Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Εξυπνη” η καθημερινότητα του μέλλοντος

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα “έξυπνα” οχήματα, τις σύγχρονες εφαρμογές στο πεδίο της τηλεϊατρικής αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του International Symposium on a World of Wireless, Mobile and Multimedia Networks (WoWMoM) που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο ξενοδοχείο Minoa Palace Resort στον Πλατανιά.
Το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται για 19 χρόνια και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη στα Χανιά, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 100 επιστήμονες από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής αλλά και την Αυστραλία.
Καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση του διεθνούς συμποσίου στα Χανιά έπαιξε ο πρόεδρος του συνεδρίου – Χανιώτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Murdoch, στο Περθ της Αυστραλίας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, ο οποίος μίλησε στα “Χ.ν.” για την επιστημονική σημασία του συνεδρίου αλλά και τα πολλαπλά οφέλη από τη φιλοξενία του στα Χανιά.

“ΕΞΥΠΝΕΣ” ΣΥΣΚΕΥΕΣ
«Στο συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 100 κορυφαίοι επιστήμονες από σημαντικά πανεπιστήμια και εταιρείες από όλες τις χώρες του κόσμου», επεσήμανε, ενώ ειδικότερα για τις θεματικές στις οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο των εισηγήσεων που γίνονται: «Συζητάμε για πολλά πράγματα που είτε είναι εδώ είτε θα έρθουν πολύ σύντομα. Για παράδειγμα μιλάμε για “έξυπνα” οχήματα που οδηγούν μόνα τους και επικοινωνούν με τον άνθρωπο μιλώντας μαζί του. Είμαστε μισό βήμα μακριά από αυτό. Μιλάμε ακόμα για το πως στα δίκτυα 5ης γενιάς θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ υψηλές ταχύτητες ή για το πως όλες οι συσκευές (π.χ. ο φούρνος μικροκυμάτων, το πλυντήριο ή η καφετέρια μας) στο κοντινό μέλλον θα είναι συνδεδεμένες και θα μπορούμε να τις ελέγχουμε από μακριά. Μιλάμε ακόμα για θέματα ασφάλειας των πληροφοριών που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν έχει λυθεί ακόμα αλλά και για το πως τα ασύρματα δίκτυα θα λύσουν το πρόβλημα της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τηλεϊατρικής», εξήγησε ο κ. Κουτσάκης.
«Όλα αυτά είναι πολύ κοντά πια για να μπουν στην καθημερινότητά μας», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσάκης ενώ ερωτηθείς για το αν όλες αυτές οι εξελίξεις υπόσχονται και μια καλύτερη κοινωνία σχολίασε: «Σε συγκεκριμένα πεδία όπως το θέμα της τηλεϊατρικής μιλάμε για μια επανάσταση. Σε άλλα πεδία όπως για παράδειγμα η επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων θα αποτελέσουν μια μεγάλη διευκόλυνση. Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα αντίστοιχα. Για παράδειγμα υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για τη σύγχρονη εξάρτηση των ανθρώπων από τα κινητά τους, για κρίσεις άγχους σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να δει άμεσα ένα μήνυμα που έχει έρθει στο κινητό του. Υπάρχουν επίσης προβληματισμοί για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Για παράδειγμα όταν το αμάξι οδηγεί μόνο του αυτό σημαίνει ότι θα δουλεύουμε ακόμα περισσότερες ώρες; Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουμε στη γνωστή ρήση που λέει ότι η τεχνολογία δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή αλλά εξαρτάται από τον τρόπο που τη χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Και ο άνθρωπος συχνά δεν κάνει τις σοφότερες επιλογές. Το θέμα πάντως είναι οι επιστήμονες να μπορέσουν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να εξελιχθεί και από εκεί και πέρα να σπρώξουμε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο 15 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://it.murdoch.edu.au/wowmom2018/technical_program.html


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα