Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Εξω από την κρίση: Για μια χώρα που μας αξίζει

Gabriel Colletis, ελληνικής καταγωγής, Εκδοτικός Οίκος Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ Γάλλος καθηγητής της Οικονομίας Μετάφραση Ελοντί Αγαθού Γλωσσική επιμέλεια: Αριάδνη Αλαβάνου.

Ενα βιβλίο που επιχειρεί να δώσει μια γενική ερμηνεία της κρίσης για να αναδείξει ένα σύνολο ζητημάτων που προκύπτουν από αυτή. Με ζητήματα που συνεπάγονται ριζικές αλλαγές. Τόσο στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής όσο και στο ευρύτερο πεδίο των θεσμών που αποτελούν μέρος μιας προοδευτικής επεξεργασίας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα. Αυτό το σχέδιο επεξεργασίας μπορεί ν’ αποσαφηνιστεί από ερευνητές και γενικότερα από διανοούμενους (οι οποίοι όμως -σημειώνουμε- ότι έχουν αγνοηθεί πλήρως στην Ελλάδα μας). Ομως αυτό το σχέδιο μπορεί και πρέπει να ετοιμαστεί από τις πολιτικές δυνάμεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν τα πράγματα, έχοντας ως βάση από τη μια την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα και από την άλλη την επείγουσα αναγκαιότητα να προσφέρουν ένα μέλλον σε αυτή τη χώρα και ειδικά στη νεολαία της. Ωστόσο, όπως γράφει και “ειδοποιεί” ο Gabriel Colletis η ευθύνη της απόφασης εναπόκειται στον λαό: Για να αποφασίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο και τα μέσα αυτής της αλλαγής: Γιατί όπως πιστεύει οι τωρινές οικονομικές συνθήκες οδηγούν την Ελλάδα σε θανατηφόρο αδιέξοδο.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα των μνημονιακών εξοντομών ελληνικού κράτους και ελληνικού λαού μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων αναζήτησαν τη “σωτηρία” τους ή μάλλον την επιβίωσή τους σε ατομικές λύσεις. Τώρα με τη μεθοδευόμενη αποκόλλησή μας από τις μνημονιακές καταστάσεις των μνημονιακών προκλητικών καταναγκασμών εξαγγέλλονται -τόσο αβέβαιες- απελευθερώσεις και αναπτύξεις της οικονομίας μας, έναντι των οποίων ο λαός μας είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός θεωρώντας όλες αυτές τις εξαγγελίες ως απραγματοποίητες ουτοπίες παραπλανητικών αποπροσανατολισμών. Με αυτούς να λειτουργούν για εκλογικές σκοπιμότητες, αν γίνουν πρόωρες εκλογές ή δημιουργηθούν αδιέξοδα στην εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Καταστάσεις που τρέχουν, με εντεινόμενη εσωτερική πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση και έχουν άμεση ανάγκη αντιμετώπισής τους. Γιατί όπως ήδη αποκαλύφθηκε από τη νέα πολιτική σκληρών μέτρων από την τρόικα δεν θα υπάρξει πραγματική μεταμνημονιακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά μια μεγαλύτερη χρονική επέκταση της ανάλγητης λειτουργίας της.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Πάντως, μέχρι σήμερα, η αναζήτηση ατομικών λύσεων, μέσα στο χάος της κρίσης, στην οποία 5 ολόκληρα χρόνια παραδέρνει η Ελλάδα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Με άμεση ανάγκη να συμμετάσχουν από τώρα, οι Ελληνες – Ελληνίδες σε ένα συλλογικό έργο ανοικοδόμησης της χώρας και κατάκτησης της κυριαρχίας της. Ετσι λέει, ο Gabriel Colletis, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, στο βιβλίο του “Εξω από την κρίση – για μια χώρα που μας αξίζει” (εκδόσεις Λιβάνη 2014) και προσθέτει, ακόμα ότι: «Το μέλλον της Ελλάδας θα γραφτεί στα ελληνικά, από τους ίδιους τους Ελληνες. Με μια νέα πολιτική εξουσία που δεν πρέπει να φοβάται αυτή την κίνηση. Αλλά αντίθετα πρέπει να την ενθαρρύνει προωθώντας ταυτόχρονα τους πειραματισμούς». Με την ενέργεια που τότε θα κινητοποιηθεί να είναι ανίκητη.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Βασικά, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει μια γενική ερμηνεία της κρίσης και να αναδείξει ένα σύνολο ζητημάτων που προκύπτουν από αυτή. Αυτά τα ζητήματα που συνεπάγονται ριζικές αλλαγές τόσο στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής όσο και στο ευρύτερο πεδίο των θεσμών αποτελούν μέρος μιας προοδευτικής επερξεργασίας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα η οποία με τις ακολουθούμενες πολιτικές κινδυνεύει θανάσιμα. Ομως πέρα από την καθηγητική διδακτική του ικανότητα, ποια ευρύτερη δραστηριότητα έχει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Gabriel Colletis για την εφαρμογή των ιδεών και των σχεδίων του; Αυτά κατά βάση, ο Gabriel Colletis πέρα των θεωρητικών του γνώσεων, τη δημιουργική του φαντασία και την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, κατείχε διάφορες θέσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στη Γαλλία. Ηταν επιστημονικός σύμβουλος ενός θεσμού που εξαρτάται από τον πρωθπουργό για θέματα τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Με παράλληλη συμμετοχή του στις εργασίες ειδικού κέντρου λήψης αποφάσεων που καθοδηγεί τις επιλογές ανάπτυξης μεγάλης γαλλικής περιφέρειας. Ο ίδιος έχει γράψει πολλά βιβλία για την κρίση, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, την εδαφική ανάπτυξη. Τα έργα του αφορούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία. Συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο μέσα από πολυάριθμα συνέδρια και δημοσιεύσεις στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Γράφει άρθρα σε εφημερίδες και είναι συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde.

