Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Εξωση στην Αερολέσχη από την Fraport

«Η Fraport μας πέταξε έξω!»! Αυτό επισημαίνουν ξεκάθαρα μέλη της Αερολέσχης Χανίων, που μετά από 43 χρόνια διαρκής παραμονής στο αεροδρόμιο Χανίων “Δασκαλογιάννης” αναγκάσθηκε να αποχωρήσει. Και αυτό γιατί η νέα ιδιοκτησία επέβαλλε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το αεροδρόμιο μια σειρά από χρεώσεις που έκαναν ασύμφορη ακόμα και την παραμονή των αεροσκαφών της αερολέσχης στο αεροδρόμιο.

Το θετικό για την “Αερολέσχη” είναι πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγκάσθηκε να δεχθεί τα αιτήματα της για τη δραστηριοποίηση της στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, ένα πάγιο αίτημα της “Αερολέσχης, που ελπίζει πλέον να δημιουργήσει μόνιμη βάση εκεί.

Στο περιθώριο του Δ.Σ. της Αερολέσχης στο οποίο δόθηκαν τιμητικά κύπελλα σε όσους διακρίθηκαν στους παγκρήτιους αγώνες υπερελαφρών αεροσκαφών ο κ. Κ. Κοσμάς Κιμιωνής για χρόνια μέλος της διοίκησης της Αερολέσχης και βασικό στέλεχος της ρωτήθηκε για την απομάκρυνση της λέσχης από το “Γ. Δασκαλογιάννης”.

«Η “Αερολέσχη Χανίων” δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι γεννήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων το 1974. Πέρα από τις αθλητικές μας εκδηλώσεις κάναμε και κοινωνικές παρεμβάσεις με πτήσεις πυρανίχνευσης προκειμένου να ενημερώνουμε άμεσα και γρήγορα την πυροσβεστική για φωτιές που ξεσπούσαν και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη των Χανίων» σημειώνει.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν ριζικά το τελευταίο τετράμηνο.

«Ήλθε λοιπόν η Fraport που μας ανακοίνωσε πως από τώρα και στο εξής θα πληρώνεται μια σειρά από τέλη. Για μια πτήση το κόστος αυξάνονταν κατά 100-150 ευρώ! Μας είπαν πως   για να μπούμε στο αεροδρόμιο, όχι να πετάξουμε αλλά για να κάνουμε ένα έλεγχο στα λάδια ή στα λάστιχα του αεροπλάνου μας θα πρεπε να πληρώσουμε για τη συνοδεία που θα μας ακολουθούσε!  Απίστευτα πράγματα! Καλούμασταν να πληρώνουμε τέτοια ποσά για τον αέρα, για το τίποτα» λέει ο κ. Κιμιωνής, ενώ άλλα μέλη της αερολέσχης μας επισημαίνουν πως ακόμα και για το κοντέινερ που χρησιμοποιούσε εδώ και χρόνια η “Αερολέσχη” κλήθηκε να καταβάλλει τέλος!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΛΕΜΕ
Η συμπεριφορά αυτή είχε ως αποτέλεσμα η “Αερολέσχη Χανίων” να μεταφερθεί στο Μάλεμε.

«Το κράτος αισθάνθηκε ένοχο γιατί δεν προσπάθησε στη σύμβαση με τη Fraport να προστατεύσει τις αερολέσχες και τώρα τρέχει να βρει λύση γιατί είναι εκτεθειμένο.  Γιατί ανάλογα συμβάντα είχαμε σε όλη την Ελλάδα! Στην Θεσσαλονίκη βρήκαν αεροδρόμιο για την εκεί αερολέσχη, στη Μυτιλήνη την Πολύχνιτο, στη Ρόδο τα Μαριτσά, στα Χανιά το Μάλεμε. Το πήραμε για δύο μήνες, μας δόθηκε μια παράταση άλλων  δύο μηνών και το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα έχουμε μόνιμες εγκαταστάσεις» λέει ο κ. Κιμιωνής, που επισημαίνει πως η “Αερολέσχη” δεν αποτελεί κερδοσκοπική επιχείριση αλλά ένα σύλλογο φίλων του αεροπλάνου και του αεραθλητισμού.

Ειδικά σε ότι αφορά το Μάλεμε η “Αερολέσχη” εδώ και χρόνια διεκδικεί την αξιοποίηση του για τον αεραθλητισμό, για την προσέλκυση εναλλακτικού  τουρισμού.

«Χάρις στις προσπάθειες μας μπήκε στο ΣΧΟΟΑΠ του Πλατανιά ως χώρος κατάλληλος για την αεροπλοία, αναγνωρίσθηκε η παράλληλη πολιτική και στρατιωτική χρήση του. Την ίδια ώρα ο ένας θέλει να γίνουν ξενοδοχεία, ο άλλος golf, ο άλλος να πάρει ένα κομμάτι, υπάρχουν διάφορα μικροσυμφέροντα και δεν βλέπουμε πως πραγματικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα τέτοιο αεροδρόμιο» καταλήγει.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. της “Αερολέσχης” τίμησε με αναμνηστική πλακέτα και απέδωσε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου στον Μανώλη Μπουζάκη, έναν άνθρωπο που στήριξε  την “Αερολέσχη” έχοντας προσφέρει παράλληλα σημαντικά πράγματα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Για την «πολύτιμη συμβολή του Μανώλη Μπουζάκη» έκανε ιδιαίτερο λόγο ο κ. Κοσμάς Κιμιωνής που του παρέδωσε την τιμητική πλακέτα, ενώ ο ίδιος ο κ. Μ. Μπουζάκης θυμήθηκε τα 16 χρόνια της ενασχόλησης του με την αερολέσχη αν και ο ίδιος ναυτικός (επίτιμος ναύαρχος), και συγκινημένος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της “Αερολέσχης” για την τιμή που του έγινε.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκαν τα μέλη της Αερολέσχης που πήραν βραβεία στους Περιφερειακούς Αγώνες Υπερελαφρών Α/φων και ειδικότερα: Οι Δημήτρης Κατάκης και Κοσμάς Κιμιωνής για το 2ο βραβείο και οι Μαρία Καρκάνη και Σπύρος Βουκελάτος για το 3ο βραβείο.

Αναφορά στην μηχανική επάρκεια των αεροσκαφών της αερολέσχης έκανε λόγο ο κ. Βασίλης Μπακούνης που έχοντας μια εμπειρία 25 ετών  στην Ολυμπιακή Αεροπορία προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης εδάφους και συντήρησης αεροσκαφών στην “Αερολέσχη” και όχι μόνο.
«Τα αεροσκάφη της “Αερολέσχης” είναι απολύτως ασφαλή . Υπάρχει ένα πρόγραμμα συντήρησης από τον κατασκευαστή που εγκρίνεται από την Πολιτική Αεροπορία,  ενώ οι άνθρωπο που ασχολούνται και μετέχουν στις δραστηριότητες της είναι πραγματικά άψογοι σε ότι κάνουν, υπεύθυνοι και δεν πετάνε ποτέ αν το αεροσκάφος τους δεν είναι 100% εντάξει! » μας είπε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. τι ακριβως εχει προσφερει η αερολεσχη στην ελληνικη κοινωνια που πρεπει να στεναχωρεθουμε κι ολας που αντι να κανουν τις βολτες τους απο το Δασκαλογιαννης θα τις κανουνε απο το Μαλεμε;
    Δεν τους αρεσει εκει; Αφου καλυτερα θα ειναι, θα ειναι και μονοι τους οπως καθε κλειστη ομαδα. Να μην ενοχλουν και τα αεροπλανα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα