ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν εξωστρεφή, περιφερειακό κόμβο καινοτομίας σε τομείς, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, η επικοινωνία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η έρευνα και η ανάπτυξη», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στο οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο η ψηφιακή οικονομία.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για αλλαγή ολόκληρου του πλαισίου συζήτησης στην Ευρώπη έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των χωρών του Νότου.
Ειδικότερα για το θέμα των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτομίας ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αποτελούν καθοριστικότατους παράγοντες για τις σύγχρονες οικονομίες, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξή τους αποτελεί ζητούμενο για την Ευρώπη προκειμένου να έχει μία ηγετική θέση στον κόσμο.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα αναπτυξιακού χαρακτήρα από την Ελλάδα και ειδικότερα σε επενδύσεις που γίνονται από ξένους κολοσσούς, αλλά και σε ελληνικές νέες εταιρείες, παραδείγματα που όπως είπε «αποδεικνύουν ότι υπάρχει ταλέντο επιστημονικό, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, με δημιουργικότητα που δείχνουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα».
«Γιατί τα είπα όλα αυτά; Τα είπα όλα αυτά στους ξένους, γιατί θέλω να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, είμαι αποφασισμένος η τεχνολογία και η καινοτομία να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό. Με ιδιαίτερη έμφαση, όχι μόνο στους νέους τομείς που μπορούν να αναδειχθούν, αλλά και στο πάντρεμα, στις συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει η καινοτομία με παραδοσιακά ισχυρούς τομείς, όπου εμείς έχουμε εθνικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, ο πολιτισμός. Ακριβώς αυτή η καινοτομία και η εξωστρέφεια μπορούν να αναδείξουν αυτήν την επιχειρηματικότητα ως ατμομηχανή και ως ραχοκοκαλιά για την αναπτυξιακή αναγέννηση του τόπου», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «“στρατιώτες” σε αυτήν την αναγέννηση θα είναι κυρίως νέα παιδιά επιχειρηματίες».
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη το οποίο, όπως είπε «είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό ανεβαίνει τόσο ψηλά στην Ημερήσια Διάταξη και αρχίζει, πλέον, να αντιμετωπίζεται σ’ όλες του τις διαστάσεις».
«Είναι σημαντικό ότι, το περιεχόμενο και η διατύπωση των συμπερασμάτων άλλαξε σημαντικότατα τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια προετοιμασίας της Συνόδου», τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πολιτικό γεγονός, συνέβαλαν τα δραματικά γεγονότα της Λαμπεντούζα, αλλά και η στενή συνεργασία που ξεκίνησε από τις χώρες του Νότου, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος που άμεσα θίγονται από το πρόβλημα. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ακόμα ότι στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου και άρα απαιτείται μία κοινή αντιμετώπιση και ένας επιμερισμός του κόστους φύλαξης των συνόρων κι ότι επίσης «ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνον όταν κάποιος χάσει τη ζωή του, αλλά κι όταν οι παράνομοι μετανάστες φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές και στη συνέχεια δεν έχουν πού να πάνε».
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι θα έπρεπε «να διαχωριστούν, εκείνοι οι οποίοι δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο από τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες» και πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν πολιτικές επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, δίκαιης κατανομής όσων δικαιούνται άσυλο, αλλά και να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο μέσα από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών.
«Τους είπα ακόμα ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης, ώστε εκτός από τη διάσωση των ανθρώπινων ψυχών, να υπάρχει και η αποθάρρυνση της παράνομης διακίνησής τους», σημείωσε, ενώ συμπερασματικά υπογράμμισε για τις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο: «Το κλίμα, λοιπόν, αλλάζει. Ήδη δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterranean Task force), η οποία ήδη συνεδρίασε. Και αποφάσισε μάλιστα να ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και τη στενότερη συνεργασία των τουρκικών αρχών για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης μετακίνησης των μεταναστών. Επιπλέον, αυτή η ομάδα δράσης με εντολή τώρα του συμβουλίου δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δυο μήνες να έχει ολοκληρώσει όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε θέματα που αφορούν την καλύτερη επι στα μεταναστευτικά. Κι αυτό είναι βαθιά μου πίστη ότι θα βοηθήσει, ότι θα σπρώξει, θα κινητοποιήσει την ανάγκη αυτή για ενότητα, για σταθερότητα, για συνοχή και για ασφάλεια στην Ευρώπη»…