Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Εξουθενωμένα τα άγρια πτηνά στην Κρήτη λόγω καιρικών συνθηκών

Όλο και περισσότερα όρνεα εντοπίζονται από πολίτες σε κακή κατάσταση

 

 

Όλο και περισσότερα εξουθενωμένα άγρια πουλιά εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, αλλά και στα Χανιά συγκεκριμένα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη νερού και την ανάγκη προστασίας της πανίδας, ειδικά μετά την ξηρασία που απειλεί την Ευρώπη και τον παρατεταμένο καύσωνα των προηγούμενων ημερών.

Mιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος – ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μας λέει πως «τα πτηνά αυτά, οι κανναβοί που συναντάμε εδώ πέρα έχουν πιεστεί πάρα πολύ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και το μεγάλο τους πρόβλημα είναι το νερό». Θέλει, επομένως, σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη μια δράση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία έχει δρομολογηθεί. Ο ίδιος εξηγεί πως όποτε συναντήσουμε κάποιο τέτοιο ζώο δεν σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα να ζητήσουμε βοήθεια, διότι συνήθως πρόκειται για νεαρά πτηνά τα οποία είναι κουρασμένα, κάθονται σε ένα σημείο για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους κι όταν αυτό συμβεί μετά από 1-2 μέρες μπορούν να φύγουν. «Αν όμως το δούμε να παραμένει στο σημείο “καθισμένο” πάνω από αυτό το διάστημα, τότε καλούμε είτε κάποιο κέντρο περίθαλψης είτε τον Φορέα Διαχείρισης εδώ στα Χανιά, τον Εθνικό Δρυμό (τηλ. 28210-45570) ή το Δασαρχείο (τηλ. 28210-84209) προκειμένου να επέμβει» σημειώνει. Ρωτώντας τον εάν επηρέασε σε αυτό το “φαινόμενο” ο μεγάλος σε διάρκεια πρόσφατος καύσωνας, σχολιάζει πως «είναι σε συνδυασμό με τον περίεργο χειμώνα που βιώσαμε που είχαμε λίγα επιφανειακά νερά κι αυτό είναι που τα ζορίζει. Ήρθε φυσικά κι ο καύσωνας μετά και εντάθηκε». Όπως επισημαίνει, κυρίως παρατηρούνται νεαρά πουλιά να φτάνουν στο σημείο αυτό, παρόλο που δεν τα ξεχωρίζουμε ως προς το μέγεθός τους οι απλοί παρατηρητές-πολίτες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον βιολόγο του Παν/μιου Κρήτης υπάρχουν δύο δράσεις προστασίας των πληθυσμών, με τη μία να αφορά σε ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον σπιζαετό που είναι γνωστός στα μέρη μας και εγκαθίστανται ποτίστρες για την άγρια ζωή εν γένει, ενώ το άλλο είναι πρόγραμμα του Υπουργείου για τα νεκροφάγα, όλα τα είδη δηλαδή των γυπών, με αντίστοιχες δράσεις, το οποίο όμως βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. «Έχουμε φτιάξει κι εγκαταστήσει ποτίστρες με το πρόγραμμα του σπιζαετού αλλά δυστυχώς όχι αρκετές για όλη την Κρήτη» αναφέρει ο ίδιος, ενώ προσθέτει πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, καθώς υπάρχει συνεργασία πολλών ανθρώπων και κοινή προσπάθεια, εφόσον μιλάμε για δύσβατα σημεία τα οποία πρέπει όχι μόνο να προσεγγιστούν και να τοποθετηθούν, αλλά και να συντηρηθούν. Το αισιόδοξο είναι πως όλες αυτές οι δράσεις των τελευταίων ετών φαίνεται να έχουν καλά αποτελέσματα κι έχουν αποδώσει καρπούς, με τον κ. Λυμπεράκη να σημειώνει πως «έχουμε έναν υγιή πληθυσμό από γύπες στην Κρήτη, περίπου 600 – 700 και βαίνει αυξανόμενος». Τέλος, τονίζει πως είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα για την προστασία όλης της πανίδας με τοποθέτηση ταϊστρών για όλα τα πτηνά και τα ζώα, καθώς το νερό είναι ζωτικής σημασίας και για αυτά.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ

«Δυστυχώς, στα βουνά πλέον δεν υπάρχουν ελεύθερες πηγές νερού» επισημαίνει μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο δασολόγος Γιάννης Αρνέλος, ο οποίος έχοντας εντοπίσει δεκαετίες τώρα αρκετά πτηνά τραυματισμένα, παρατηρεί πως αυτά που έχουν βρεθεί εξαντλημένα το τελευταίο διάστημα είναι νεαρής ηλικίας. «Πρόκειται για άπειρα πουλιά τα οποία, σε αντίθεση με τους γύπες που ψάχνουν να βρουν ανοδικά ρεύματα και παίρνουν ύψος, όχι μόνο δεν γνωρίζουν, αλλά το ίδιο τους το “σώμα” και το σύστημα δεν είναι φτιαγμένο για να αντέχουν πάρα πολλή ώρα όπως τα περισσότερα πουλιά, ενώ δεν κυνηγάνε κιόλας, πράγμα το οποίο σημαίνει μεγάλη συντήρηση ενέργειας. Βλέπουν, λοιπόν, τα νερά, κατεβαίνουν, αλλά μετά δεν μπορούν να ξαναφύγουν. Οπότε τα βρίσκουμε συχνά έτσι αδύναμα» αναφέρει ο κ. Αρνέλος, από τα χέρια του οποίου έχουν περάσει από το 1985 εκατοντάδες γύπες κι όπως επισημαίνει αν υπήρχε νερό ψηλά, δεν θα γινόταν αυτό σε τόσα ζώα. Ο ίδιος δεν θυμάται άλλη φορά να εντοπίζουν σχεδόν κάθε δυο μέρες ή και καθημερινά εξαντλημένα πουλιά, καθώς τις τελευταίες 15-20 μέρες έχουν βρεθεί πάνω από δέκα πουλιά σε αυτήν την κατάσταση στην Κρήτη, η οποία σημειωτέον έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ευρώπη.
«Σίγουρα όπου υπάρχει νερό τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα» σημειώνει ο δασολόγος, ενώ συμπληρώνει πως παρατηρείται συχνά από τη βόρεια πλευρά του νησιού, η οποία λόγω κλίματος είναι δύσκολη για τα πουλιά να πετούν, να έρχονται προς τα εδώ σε αναζήτηση νερού. «Τα νεαρά πουλιά πανικοβάλλονται, προσπαθούν πολύ έντονα και εάν έχει πολλή ζέστη, καθίζουν σε ένα σημείο γιατί δεν τα καταφέρνουν και δυστυχώς γίνονται κάποιες φορές ατραξιόν για τον περίγυρο» μάς λέει, ξεκαθαρίζοντας πως με λίγο νερό και φαΐ το ταλαιπωρημένο ζώο συνήθως συνέρχεται κι ανακτά τις δυνάμεις του μετά από 1-2 μέρες. «Αυτό που κάνουμε εμείς συνήθως είναι να τα κρατάμε για φροντίδα αρκετά και τα ξαναφήνουμε μετά τον χειμώνα γιατί υπάρχει δυσκολία εύρεσης τροφής. Αυτό βέβαια ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης παραπάνω οικειότητας με τους ανθρώπους», με το μεγάλο θέμα όπως τονίζει να παραμένει η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον. «Δυστυχώς, δεν υπολογίζουμε το περιβάλλον και δεν διαχειριζόμαστε σωστά τις παρεμβάσεις, και τα όποια μέτρα και σχεδιασμό λαμβάνουμε δεν το κάνουμε εκ των προτέρων, παρά μόνο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειές μας» υπογραμμίζει ο κ. Αρνέλος, καλώντας μας να αναρωτηθούμε πόσο ακόμα αντέχει το περιβάλλον;

ΟΡΝΙΟ ΣΤΟ ΓΑΒΑΛΟΜΟΥΡΙ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ

Ένα όρνιο, εντοπίστηκε από τον κ. Bergmann μόνιμο κάτοικο ανάμεσα σε Γαβαλομούρι και Άνω Βούβες. Το πτηνό όπως είπε στα “Χ.ν.” ο κ. Bergmann ήταν σε ελαιόφυτο στο σπίτι του τις τελευταίες δύο ημέρες, έδειχνε εξασθενημένο και ο ίδιος δεν ήξερε πώς θα μπορούσε να το βοηθήσει. Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν με τη δασάρχη κ. Π. Σκλαβάκη που ανταποκρίθηκε άμεσα και έστειλε κλιμάκιο με δύο υπαλλήλους στην περιοχή. Μαζί με τον κ. Bergmann οι δασικοί υπάλληλοι αναζήτησαν το όρνιο στον ελαιώνα που βρίσκονταν μέχρι χθες το μεσημέρι, ωστόσο παρά την προσπάθεια δεν το εντόπισαν, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να ανάκτησε δυνάμεις και να πέταξε μακριά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα