Η αποκατάσταση μίας ιστορικής αδικίας ήταν το κίνητρο που ώθησε τον Δημήτρη Δαμασκηνό στη συγγραφή: “Εξόριστοι στο νησί του θανάτου” το οποίο παρουσιάστηκε χθες βράδυ από τη Συλλογικότητα Terra Verde (Πράσινη Γη) και τις εκδόσεις “Παρασκήνιο” στον πεζόδρομο της οδού Τσουδερών.
Η έκδοση παρουσιάζει μαρτυρίες, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα για τις εκτοπίσεις αγωνιστών στη Γαύδο την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Οπως επεσήμανε ο συγγραφέας: «Είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και έτυχε μεγάλης δημοσιότητας ενώ και πέρυσι κάναμε εκδήλωση στα Χανιά. Είναι πολύ ευχάριστο που η Terra Verde ενδιαφέρθηκε να το παρουσιάσει και πάλι συμβάλλοντας σε ένα προβληματισμό γύρω από την τοπική ιστορία και την ιστορία της αριστεράς πιο συγκεκριμένα. Εγώ παρωθήθηκα να συγγράψω αυτό το βιβλίο που είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης έρευνας, εξαιτίας του ότι διαπίστωσα ότι υπήρξε μία αποσιώπηση χρόνων γύρω από την πιο σκληρή εκτόπιση μεσοπολεμικά στην Ελλάδα και θέλω έτσι να αποκαταστήσω μία ιστορική αδικία” κατέληξε.
Ο εκ των ομιλητών φιλόλογος Γιώργος Χαρχαλάκης είπε ότι το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό καθώς δίνει την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αγωνίστηκαν για να βελτιωθούν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσε η πλειοψηφία του λαού: «Μέσα από πρωτογενείς πηγές δηλαδή μέσα από τα δικά τους λόγια και τη δικιά τους δραστηριότητα ακούγεται η φωνή τους και αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό. Να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι ζούσαν στο Μεσοπόλεμο σε συνθήκες δύσκολες όπου δεν υπήρχε 8ωρο και μπορεί η οικονομία να αναπτύσσονταν αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού υπέφερε. Αυτοί οι άνθρωποι έδρασαν όχι επειδή ήταν φανατικοί αλλά δέχθηκαν να υπομείνουν πολλά πράγματα για να μπορέσουν να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του λαού. Επίσης έβαλαν σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή τους, θυσιάστηκαν ενώ συμμετείχαν και μετά σε όλες τις διεργασίες. Και στην Αντίσταση και στη Μάχη της Κρήτης και για αυτό αξίζει να ακουστεί η φωνή τους κάτι που δίνει τη δυνατότητα το συγκεκριμένο βιβλίο» τόνισε.
Στους διπλά εξόριστους αναφέρθηκε ο έτερος ομιλητής νομικός Δημήτρης Φουράκης Μαγονέζος δηλαδή: «στους εξόριστους της μειοψηφίας της τότε αριστεράς, τους Αρχειομαρξιστές και τους Τροτσκιστές οι οποίοι ήταν εξόριστοι και μέσα στην εξορία. Γιατί λόγω των ιδεών τους και των αγώνων τους είχαν εξοριστεί από το κυρίαρχο κράτος αλλά και ευρισκόμενοι στην εξορία είχαν απομονωθεί από τους συντρόφους τους λόγω των έντονων πολιτικών διαφορών που υπήρχαν τότε στην αριστερά»
•Επόμενη παρουσίαση στις 4 Νοεμβρίου στην Terra Verde το βιβλίο του Σπύρου Δερβενιώτη “Παλιές Πουτάνες” παρουσία και του ίδιου του συγγραφέα-σκιτσογράφου.