ΜΕ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Στο πρώτο κείμενο του βιβλίου του ο Gabriel Colletis με τον τίτλο “ειδοποίηση” επιχειρεί να δώσε μια γενική ερμηνεία της ελληνικής κρίσης και να αναδείξει ένα σύνολο ζητημάτων που προκύπτουν απ’ αυτή γράφοντας μεταξύ άλλων, σε 3 σελίδες και τα εξής: «Πιστεύουμε ότι οι τωρινές οικονομικές και πολιτικές επιλογές οδηγούν την Ελλάδα σε θανατηφόρο αδιέξοδο. Σε αντίθεση με την κατεύθυνση που υιοθετήθηκε από το 2009 και μετά, σε κατεύθυνση που επεκτείνει πολλές επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών, πιστεύουμε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης». Αυτό όμως, το σχέδιο δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο οικονομικό σκέλος. Για να αναπτυχθεί η Ελλάδα, πρέπει να εφεύρει νέους θεσμούς, να αναπτύξει με αναστοχασμό τους ήδη υπάρχοντες θεσμούς, να προωθήσει νέες θεσμικές ρυθμίσεις ή νέους κοινωνικούς συμβιβασμούς.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ
«Πρέπει να αναρωτηθεί ο ελληνικός λαός για τις αξίες, τις αναπαραστάσεις που δεσπόζουν στο κοινωνικό σώμα όσον αφορά το κοινό καλό και τον ρόλο του κράτους. Σε αυτό το σύντομο βιβλίο μου, ως οικονομολόγος ελληνικής καταγωγής που ζει στη Γαλλία, θεωρητικώς τα κείμενά μου παίρνουν ρίσκα απέναντι στον ελληνικό λαό που υποφέρει, αλλά δε λυγίζει. Η συλλογική σκέψη και ο προβληματισμός ειδικά των λαϊκών στρωμάτων, σε πολλούς τομείς αξίζουν περισσότερο από τη δική μου σκέψη. Πολλές ιδέες αυτού του βιβλίου προέρχονται από συζητήσεις με Ελληνες διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και κοινωνικού κύκλου… Ελπίζω πως το βιβλίο θα διαβαστεί ως συνεκτικό σύνολο και ο αναγνώστης θα βρει στοιχεία για να κατανοήσει την ελληνική κρίση, αλλά θα βρει και στοιχεία για την υπέρβασή της».

Η ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ
Στην εισαγωγή του ο ελληνικής καταγωγής διακεκριμένος οικονομολόγος καθηγητής, ερευνητής, μελετητής και πραγματοποιός αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα υποφέρει. Οι Ελληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι, χωρίς μέλλον. Καθημερινά μια άσχημη είδηση έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρό κατάλογο κακών ειδήσεων που κατακλύζουν εδώ και τέσσερα χρόνια τη χώρα. Η οποία με πολλές βαριές θυσίες βυθίζεται στην κρίση. Η φτώχεια επεκτείνεται και η ύφεση εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Με εύλογα ερωτήματα σχετικά με το νόημα των θυσιών που επιβάλλονται, ενώ το μέλλον της χώρας οδηγείται στην παρακμή… Με την Ελλάδα το 2010 να τεθεί υπό κηδεμονία που αποτελεί πραγματική υποδούλωση. Οπου τον Φεβρουάριο του 2012 με πρόταση Γερμανίας που στήριξε η Γαλλία, η ελληνική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας δέχτηκε τη δημιουργία ενός λογαριασμού για τη εξυπηρέτηση του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτά που απαίτησε η Γερμανία,

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ, ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας, έτσι ώστε το προνόμιο της αποπληρωμής του χρέους να θεσμοθετηθεί… Για να υπογραφεί αυτή η συμφωνία στο Λονδίνο, με ισχύ του αγγλικού δικαίου, για ν’ ανοίξει η πόρτα των μικρών και μεγάλων κατασχέσεων». Ο συγγραφέας μετά τις καταλυτικές αναφορές για το σοβαρό θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών… γράφει για την ανάγκη κατανόησης των ριζών και των αιτιών της κρίσης που βιώνει η χώρα, η οποία είναι πολύπλοκη και σύνθετη. Το θέμα αυτό εξετάζεται στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Για να αναφέρει (όπως εμείς έχουμε υποστηρίξει σε άρθρα μας από την αρχή της περιπέτειας) ότι η κρίση είναι οικονομική, αλλά επίσης είναι πολιτική, κοινωνική, ακόμα και πολιτισμική. Με τις βαθύτερες ρίζες αυτής της κρίσης να βρίσκονται στην ιστορία του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του…

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ
Ομως τώρα στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση μια χώρα υπό κυριαρχία και κρίση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία της με την απαραίτητη κανονικότητα. Στο δεύτερο μέρος ο καθηγητής Colletis εξετάζει τις κύριες βάσεις ενός προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανανέωσης καθώς και του μοχλού μιας καινούργιας οικονομικής πολιτικής. Τέλος στο τρίτο μέρος προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα σκιαγραφώντας τα περιγράμματά του. Για να τονίσει ότι «η δημόσια δράση πρέπει πράγματι να αναπροσανατολιστεί ριζικά και χωρίς καθυστέρηση με την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της να συμμετάσχει, να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με διεκδίκηση δημοκρατίας που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή και επίτευξη ενός τέτοιου σχεδίου…». (Στο επόμενο άρθρο θα ολοκληρώσουμε πιο αναλυτικά τις προτάσεις του βιβλίου “Εξω από την κρίση”).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα