. Η επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο είναι μέτρο εντελώς άδικο. Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στην αεροναυτική και το ελαιόλαδο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμιά απολύτως εναλλακτική λύση για την προμήθεια ελαιολάδου  παρά μόνο από την Ευρώπη, που προέρχεται κυρίως από την Ισπανία Ιταλία Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 300.000 τόνους, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν μόνον 10.000 τόνους ελαιολάδου. Έτσι, η επιβολή δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου θα τιμωρήσει πρωτίστως τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι είτε θα επιβαρυνθούν με την μεγάλη αύξηση της τιμής ή θα αναγκαστούν να καταναλώνουν φθηνότερα αλλά καθόλου υγιεινά λίπη… Το Αμερικανικό Υπουργείο  Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (FDA)  έχει επισήμως αναγνωρίσει το ελαιόλαδο ως τρόφιμο που δρα ευεργετικά  στην υγεία της καρδιάς και των αρτηριών και όχι μόνον Επιστημονικές συμβουλευτικές  εταιρείες έχουν εκτιμήσει ότι η υιοθέτηση τη μεσογειακής διατροφής από τους Αμερικανούς θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θεραπείες όχι μόνον καρδιακών ασθενειών.
Φυσικά, ουδείς στην Ελλάδα, ούτε οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ούτε η προηγούμενη αλλά και η παρούσα κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται, έχουν ενδιαφερθεί να συνδεθούν με το φυσικό τους σύμμαχο στις ΗΠΑ και γιατί όχι να κινητοποιήσουν και το ελληνοαμερικανικό λόμπι για την προάσπιση του ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ που δεν μπορεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα των παρανομιών των « μεγάλων» εταίρων μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα