Την εξωστρέφεια των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, μέσω της δικτύωσης των παραγωγών με τα κέντρα αγροτικής έρευνας, φιλοδοξεί να ενισχύσει το διακρατικό πρόγραμμα Innovagro του οποίου οι εργασίες κλείνουν σήμερα, μετά από τρία χρόνια, στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακό Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).
Χθες το απόγευμα, με την συμμετοχή εκπροσώπων και των δέκα εταίρων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (δια ζώσης και ηλεκτρονικά λόγω του κορωνοϊού) παρουσιάστηκε το κείμενο με τα τελικά συμπεράσματα από τις εργασίες του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν επιμελητήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα από Ελλάδα, Αλβανιά, Ιταλία, Σλοβενία και Σερβία με επικεφαλής το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ)
«Σκοπός του έργου είναι να προωθήσει τις καινοτόμες αγροτουριστικές και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, με στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου δικτύου για την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αυτών» τόνισε μιλώντας στα «Χ.ν» ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του ΕΒΕΧ και επόπτης του προγράμματος, Δημήτρης Μουντάκης: «Γενικά διαπιστώνεται ένα στρατηγικό κενό που έχει να κάνει τόσο με την καινοτομία και την δικτύωση όσο και με την δικτύωση με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που διενεργούν κάποιες έρευνες για τα αγροτικά προϊόντα. Αυτά τα κενά επί της ουσίας έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα, διασυνδέοντας τα ερευνητικά ιδρύματα με τις επιχειρήσεις και διεθνοποιώντας τις αγορές των χωρών της περιοχής μας προς την κατεύθυνση αυτή».
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος δημιούργησε μία πλατφόρμα στην οποία μπορεί να γραφτεί δωρεάν οποιοσδήποτε παραγωγός τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων και με αυτόν τον τρόπο να διαφημιστούν τα ποιοτικά μας προϊόντα να γίνουν ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μέσα από την πλατφόρμα οι επιχειρήσεις καθοδηγούνται σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης και ενισχύονται οι σχέσης συνεργασίας με τα ερευνητικά κέντρα.
Σύμφωνα με την αν. Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Χρύσα Χαριτάκη, «με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, μπορεί όλα τα προϊόντα της Κρήτης που είναι πιστοποιημένα και τυποποιημένα να βρεθούν στην οθόνη ή στην γνώση οποιουδήποτε Ευρωπαίου πολίτη. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στόχος να μπουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες μικροί παραγωγοί που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν άλλους τρόπους για να διαφημιστούν. Παράλληλα ο καταναλωτής να μπορεί να βρει το προϊόν που αναζητά, απλό, ποιοτικό και πιστοποιημένο». Όπως τόνισε η κα Χαριτάκη, αυτή η δράση αφορά χιλιάδες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όπως , ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά, αλιεία, κτηνοτροφικά προϊόντα, σαλάμια, τυριά, «οι οποίοι βρίσκουν πλέον ένα σημαντικό εργαλείο δωρεάν στην διάθεσή τους.».
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Νίκος Καλογερής Αντιπεριφερειάρχης Χανίων καθώς και ο κ. Αντώνης Ροκάκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων ενώ στην εκδήλωση -που διεξήχθη και διαδικτυακά λόγω Covid-19- και συμμετείχαν με εισηγήσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Γιώργος Αλεξάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Πρώην Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Κώστας Φωτάκης, ο κ. Φίλιππος Βερβερίδης, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Ευάγγελος Γρηγορούδης καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων από τους διακρατικούς εταίρους του έργου.